ΔΗΚΤΗΣ
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τη «νέα» εποπτική αρχή, όπως αποκαλείται, των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες μόνο για νέα εποπτική αρχή δεν πρόκειται, αφού κατά περίπτωση η επιτροπή κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τον οικείο φορέα, δικηγορικός σύλλογος και σύνδεσμος λογιστών, θα διενεργούν ελέγχους. Ουσιαστικά η όλη προσπάθεια γίνεται για να προστεθεί ακόμα ένα επίπεδο ελέγχου, αυτού της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, για να σταματήσει ο αποκλειστικός αυτοέλεγχος των συγκεκριμένων επαγγελματιών. Για την ουσία της υπόθεσης ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε αρκούντος κατατοπιστικός λέγοντας πως η όλη προσπάθεια γίνεται για να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου. Πέραν της επικοινωνιακής διαχείρισης μήπως να ασχοληθούμε και λίγο με την ουσία αφού θα προκληθεί που θα προκληθεί η αναστάτωση;
Στρατηγική αυτονομία
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την οικονομική στασιμότητα επιτάσσουν θωράκιση της Ευρωζώνης. Το νέο σκηνικό επιβαρύνει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή οικονομία και τις ήδη ανοιχτές πληγές που έχουν να κάνουν με τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική κρίση και την ψηφιακή μετάβαση. Η έξοδος από το τέλμα περνά μέσα από τη στρατηγική της αυτονομία σε ενεργειακό, στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο. Η Ε.Ε. το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί γενναίες αποφάσεις πολιτικής αναφορικά με την περαιτέρω εμβάθυνση. Συγκεκριμένα, η επικέντρωση των πολιτικών αναμένεται πως θα δρομολογηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, τη δημιουργία μιας κοινής δύναμης πυρός για επενδύσεις μέσω της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών και δεύτερον, την εξάλειψη όλων των εμποδίων που είναι τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα.
Σύμμαχος ή πελάτης;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει σημαντικές αδυναμίες στην αμυντική ασφάλεια της Ευρώπης. Πολλές μικρές και κατακερματισμένες βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Το τέλος του ψυχρού πολέμου μετατόπισε την προσοχή των Ευρωπαίων στην οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες εις βάρος της ασφάλειας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης αλλάζουν τα δεδομένα. Η στήριξη των ΗΠΑ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ήδη φωνές από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο διερωτώνται αν η Ευρώπη είναι σύμμαχος ή πελάτης. Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η πιθανότητα αλλαγής ηγεσίας θα κάνει αυτή τη συζήτηση πολύ πιο επίκαιρη. Μοιραία, στο μέλλον η Ευρώπη θα χρειάζεται μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες που θα απορροφούν πόρους από αλλού.
Ελκυστική εναλλακτική
Διαχρονικά οι ευρωπαϊκές μετοχές υστερούν σε αποτιμήσεις από τις αντίστοιχες αμερικανικές. Η κατακερματισμένη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά δεν προσελκύει επενδυτές με χαρακτηριστικά αντίστοιχα αυτών που επενδύουν στις ΗΠΑ, όπου η ανοχή στον κίνδυνο είναι διαφορετική, όπως συμβαίνει και με τους περιορισμούς που είναι σαφώς λιγότεροι. Μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και μέχρι το 2023 η άνοδος των αμερικανικών δεικτών είναι πενταπλάσια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Η Ευρώπη σε αντίθεση με την Αμερική δεν προσφέρει τεχνολογικές επιλογές, αλλά είναι εστιασμένη σε πιο αμυντικογενείς μετοχές όπως είναι ο κλάδος των φαρμακευτικών, των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών και των τροφίμων. Η μεγάλη άνοδος των μετοχών στις ΗΠΑ δημιουργεί ευκαιρίες αφού η Ευρώπη φαντάζει ως μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή για επενδύσεις.
Η επανάσταση έρχεται
Η παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη, όπως την γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, αφορά στην ανάλυση ιστορικών δεδομένων για την παραγωγή προβλεπτικών σεναρίων. Αυτό που αλλάζει σήμερα έχει να κάνει με τη νέα μορφή τής τεχνολογίας αυτής που ακούει στο όνομα γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Με τον όρο γενετική εννοούμε τη δυνατότητα παραγωγής νέου περιεχομένου που είναι δύσκολα αναγνωρίσιμο σε σχέση με το ανθρωπίνως παραγόμενο. Η νέα τεχνολογία προφανώς έρχεται με ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Θα καταργήσει θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργήσει καινούργιες. Το ερώτημα παραμένει αν το ισοζύγιο θα είναι στο τέλος θετικό. Σε κάθε περίπτωση το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω, αφού τόσο οι επενδύσεις όσο και η τεχνολογία που υπάρχει δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη νέα επανάσταση που έρχεται.