Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Αλλαγές σε νόμους σχετικά με τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές πιστώσεων που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια (servicers) πρέπει να περάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το τέλος 2021, ώστε να είναι στο χρονικό πλαίσιο που της έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών απασχόλησε η έναρξη ισχύος της δέσμης μέτρων για την τροποποίηση των νόμων σχετικά με τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (CAC) και τους διαχειριστές πιστώσεων με σκοπό τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα το πλάνο που υπάρχει για το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να προχωρήσει η διάταξη του νόμου που αναφέρει την έναρξη ισχύος των αντίστοιχων νόμων. Αναλυτικότερα, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (Q4 2021) υποχρεούται η Κύπρος να προχωρήσει στην έναρξη ισχύος των ακόλουθων τριών νόμων: α) Ο περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων και συναφών θεμάτων (τροποποιητικός) νόμος του 2021, ο οποίος θέτει τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων υπό ρύθμιση και εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα· β) Ο περί ακίνητης ιδιοκτησίας (διακατοχή, εγγραφή και εκτίμηση) (τροποποιητικός) νόμος του 2021, ο οποίος παρέχει πρόσβαση στο κτηματολόγιο για τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Ο περί αποδείξεως (τροποποιητικός) νόμος του 2020, ο οποίος εναρμονίζει τις απαιτήσεις κοινοποίησης σε περίπτωση αγοράς δανείου από εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων.
Στόχος του μέτρου είναι η αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια του παρελθόντος στον τραπεζικό τομέα μέσω της συνέχισης των προσπαθειών βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και της ενίσχυσης του εργασιακού περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση δανείων.
Έως τις 30 Ιουνίου 2023 θα εκπονηθεί έκθεση προόδου σχετικά με το σχέδιο δράσης, η οποία θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποία θα προσδιορίζεται η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα σε σχέση με τις ενδεικτικές τιμές αναφοράς του 6 % ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων και του 3 % καθαρών μη εξυπηρετούμενων δανείων15 και θα προτείνονται μέτρα πολιτικής, κατά περίπτωση. Στην ολότητά της η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023.