ΔΗΚΤΗΣ
Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς ηγέτες χωρών και επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών βρίσκονται εκεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μεταξύ των προσκεκλημένων και αξιωματούχοι της ΕΚΤ οι οποίοι δεν παραλείπουν να δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι εκτιμήσεις των αγορών για έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων την προσεχή άνοιξή είναι λανθασμένες. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι πιο αυστηρές φωνές όπως αυτές του αυστριακού Holzmann ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το 2024 να μην υπάρξει καμία μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης.
Το πάθημα που θα δείξει αν έγινε μάθημα
Το πάθημα του ψηλού πληθωρισμού που ταλαιπώρησε την παγκόσμια οικονομία για περίπου δύο χρόνια, αποτελεί για πολλούς αναλυτές τον λόγο που δεν θα επανέλθουν τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα (0-2%) του πρόσφατου παρελθόντος. Κανένας δεν θέλει να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό ξανά, και άρα οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται πως θα είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στο τι θα αποφασίσουν για τη συνέχεια. Εξάλλου, όπως αποδείχτηκε, τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν μια ανάπτυξη που δεν είναι διατηρήσιμη, αφού οι επενδυτές αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους. Κινδύνους που καλούνται στην συνέχεια να διαχειριστούν σε περιβάλλον ύφεσης, πληθωρισμού και ψηλών επιτοκίων. Από οικονομικής άποψης, η στρέβλωση των χαμηλών επιτοκίων θα πρέπει να αποφευχθεί εκτός και αν προκύψουν νέα δεδομένα ενόψει του εκλογικού κύκλου στις ΗΠΑ.
Η κακή διακυβέρνηση θα στοιχίζει σε κεφάλαια
Η εποπτική αξιολόγηση που διενέργησε η ΕΚΤ κατέδειξε σημαντικά ελλείμματα στα θέματα διακυβέρνησης των τραπεζών και –κυρίως– στη λειτουργία των εσωτερικών διοικητικών σωμάτων. Συγκεκριμένες αδυναμίες έχουν εντοπιστεί και στη δυνατότητα συλλογής δεδομένων που έχουν να κάνουν με μη παραδοσιακούς κινδύνους, που θα πρέπει μέσω αναφορών να γνωστοποιούνται στους επόπτες. Προς αυτή την κατεύθυνση οι επόπτες προσανατολίζονται στο να εφαρμόσουν όλες τις εξουσίες που έχουν στη διάθεσή τους –περιλαμβανομένης της επιβολής επιπρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων– προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι προθεσμίες θα τηρούνται.
Η τεχνητή νοημοσύνη διευρύνει το χάσμα πλούσιων και φτωχών
Τη σύνοδο στο Νταβός επισκιάζει η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να καταστεί αξιόπιστη επιλογή για την αγορά εργασίας, την υγειά και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένων και ψηλά αμειβόμενων θέσεων. Όσον αφορά στις αναπτυγμένες οικονομίες, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως «αγγίξει» και το 60% των θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή προκύπτει και ένα ζήτημα ισότητας, καθώς οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, λόγω απουσίας υποδομών, δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογική εξέλιξη –όπως θα συμβεί με τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών αποτελεί τη σημαντική παράπλευρη απώλεια της νέας τεχνολογίας που όμως για κανένα δεν αποτελούσε ζήτημα.
Φαύλος κύκλος κυβερνοεπιθέσεων και κρυπτονομισμάτων
Στα 200 δισ. δολάρια υπολογίζεται πως κοστίζει η παγκόσμια κυβερνοασφάλεια. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σημαντικό συστημικό κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έναν κίνδυνο που όμως οι εποπτευόμενες μονάδες είτε υποτιμούν είτε αποφεύγουν να δηλώσουν κάθε φορά που προκύπτει κάποιο περιστατικό. Τα μέχρι στιγμής εμπειρικά δεδομένα καταδεικνύουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ της κυβερνοασφάλειας και της ζήτησης για κρυπτονομίσματα. Κάθε φορά που οι ανησυχίες των αγορών σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται, η ζήτηση για κρυπτονομίσματα αυξάνεται και κυρίως επωφελείται το bitcoin λόγω της μεγάλης του αναγνωσιμότητας. Όταν αυτό συμβαίνει, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και αύξηση της ζήτησης για κρυπτονομίσματα.