ΔΗΚΤΗΣ
ΕΜΣ για Κύπρο
Σύμφωνα με την μακροπρόθεσμη ανάγνωση που γίνεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Κύπρο, η οικονομία θα πρέπει να βελτιώσει την παραγωγικότητα που καταγράφει μέσω επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία. Μέσα από τον επιδιωκόμενο εκμοντερνισμό η χώρα θα καταφέρει να διαφοροποιήσει το οικονομικό της μοντέλο πετυχαίνοντας στο μέλλον υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο κεφάλαιο ανθεκτικότητα της οικονομίας, ο ΕΜΣ εκτιμά ότι αυτή θα μπορέσει να επιδιωχθεί μόνο μέσω της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, αξιοποιώντας τις σημαντικές βοήθειες και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ προσφέροντας τεχνογνωσία και κονδύλια.
Διπλό κτύπημα
Έρευνα που στηρίζεται σε στοιχεία από την Πορτογαλία κατέδειξε ότι σε περιόδους χαλαρής νομισματικής πολιτικής (μείωση επιτοκίων) οι μισθοί αυξάνονται περισσότερο για τους εργαζόμενους με πανεπιστημιακά προσόντα που απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα ο πολλαπλασιαστής αυτός υπολογίστηκε στο 16%, δηλαδή μείωση στο επιτόκιο ύψους 1% προκαλεί αύξηση στους μισθούς κατά 1,16%. Η έρευνα παρουσιάζεται τώρα σε μια περίοδο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με την υποσημείωση ότι συμμετρικά ισχύει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση. Προκύπτει λοιπόν ότι η άνοδος των επιτοκίων εκτός από το ότι αυξάνει το κόστος για τους δανειζόμενους, τείνει να μειώνει και το διαθέσιμο εισόδημα αφού στην περίπτωση των μισθωτών, ο μισθός αποτελεί θεωρητικά την μόνη πηγή εξυπηρέτησης των δανείων τους η οποία στην παρούσα συγκυρία γίνεται με αυξημένο κόστος.
Δυο κόσμοι
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Φρανκφούρτης και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού είναι το γεγονός ότι η εικόνα που βγαίνει μέσα από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά και τις προβλέψεις των επιχειρηματικών τους σχεδίων, καμία σχέση δεν έχει με τη εικόνα που κάποιος αντικρίζει αν παρακολουθήσει τις προβλέψεις για τη μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Μέσα από αυτή την διαπίστωση οι επόπτες εστιάζουν την προσοχή τους στην εντατικοποίηση του εποπτικού διαλόγου, ενώ παράλληλα προτρέπουν τις τράπεζες να εφαρμόσουν βέλτιστες προληπτικές πρακτικές για διαχείριση των κινδύνων που είναι συνυφασμένοι με την παρούσα συγκυρία.
Αντίθετη πορεία
Στο χαμηλότερο σημείο από το 1990 βρίσκεται το ιαπωνικό γιέν ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 150 προς το δολάριο. Η κατάσταση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ανακοπεί η διολίσθηση του ιαπωνικού νομίσματος. Όπως και στην περίπτωση της Βρετανίας η τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για συγκράτηση των τιμών οι οποίες και σε αυτή τη περίπτωση επηρεάζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Είναι η δεύτερη φορά που σε συνθήκες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μια κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να κινηθεί προς τη αντίθετη κατεύθυνση εφαρμόζοντας ποσοτική χαλάρωση.
Επίπεδα κρίσης
Στα επίπεδα της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων του δημοσίου (T-bills) δεκαετούς διάρκειας. Η απόδοση του 4,18% είναι αντίστοιχη με τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα μέσα του 2008 όταν η χώρα βυθιζόταν στην μεγαλύτερη κρίση της νεότερης ιστορίας της. Στα θετικά, η κατάσταση στην αγορά εργασίας που παραμένει ισχυρή δημιουργώντας την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά αυτή την φορά.
Οικονομία και πολιτική
Η βραχύβια θητεία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Αγγλίας συνιστά όχι μόνο πολιτική αλλά άκρως οικονομική είδηση αφού τις εξελίξεις ουσιαστικά οδήγησαν οι αγορές. Ο μίνι προϋπολογισμός που παρουσίασε αμέσως μετά την εκλογή της περιλάμβανε σημαντικές ανάγκες δανεισμού χωρίς απτά έσοδα, γεγονός που οδήγησε στην επίθεση των αγορών κατά της στερλίνας και των κυβερνητικών ομολόγων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πρώτο χρόνο να παρέμβει η τράπεζα της Αγγλίας και να πράξει όσα η τράπεζα της Ιαπωνίας πράττει αυτή την περίοδο και σε δεύτερο χρόνο να απομακρυνθεί ο υπουργός Οικονομικών με τον νέο να προχωρεί σε ακύρωση του προγράμματος.