ΔΗΚΤΗΣ
Έχοντας εφαρμόσει όλα τα πιθανά μέτρα και καθώς μειώνεται ο ρυθμός του πληθωρισμού, ο στόχος των κεντρικών τραπεζών δεν φαίνεται να είναι άμεσα εφικτός, γεγονός που προβληματίζει τους οικονομολόγους. Μάλιστα κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι ίσως ο στόχος να μην ανταποκρίνεται στη νέα αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας όπου η ακρίβεια θα παραμείνει το κυρίαρχο ζήτημα στα επόμενα χρόνια καθώς η κλιματική αλλαγή και η χαμηλή παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα θα τείνει να την ενισχύει. Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος για το επίπεδο αύξησης των τιμών είχε τεθεί πριν από αρκετά χρόνια στο 2%, ένας πήχης που σήμερα φαντάζει απομακρυσμένος. Και τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Μήπως είναι το 2% που πρέπει να αλλάξει και όχι το ύψος των επιτοκίων;
Μόνιμο βαρίδι
Η αποτυχία δημιουργίας ενός πλαισίου εκποιήσεων θα τείνει να αυξάνει το κόστος δανεισμού από τη μια, ενώ θα «ενθαρρύνει» τη δημιουργία νέων ΜΕΧ από την άλλη. Σε ένα τέτοιο σκηνικό η χρηματοοικονομική σταθερότητα συνιστά ένα μόνιμο βαρίδι για την κυπριακή οικονομία που θα το βρίσκει μπροστά της σε κάθε βήμα, είτε αφορά σε οίκο αξιολόγησης είτε σε υπερεθνικούς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ. Δέκα χρόνια μετά την τραπεζική κρίση του 2013, έφτασε η ώρα οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι το οπλοστάσιο τους για ανάκτηση των εξασφαλίσεων πρώτης κατοικίας είναι περιορισμένο και να πράξουν αναλόγως.
Ο δανεισμός παύει να είναι κινητήρια δύναμη
Οι προϋποθέσεις παραχώρησης δανεισμού σε όλες τις κατηγορίες έχουν αυστηροποιηθεί σε βαθμό που να ξεπερνά ακόμη και τις προσδοκίες των εποπτών. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για νέα δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένει χαμηλή και σε πλήρη ταύτιση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά πίστης. Η συνέχιση της πρακτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, να απορροφά από τις τράπεζες ρευστότητα που είχε παραχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί την βασική αιτία για την κατάσταση που παρατηρείται. Με βάση την έρευνα καταναλωτικής πίστης, οι επόπτες αναμένουν πως η θετική επίδραση των αυξημένων επιτοκίων στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα τείνει όλο και περισσότερο να εξασθενεί.
Η ακρίβεια ξεκίνα από τα τρόφιμα
Η ακρίβεια αποτελεί την πανδημία της σύγχρονης εποχής. Έχει επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλώντας ελλείψεις ακόμη και σε βασικά προϊόντα καθημερινής διαβίωσης. Βασική επιδίωξη όταν αναφερόμαστε στα τρόφιμα είναι η δυνατότητα του γεωργικού τομέα να παράγει περισσότερα προϊόντα κάνοντας χρήση λιγότερων πρώτων υλών. Με αυτόν τον δείκτη αποτυπώνεται η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του τομέα η οποία εφόσον βελτιώνεται συνιστά θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας. Με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιεί ο ΟΟΣΑ, οι συγκεκριμένοι δείκτες έχουν υποχωρήσει στο μισό κατά την τελευταία δεκαετία σε σχέση με το τι είχε καταγραφεί δέκα χρόνια πριν. Η Ε.Ε. στην συγκεκριμένη μέτρηση παρουσιάζει καλύτερη επίδοση από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού η υποχώρηση που παρατηρείται είναι σαφώς μικρότερη.
Η αγροτική οικονομία αναζητεί βιωσιμότητα
Η αγροτική οικονομία αποτελεί τον κλάδο που λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς κρίνεται πως η επιβάρυνση που προκαλεί είναι σημαντική και άρα χρειάζονται βήματα για άμβλυνση του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν εισαχθεί διάφορα προγράμματα και καμπάνιες με στόχο την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου διατροφής η οποία συνάδει και με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η Ε.Ε. ως πρωτοπόρος στην αποφασιστικότητα που εκφράζει αναφορικά με την κάλυψη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, θα ανέμενε κάποιος ότι θα είχε θετικές επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται σε διάσταση με τις εξαγγελίες, αφού η Ε.Ε. παρουσιάζεται να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.