ΚΥΠΕ
Με τίτλο «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους», η γερμανική εφημερίδα "Welt" σημειώνει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την κατάρρευση της Τουρκίας. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δις ευρώ, και η Δύση έχει πολλά να χάσει. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή κυρώσεων -και ενισχύει την θέση του Ερντογάν.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν ισχυροί παίκτες που υποστηρίζουν έμμεσα την Τουρκία -γιατί πρέπει να το κάνουν.
Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες, ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κρίσης, εξακολουθούν να εμπλέκονται στην Τουρκία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης θα πρέπει να φοβούνται σοβαρές αποσβέσεις, εάν η χώρα εισέλθει πραγματικά σε μια εκτεταμένη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Moody`s.
Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορεί να οφείλονται μεν στην ίδια, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να καταστούν πρόβλημα της Δύσης. Έτσι, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα έχουν την προσοχή τους στις δικές τους τράπεζες, ενόψει των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τη θέση του Eρντογάν
Οι αριθμοί ακούγονται απειλητικοί και απολύτως ικανοί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Ναι μεν η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι παγκόσμιες τράπεζες είχαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου δάνεια προς την Τουρκία ή τις τουρκικές επιχειρήσεις που κυμαίνονταν ακόμα στα 182 δις Δολάρια, λίγο κάτω από 154 δις Ευρώ. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία καταγράφει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές και πιστωτικές ροές.
Κυρίως τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα σταθεροποιηθεί. Για αυτά διακυβεύονται 62 δις Δολάρια, περίπου 52 δις Ευρώ. Οι γαλλικές τράπεζες ενέχονται με 29 δις Δολάρια (σχεδόν 25 δις Ευρώ), οι βρετανικές τράπεζες καταγράφουν στους ισολογισμούς τους δάνεια στην Τουρκία άνω των 12 δις Δολαρίων, ενώ οι γερμανικές τράπεζες εμπλέκονται με περίπου 11 δις Δολάρια. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επενδύσει περίπου 8,7 δις Δολάρια.
Η μεγάλη ισπανική τράπεζα BBVA, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Τουρκία. Κατέχει σχεδόν το 50% της Garanti Bank, του τρίτου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη χώρα. Η μετοχή έχει από τις αρχές του έτους χάσει το ήμισυ της αξίας της και έπεσε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.
Μια άλλη τράπεζα με τουρκικό παράρτημα είναι η γαλλική BNP Paribas. Η τιμή της μετοχής της είναι 30% κάτω από το επίπεδο στις αρχές Ιανουαρίου.
Υπάρχουν ήδη οι πρώτοι επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν ανοιχτά ότι οι αναταράξεις στην αγορά της Τουρκίας θα αντικατοπτριστούν σύντομα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.