ΔΗΚΤΗΣ
Πανδημία τέλος
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας κήρυξε το τέλος της πανδημίας στη χώρα, μιας υγειονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2019, κορυφώθηκε το 2020 και προκάλεσε πρωτόγνωρη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, τις συνέπειες της οποίας ακόμη βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε για πολύ καιρό ακόμα. Η δήλωση αυτή είναι το αποτέλεσμα των στοιχείων που υπάρχουν στη χώρα σε σχέση με τις μεταλλάξεις, τα ποσοστά εμβολιασμών και τις ενδονοσοκομειακές νοσηλείες. Ο κ. Lauterbach, επιδημιολόγος στο επάγγελμα, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης ήταν γενικά επιτυχημένη, ενώ σημείωσε ότι εκ των υστέρων κρίνοντας, η περίοδος που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά θα μπορούσε να σμικρυνθεί.
Νέα αφεντικά
Οι πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και στις τράπεζες αποτέλεσαν τις πρώτες κρίσεις που έτυχαν «διαχείρισης» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διάδοση φημών και η ταχύτητα με την οποία τα νέα ταξίδεψαν μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης ήταν άνευ προηγούμενου. Ακόμη και η λήψη αποφάσεων των αρμόδιων αρχών είδαμε να επηρεάζεται από την κοινή γνώμη, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τα πρώτα δείγματά είναι άκρως ανησυχητικά και οι επόμενες κρίσεις θα έχουν πλέον και αυτό το χαρακτηριστικό. Στο μέλλον η πληροφορία δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και η κατάσταση θα τείνει να ξεφεύγει από τα χέρια αυτών που θα έχουν την ευθύνη να τη διαχειριστούν.
Άσκηση αποφασιστικότητας
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών υπήρξε εντυπωσιακή. Σήμερα και με βάση τα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 2% των ενεργών δανείων και ανέρχονται στα 340 δισ. ευρώ, έχοντας ξεκινήσει την κάθοδο από την κορυφή του 1 τρισ. ευρώ που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Η διαδικασία εξομάλυνσης, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν τραυματική, προκαλώντας σημαντικές ζημιές αλλά και αναγκαστικές ενσωματώσεις, υπήρξε μια πανευρωπαϊκή άσκηση αποφασιστικότητας για μεταρρύθμιση από όλους τους εμπλεκόμενους. Και η προσπάθεια απέδωσε, γιατί η παρούσα οικονομική συγκυρία βρίσκει τις ευρωπαϊκές τράπεζες χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
Αφήνει κατάλοιπα
Η άμεση αντίδραση των αμερικανικών αρχών υπήρξε καθόλα επιτυχημένη και πέτυχε να σβήσει γρήγορα τη φωτιά που άναψε στον τραπεζικό τομέα. Όμως το ζήτημα που προέκυψε δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως ανήκει στο παρελθόν. Οι τράπεζες πλέον έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικές στη διαχείριση των χρημάτων των καταθετών γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει το επόμενο διάστημα την οικονομική ανάπτυξη. Στο εποπτικό επίπεδο, πέραν των γενικών ελέγχων που διενεργούνται η προσπάθεια αναμένεται να εστιαστεί στους εξειδικευμένους κινδύνους που εντοπίζονται σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Ανέλπιστη εξέλιξη
Η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή έπιασε τις αγορές απροετοίμαστες, προκαλώντας άμεση και απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το γεγονός εκτός από ανησυχίες επανάφερε στο προσκήνιο και τα σενάρια που κάνουν λόγο για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι. Μεταξύ των χωρών που αναμένεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση σε μια τέτοια εξέλιξη περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία και Γαλλία. Η νέα μειωμένη ημερήσια παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Χρόνια στασιμότητας
Το προηγούμενο διάστημα, η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία έγινε κατορθωτή λόγω της αποκλιμάκωσης στις τιμές της ενέργειας, που δυστυχώς ίσως αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο λόγω των αποφάσεων του ΟΠΕΚ. Σε γενικές γραμμές, η γεωπολιτική κρίση που προκλήθηκε, συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει υποχώρηση στην οικονομική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της πληθωριστικής έξαρσής που εκδηλώθηκε αμέσως μετά. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για χρόνια στασιμότητας το 2023 και το 2024, στην καλύτερη.