ΔΗΚΤΗΣ
Αποτελεί για πολλούς αναλυτές ζητούμενο κατά πόσο οι αγορές θα πιέσουν την Fed να ξεκινήσει πιο γρήγορα από ότι αναμένεται τις μειώσεις των επιτοκίων. Ήδη οι δηλώσεις Πάουελ θεωρήθηκαν ήπιες σε σημείο που έχουν παρεξηγηθεί. Η Κριστίν Λαγκάρντ ασφαλώς και δεν παρασύρθηκε διατηρώντας σκληρή στάση στις δίκες της δηλώσεις. Αυτό όμως δεν προεξοφλεί κάτι αφού όλοι γνωρίζουν ότι αν ξεκινήσουν οι μειώσεις από την Fed η ΕΚΤ δεν θα έχει πολλές επιλογές από το να ακολουθήσει, αργά ή γρήγορα.
Η τραπεζική εικόνα παραμένει σταθερή
Η ολοκλήρωση της εποπτικής αξιολόγησης κατέδειξε αυτό που όλοι επαναλαμβάνουν φορτικά, ότι το τραπεζικό σύστημά έχει επαρκώς θωρακιστεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η βαθμολογία φέτος είναι 2,6 (4βάθμια κλίμακα) και παραμένει σταθερή σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σχετικά με τις επιμέρους τράπεζες, το 70% κράτησαν τη βαθμολογία τους, 14% υποβαθμίστηκαν ενώ 15% σκόραραν ψηλότερα. Η επιβολή εποπτικών κεφαλαίων (πυλώνας ΙΙ) παρέμεινε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα διαμορφωμένα στο 1,2%. Συνολικά, η μέση απαίτηση για κεφάλαια κυμάνθηκε στο 15,5% των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού από 15,1% το 2022.
Απαιτούνται αλλαγές για να διατηρηθεί η ανάπτυξη
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις πλήττουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας ο οποίος για μια 20ετία υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2000-2020 το εμπορικό πλεόνασμα παρουσίασε βελτίωση ίση με το 5% του ΑΕΠ. Όμως, η διαφοροποίηση των όρων της παγκοσμιοποίησης επιβάλλουν ένα διαφοροποιημένο μοντέλο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε πρωτοβουλίες για διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων και την εξεύρεση νέων εξαγωγικών προορισμών. Σημαντική επίσης είναι και η ενεργειακή αυτονόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ως αποτέλεσμα της διακοπής της ρωσικής όδευσης του φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα τρία υπαρξιακά ζητήματα της Ευρώπης
Η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τρεις σημαντικές προκλήσεις. Την κλιματική αλλαγή, την γήρανση του πληθυσμού της και την γεωπολιτική ένταση. Για το πρώτο, το ύψος των επενδύσεων παραμένει εστία προβληματισμού αν και είναι κατανοητό ότι πιθανές καθυστερήσεις θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Για την γήρανση του πληθυσμού η απάντηση βρίσκεται στην αύξηση της παραγωγικότητας προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα ότι λιγότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος ενός ολοένα αυξανόμενου μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τέλος, οι γεωπολιτικές εντάσεις αναγκάζουν την Ευρώπη να καταστεί αυτάρκης σε όλα τα επίπεδα.
Πανευρωπαϊκοί έλεγχοι για το κλίμα
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές καλούνται να συνεργαστούν για να προτείνουν μεθοδολογίες που θα επιμετρούν τις επιπτώσεις των κλιματικών κρίσεων στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζονται ασκήσεις ακραίων σεναρίων εντός του 2024, που θα καλύψουν όλο τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τα αποτελέσματα των οποίων θα αναλυθούν και θα δημοσιοποιηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Σημαντική έμφαση δίνεται και στο greenwashing που έχει αναγνωριστεί ως ένας κίνδυνος που δυνατόν να απειλήσει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να υποσκάψει τις προσπάθειες που θα πρέπει να αναληφθούν.
Η άνοδος του πετρελαίου δεν είναι επιθυμητή
Οι ΗΠΑ τίθενται επικεφαλής πρωτοβουλίας για προστασία των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και κινδυνεύουν από επιθέσεις πειρατείας που διενεργούν αντάρτες της Υεμένης. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που αρκετές εταιρείες εξετάζουν εναλλακτική όδευση των φορτίων τους. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η εξέλιξη προσθέτει κόστος στο τελικό προϊόν σε μια συγκυρία που μια νέα ενεργειακή ανατίμηση είναι εντελώς ανεπιθύμητη. Σε αντίθετη περίπτωση η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα εκτροχιαστεί και η αναιμική ανάπτυξη που καταγράφεται θα απειληθεί με ύφεση.