
Του Γιώργου Λογίδη
Πριν από δύο χρόνια ο Άρης κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τον περασμένο Μάιο η Πάφος FC πήρε το κύπελλο. Πρωτοπόρος και φαβορί για τον φετινό τίτλο η ομάδα της Πάφου, την οποία εδώ και καιρό ακολουθεί στη βαθμολογία και στα προγνωστικά ο Άρης. Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια, η μόνιμη πλέον παρουσία των δύο αυτών ομάδων στις πρώτες θέσεις εκτοπίζει παραδοσιακές δυνάμεις. Δύσκολο να συντηρείται ακόμη η άποψη, πως πρόκειται για ομάδες - πυροτεχνήματα ή... φούσκες που σύντομα θα σπάσουν. Μάλλον ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται η εκτίμηση για τη νέα εποχή και τη νέα τάξη πραγμάτων και δεδομένων του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Η οικονομική άνεση ή δυνατότητα των ιδιοκτητών ή επενδυτών των δύο αυτών ομάδων σαφώς και διαδραματίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο για το σκηνικό αυτό. Με την απαραίτητη, ωστόσο, υποσημείωση πως δεν αρκεί να ξοδεύεις πολλά σε μεταγραφές και μισθολόγιο. Και παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως και «μαύρες» τρύπες στα οικονομικά ομάδων με προϋπολογισμούς διψήφιου αριθμού σε εκατομμύρια χωρίς τις ανάλογες επιτυχίες...
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς παραδοσιακών δυνάμεων είναι η παραδοχή πως εκεί που έχουν ανεβάσει το επίπεδο οι νέες δυνάμεις του κυπριακού ποδοσφαίρου, δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν, μαζί και με έμμεση ή και άμεση κάποιες φορές αμφισβήτηση, ως προς την... προέλευση των χρημάτων. Σωστή και λογική η απαίτηση γενικότερα για διαφάνεια στα οικονομικά, για το Financial Fair Play και αν αυτό εφαρμόζεται κατά γράμμα στη χώρα μας, χωρίς, ωστόσο, απαραίτητα να σημαίνει πως το αποτέλεσμα ενός σωστού ελέγχου θα δημιουργήσει πρόβλημα στις δύο αυτές ομάδες. Για την έξωθεν καλή μαρτυρία, όμως, ένας τέτοιος έλεγχος θα πρέπει να είναι το επόμενο σημαντικό «πρότζεκτ» Πολιτείας και Ομοσπονδίας, μετά απ’ όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο θέμα οφειλών προς το κράτος.
Απ’ εκεί και πέρα και στο καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η όποια αντίδραση της πλευράς των παραδοσιακών δυνάμεων, δεν μπορεί να επικεντρώνεται απλώς και μόνο στο ξοδεύω αλόγιστα, προσφέρω (σε συμβόλαια) πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορώ, προκειμένου να ανταγωνιστώ τους πιο δυνατούς οικονομικά. Η καλύτερη οργάνωση, ο πιο σωστός τρόπος λειτουργίας και η εμπιστοσύνη στους πιο ειδικούς, για τη λήψη καθαρά ποδοσφαιρικών αποφάσεων, μπορεί να ισοζυγίσει το «παιγνίδι». Μην ξεχνάμε, επίσης, πως μιλάμε για συλλόγους (εταιρείες έστω) με τεράστιο ποδοσφαιρικό εκτόπισμα και χιλιάδες υποστηρικτές.
Πιο σωστή αξιολόγηση των δεδομένων χρειάζεται και αλλαγή φιλοσοφίας. Γιατί κάποιοι ακόμη επιμένουν να λειτουργούν και κυρίως να αποφασίζουν (ποδοσφαιρικά) με τα δεδομένα που ίσχυαν στο ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ογδόντα...