ΔΗΚΤΗΣ
Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα γεγονότα του 2013 και την αναστάτωση που προκάλεσε η συνένωση με τη Λαϊκή Τράπεζα και το κούρεμα των καταθετών. Η νέα εποχή της τράπεζας με τους νέους μετόχους και την νέα διοίκηση ξεκίνησε με την αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σε μια επικοινωνιακή και λιγότερο ουσιαστική κίνηση. Οι εποχές όμως άλλαξαν και η τράπεζα αφού διένυσε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, βρίσκεται σήμερα σε θέση να πληρώνει μέρισμα στους μετόχους. Αυτή την περίοδο η προσέγγιση των επιχειρηματικών αγορών Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φάση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επιστροφή. Σε επίπεδο διοίκησης γίνονται σκέψεις χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αλλά οι εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πισωγύρισμα.
Όχι business as usual
Η κυπριακή εσωτερική αγορά δεν χαρακτηρίζεται από υγιή ανταγωνισμό σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υποφέρει διαχρονικά από την ακρίβεια που πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο πως η Κύπρος βρίσκεται στη λίστα με τις δέκα ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης. Προφανώς υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για το φαινόμενο της ακρίβειας, όμως ούτε αυτό που είναι στο χέρι μας και έχει να κάνει με την ενίσχυση της λειτουργίας του ανταγωνισμού γίνεται. Σε αυτή την συγκυρία αυξημένου πληθωρισμού, η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού θα έπρεπε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις και όχι να λειτουργεί ως business as usual.
Σύγκρουση ή εκτόνωση
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της δημόσιας πρότασης, που εκπνέει στο τέλος του μήνα, η Eurobank καλείται να διοικήσει την Ελληνική Τράπεζα όπως νομίζει καλύτερα, αφού ήδη κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Εξάλλου η στάση του νυν διοικητικού συμβουλίου τής Ελληνικής Τράπεζας δεν διευκολύνει την κατάσταση, θέτοντας τις προοπτικές επιτυχίας της δημόσιας πρότασης σε αμφιβολία. Το τέλος των θερινών διακοπών σηματοδοτεί περίοδο εξελίξεων, εκκινώντας με τη γενική συνέλευση όπου αναμένονται σαρωτικές αλλαγές τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε μη εκτελεστικό επίπεδο. Η μεγάλη απορία είναι κατά πόσο οι εξελίξεις στη γενική συνέλευση θα φέρουν την απαραίτητη ηρεμία ή θα οξύνουν περισσότερο το κλίμα μεταξύ των νέων και των υφιστάμενων Κύπριων μετόχων.
Κυβερνητική τόλμη
Το λιανικό εμπόριο υποφέρει από έλλειψη 2.500 θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις προγραμματισμένες επενδύσεις στον κλάδο. Ελλείψεις σε προσωπικό ακούμε και σε άλλους κλάδους, όπως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στα λεωφορεία. Το πρόβλημα είναι σημαντικό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και σύμφωνα με τις έως τώρα μακρόσυρτες διαδικασίες που στοιχίζουν ακριβά στην οικονομία. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έχει να κάνει με το ευρύτερο δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει τόλμη αξιοποιώντας το μεταναστευτικό προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, όπως έκανε παλαιότερα η Γερμανία, αλλιώς θα διαιωνίζουμε μια κατάσταση που θα τείνει να μεγεθύνεται.
Διαφορετική οπτική
Όταν αναλύουμε τον τουρισμό, αυτό μπορεί να γίνει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι προφανώς οι αφίξεις τουριστών που μας ενδιαφέρει πολύ και φέρνει έσοδα στη χώρα βοηθώντας το εμπορικό έλλειμμα. Η δεύτερη διάσταση είναι κοινωνική και αφορά την εσωτερική αγορά. Αφορά στους συμπολίτες μας κατά πόσο μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν διακοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου τα ταξίδια εξωτερικού Κυπρίων είναι μειωμένα κατά 1%. Αν και η μείωση δεν παραπέμπει σε κανένα τεράστιο ποσοστό προσφέρει μια ένδειξη της τάσης όπως διαμορφώνεται, αφού αν συγκριθεί με τους εντυπωσιακούς ρυθμούς προηγούμενων ετών μάς λέει κάτι. Μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Και γιατί έχει σημασία η αγοραστική δύναμή των πολιτών; Γιατί μεταξύ άλλων επηρεάζει και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας όπως και την εκλογική τους συμπεριφορά -επιλέγοντας ακραίες επιλογές στα δύο φάσματα του πολιτικού τοπίου.