Δελτίο Τύπου
Η 3η Παγκύπρια Έρευνα για το Κάπνισμα, που διενεργήθηκε από την MARC για λογαριασμό της Philip Morris Cyprus, αποκαλύπτει σημαντικά δεδομένα για το προφίλ των καπνιστών στην Κύπρο και υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις. Με τη συμμετοχή 809 νοικοκυριών, η έρευνα που διενεργήθηκε την περίοδο 14-20 Οκτωβρίου 2024, καταδεικνύει ότι ένας στους τρεις Κύπριους επιμένει να καπνίζει, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της καπνιστικής συνήθειας και τη δυσκολία της διακοπής της.
Δυσκολίες στη διακοπή
Η διατήρηση του ποσοστού των καπνιστών συνδέεται με την επιστροφή στη συνήθεια: το 18,5% των ερωτηθέντων που είχαν διακόψει το κάπνισμα, ξεκίνησαν ξανά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Το στοιχείο αυτό, αποδεικνύει εν μέρει, τη δυσκολία της διακοπής του τσιγάρου, παρά το γεγονός ότι το 80,9% των καπνιστών δηλώνει ανησυχία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους. Παράλληλα, το 73,3% των καπνιστών αναφέρει ότι το βασικό κίνητρο για διακοπή είναι η βελτίωση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης. Το 45,3% των καπνιστών εστιάζει το κίνητρο στους οικονομικούς λόγους και το 36% την προφύλαξη των δικών τους ανθρώπων από το παθητικό κάπνισμα.
Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς υποστήριξης και πληροφόρησης παραμένει κρίσιμος παράγοντας. Το 62% του συνολικού πληθυσμού και το 51,9% των καπνιστών θεωρούν ότι η ενημέρωση για τους τρόπους διακοπής είναι ανεπαρκής. Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς καπνιστές, η διακοπή δεν είναι απλώς θέμα θέλησης.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος και οι διαπροσωπικές επιπτώσεις
Το κάπνισμα δεν αποτελεί μόνο μια προσωπική συνήθεια, αλλά επηρεάζει και τις σχέσεις των καπνιστών με τους γύρω τους. Για το 26,6% των μη καπνιστών που έχουν καπνιστές συντρόφους, η μυρωδιά του καπνού στο σπίτι είναι το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό, ενώ το 23% αναφέρει τον ίδιο τον καπνό ως αιτία ενόχλησης. Το 17,3% ενοχλείται από τη μυρωδιά στα ρούχα, τα μαλλιά και τα χέρια και το 14,6% από την αναπνοή του καπνιστή. Αυτές οι δηλώσεις υπογραμμίζουν τον ρόλο του καπνίσματος ως πηγή συγκρούσεων και δυσφορίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Εναλλακτικά προϊόντα: Μια δυνατή προοπτική αλλά με προκλήσεις
Στο πλαίσιο της αναζήτησης καλύτερων εναλλακτικών σε σχέση με το τσιγάρο , παρατηρείται μια σταδιακή στροφή προς τα προϊόντα χωρίς καπνό τσιγάρου. Σύμφωνα με την έρευνα, το 15,4% των Κυπρίων καπνιστών έχει στραφεί σε αυτά, παρουσιάζοντας αύξηση από το 13,4% που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Οι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων ανέφεραν διάφορους λόγους για τη μετάβαση από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Οι σημαντικότεροι λόγοι περιλαμβάνουν την απουσία μυρωδιάς, τον δυνητικά μειωμένο κίνδυνο για την υγεία και την απουσία στάχτης. Ταυτόχρονα, τονίζεται ο παράγοντας της τεχνολογίας και της επιστήμης ως καθοριστικός κατά την επιλογή εναλλακτικού προϊόντος από το 84,2% του πληθυσμού.
Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη τάση προς τα εναλλακτικά προϊόντα, η έρευνα ανέδειξε την ύπαρξη εμποδίων που δυσχεραίνουν τη μετάβαση. Οι κυριότεροι λόγοι που καθιστούν τους καπνιστές τσιγάρου διστακτικούς περιλαμβάνουν την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με αυτά τα προϊόντα.
Το πρόβλημα της πρόσβασης των ανηλίκων
Η πρόσβαση των ανηλίκων σε προϊόντα καπνού και νικοτίνης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυπριακή κοινωνία. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (95,8%) θεωρούν το θέμα αυτό εξαιρετικά ανησυχητικό, ενώ το 93,7% δηλώνει ότι η πρόσβαση των ανηλίκων σε προϊόντα καπνού και νικοτίνης είναι εύκολη. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικότερη προσέγγιση του θέματος αυτού, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε προϊόντα καπνού και νικοτίνης.
Η ενημέρωση θεμέλιο για το τέλος του τσιγάρου
Ο Γρηγόρης Καμπέρης, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης: «Η έρευνα καταδεικνύει ξεκάθαρα πως η ενημέρωση στη βάση επιστημονικών δεδομένων αποτελεί το θεμέλιο για τη μείωση του καπνίσματος. Είναι πολύ σημαντικό να παρασχεθούν στους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, τόσο η πληροφόρηση, όσο και οι εναλλακτικές λύσεις προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, προκειμένου να αφήσουν οριστικά πίσω τους το τσιγάρο. Ο ρόλος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι καθοριστικός σε αυτήν τη μετάβαση, προκειμένου να επιτύχουμε τη δέσμευσή μας, και να βάλουμε το τσιγάρο εκεί που ανήκει: στα μουσεία».