ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελικά… το TikTok μένει στις ΗΠΑ

H ByteDance επέλεξε την Oracle ως εταίρο της για τις δραστηριότητες της TikTok στις ΗΠΑ.

Έγινε το δικό του Ντόναλντ Τραμπ; Η κινεζική ByteDance συμφώνησε με την αμερικανική Oracle προκειμένου να κατευνασθούν οι ανησυχίες του Αμερικανού Προέδρου περί εθνικής ασφάλειας και να συνεχίσει η λειτουργία της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε υπογράψει διάταγμα με το οποίο ανάγκαζε τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε 90 ημέρες, επισημοποιώντας έτσι τις απειλές που έχει πολλάκις εξακοντίσει, ότι δηλαδή θα απαγόρευε τη χρήση της δημοφιλούς πλατφόρμας στην Αμερική.

Η ByteDance, για να ικανοποιήσει τη μεγάλη αγορά στις ΗΠΑ, αφού περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν καθημερινά την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο, απέρριψε την προσφορά της Microsoft αποδεχόμενη αυτή της Oracle.

Η Oracle επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι δηλαδή έχει επιλεγεί να είναι ο «αξιόπιστος πάροχος τεχνολογίας» στις ΗΠΑ για το TikTok - μια συμφωνία ωστόσο που δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνει μια απόλυτη εξαγορά, σύμφωνα με το The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία μεταξύ ByteDance και Oracle «θα θυμίζει περισσότερο εταιρική αναδιάρθρωση - επιλογή που φαίνεται προτιμότερη από την άμεση πώληση που επεδίωκε η Microsoft - αν και είναι πιθανό να περιλαμβάνει μερίδιο σε μια νέα αμερικανική εταιρεία».

Πάντως, πράσινο φως για τη συμφωνία πρέπει να δώσει η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων του Λευκού Οίκου. Τα εμπλεκόμενα μέρη πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η εν λόγω συμφωνία ανταποκρίνεται στις ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων.

Παρότι η συμφωνία διαψεύδεται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, διψήφιο άλμα καταγράφει η τιμή της μετοχής της Oracle.

Αναλυτές πάντως σχολιάζουν ότι από τη συμφωνία ο Τραμπ δεν πήρε τίποτα από αυτά που ζητούσε, παρά μόνο την ευκαιρία να διεκδικήσει «νίκη» επί του θέματος.

Πότε άρχισαν όλα…

Όλα άρχισαν από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο σε αρκετές κινέζικες εφαρμογές, με αποκορύφωμα το Tik Tok. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγορεί, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.

Από την πλευρά της η Tik Tok ουκ ολίγες φορές έχει διαβεβαιώσει ότι οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται εκτός της Κίνας και άρα δεν υπόκεινται στη νομοθεσία της.

H κινεζική εταιρεία προειδοποιεί μάλιστα ότι ο αποκλεισμός της διαδικτυακής πλατφόρμας στις ΗΠΑ θα σήμαινε «την εξάλειψη της δημιουργίας 10.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και θα ζημίωνε ανεπανόρθωτα εκατομμύρια Αμερικανούς που στρέφονται σε αυτήν την εφαρμογή για ψυχαγωγία, διασύνδεση και ως νόμιμο μέσο διαβίωσης, που είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά κατά την πανδημία».

Η Κίνα, με τη σειρά της, υποστήριξε την κίνηση του TikTok να «αναλάβει νομική δράση ώστε να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά του», ενώ αρνήθηκε επανειλημμένα οποιαδήποτε εξάρτηση της εφαρμογής από το Πεκίνο.

Τι είναι το Tik Tok

Το Tik Tok (παλαιότερα γνωστό ως musical.ly) είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο.

Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές. Συγκεκριμένα μόλις τους 3 πρώτους μήνες του 2020, έγινε λήψη της εφαρμογής από 315 εκατομμύρια νέους χρήστες, περισσότερες δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή σε αντίστοιχο διάστημα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Sensor Tower.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X