ΔΗΚΤΗΣ
Κερδοφόρα δυναμική
Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τους ιδιοκτήτες της Τράπεζας Κύπρου είναι αυξημένα κατά 163%, αφού η τράπεζά κατάφερε να βελτιώσει όλες τις γραμμές εσόδων, πλην των επιτοκιακών, ενώ η αύξηση στα έξοδα δεν ξεπέρασε την αύξηση των εσόδων. Σημαντική δυναμική για την κερδοφορία έδωσε και η κατά 40% μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τις ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την τράπεζα παραμένει ο δείκτης κόστος προς έσοδα, ο οποίος κινείται σε μη διατηρήσιμα επίπεδα.
Οικονομικός Γολγοθάς
Στην παρέμβασή του για όσα συμβαίνουν στην ελληνική τράπεζα όσον αφορά την αντιπαράθεση με την συντεχνία, ο ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου μίλησε για την ανάγκη αποφυγής της σύγκρουσης σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, οικονομική συγκυρία. Αλήθεια, πόσοι έχουν καταλάβει ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας οικονομικός Γολγοθάς; Μήπως θα έπρεπε να συζητιέται λίγο περισσότερο αυτό σε σχέση με όλα τα άλλα ανούσια που ακούμε καθημερινά;
Αντιπληθωριστική δυναμική
Η κατάσταση που διαμορφώνεται με το εθνικό μας προϊόν, το χαλλούμι, όσον αφορά στο πρότυπο ΠΟΠ και τις διαμαρτυρίες των αιγοπροβατοτρόφων φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και στην συνέχεια. Προς το παρόν κρατάμε την δήλωση από πλευράς των τυροκόμων ότι το χαλλούμι ακολουθεί αντιπληθωριστική δυναμική καθώς οι τιμές στο προϊόν αντί να αυξάνονται μειώνονται.
Τεχνική χρεοκοπία
Την προοπτική να μην επιτραπεί στη Ρωσία να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών. Η εξέλιξη αναμένεται στις 25 Μαΐου οπότε και λήγει η πρόνοια που επέτρεπε όλο αυτό τον καιρό στην Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές σε δολάρια ξεπερνώντας τις κυρώσεις. Εφόσον γίνει πραγματικότητα, η Ρωσία θα αναγκαστεί να αθετήσει την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, πράγμα που ισοδυναμεί με χρεωκοπία έστω και τεχνικής φύσεως.
Αμερικανικές προτάσεις
Σε σχέση με το αδιέξοδο που προέκυψε στην ΕΕ αναφορικά με την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πρότεινε είτε την επιβολή πλαφόν στις ποσότητες είτε νέες επιβαρύνσεις καθιστώντας το προϊόν οικονομικά ασύμφορο. Την συγκεκριμένη πρόταση, αν και είδε με ενδιαφέρον η Ιταλία, από γερμανικής πλευράς εκφράστηκε επιφύλαξη.
Παράνομη ενέργεια
Οι σκέψεις της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» λόγω κυρώσεων ρωσικά χρήματα για χρήση στην ανοικοδόμηση των καταστραμμένων περιοχών της Ουκρανίας αποτελεί ακόμη ένα σημείο τριβής στην Ένωση. Το επίμαχο ποσό ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια και αφορά στα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζα σε δολάρια. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών μια τέτοια κίνηση στις ΗΠΑ θα αποτελούσε παράνομη ενέργεια σύμφωνα με τους νόμους της χώρας.
Οικονομική αναστύλωση
Σε σχέση με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η ΕΕ προτίθεται να λειτουργήσει πλατφόρμα συλλογής χρημάτων για εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων. Η ΕΕ, πέραν της δικής της συνεισφοράς, θα απευθυνθεί και σε μη κράτη μέλη που ανήκουν στους G7 και G20. Η πρωτοβουλία σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών είναι πλήρως συμβατή και με την επιθυμία των δύο πλευρών να προχωρήσει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Μικτό αποτύπωμα
Η αναμενόμενη, σύντομα, αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται πως θα προκαλέσει μικτό αποτύπωμα στις τραπεζικές εργασίες. Από την μια τα περιθώρια κέρδους θα βελτιωθούν λόγω των κυμαινόμενων δανειστικών επιτοκίων, ενώ από την άλλη το προφίλ κινδύνου θα αυξηθεί λόγω της δυσκολίας που θα προκληθεί σε ορισμένους δανειολήπτες να εξυπηρετούν το δάνειό τους. Στα αρνητικά καταγράφεται και η απομείωση της τιμής των ομολόγων που ενδεχομένως να βρίσκονται στα τραπεζικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.