ΔΗΚΤΗΣ
Μικρές αυξήσεις των τιμών δεν θα πρέπει να αποκλειστούν στη συνέχεια, παρόλο που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία. Οι τιμές του πληθωρισμού στο 2,4% γεμίζουν αισιοδοξία τους αναλυτές και πείθουν τους δημοσιογράφους ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών υπήρξαν επιτυχημένες. Στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζουν φορτικά να επαναλαμβάνουν ότι μέχρι την τελική επικράτηση του στόχου όλα μπορούν να ανατραπούν. Όσον αφορά στο επίπεδο των τιμών, αυτό δεν ήταν ποτέ αρμοδιότητα των κεντρικών τραπεζών αλλά κάτι που αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το προηγούμενο βιοτικό επίπεδο δίνει τη θέση του σε κάτι πολύ διαφορετικό.
Να μην χαθεί η θετική τραπεζική συγκυρία
Δύο τουλάχιστον πολύ δυνατά τρίμηνα αναμένονται για τις τράπεζες το 2024 «χτίζοντας» πάνω στη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που επιτρέπει το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των τραπεζών, αφού το ποσοστό μετάδοσης των επιτοκίων στους καταθέτες παραμένει χαμηλό. Τη θετική συγκυρία καλούνται να αδράξουν οι τράπεζες για να τερματίσουν μια για πάντα τα όποια προβλήματα ΜΕΧ παραμένουν στους ισολογισμούς τους. Παράλληλα, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στα συστήματα διακυβέρνησης για να ενταχθεί με αποτελεσματικό τρόπο η διαχείριση των νέων κινδύνων που προκύπτουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την κυβερνοασφάλεια. Η θωράκιση των τραπεζών σε αυτή τη χρονική στιγμή αποτελεί θετική εξέλιξη που δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Ολα τα λάθος μηνύματα
Την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις διασώσεις τραπεζών αρνήθηκε η Ιταλία σε ψηφοφορία που διενεργήθηκε στην κάτω βουλή μετά από μήνες αναμονής. Η συγκριμένη εξέλιξη είναι αρνητική αφού θέτει σημαντικά εμπόδια στην πορεία προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Το αποτέλεσμα της ιταλικής ψήφου δεσμεύει τη χώρα για τους επόμενους έξι μήνες, οπότε και δεν θα μπορεί το ζήτημα να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία. Από το γραφείο της Ιταλής πρωθυπουργού διαρρέει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τις αλλαγές που προωθούνται στο σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι προβληματική και στέλνει όλα τα λάθος μηνύματα για την τόσο αναγκαία –αυτή την περίοδο– ενότητα στους κόλπους της Ε.Ε.
Ο κατακερματισμός είναι συνταγή αποτυχίας
Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελούν θέμα συζήτησης από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμιά κρίση του 2008 μέχρι και σήμερα. Βρισκόμαστε στο 2023 αλλά ούτε η εξαιρετική συγκυρία των ψηλών επιτοκίων και των πρωτόγνωρων κερδών υπήρξε αρκετή για να ανατρέψει την κατάσταση. Όσον αφορά στα ίδια κεφάλαια, οι τράπεζες στην Ευρώπη απολαμβάνουν αξία στο χρηματιστήριο ίση με το 70% αυτών των κεφαλαίων. Σε μια προσπάθεια κατανόησης της ιδιαιτερότητας αυτής, αρκετές πλέον συζητήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ενοποίηση των αγορών αποτελεί βασική προϋπόθεση, αφού θα επιτρέψει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Συνέχιση της παρούσας κατάστασης και ενίσχυσης του κατακερματισμού στην Ευρώπη, αποτελεί συνταγή αφαίρεσης ανταγωνιστικότητας από τον τραπεζικό τομέα όπως τον αντιλαμβάνονται οι διεθνείς επενδυτές.
Το τέλος της λιτότητας όπως την ξέραμε
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πολιτικός που βρέθηκε πίσω από τα γερμανικά μέτρα λιτότητας που κλήθηκαν να εφαρμόσουν όσες χώρες κατά την κρίση του ευρώ (2010- 2015) εντάχθηκαν σε σχέδιο διάσωσης. Έχοντας αναλάβει διάφορες πολιτικές θέσεις καθώς και την προεδρία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αναγκάστηκε το 2000 να αποχωρήσει λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς. Τον επανάφερε η Μέρκελ το 2005 αναθέτοντάς του σημαντικό ρόλο στη δική της διακυβέρνηση. Αποχαιρετώντας τον Γερμανό πολίτικό, η πρώην καγκελάριος, χαρακτήρισε τον Σόιμπλε καταλύτη για την επανένωση των δύο Γερμανιών και πρωτοπόρο στη σύσφιξη των γαλλογερμανικών σχέσεων.