ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βυθίζει σε νέα ύφεση τις ΗΠΑ

Ο κ. Ζαντί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Kathimerini.gr

Η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε νέα ύφεση δεδομένου ότι κλιμακώνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ δεν έρχονται νέα μέτρα στήριξής της. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο Μαρκ Ζαντί, επικεφαλής των οικονομολόγων στη Moody’s Analytics, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στον δυσθεώρητο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφει καθημερινά η υπερδύναμη.

Κίνδυνος
Ο κ. Ζαντί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία, καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα μιας «διχοτομημένης κυβέρνησης» όπως χαρακτήρισε την προοπτική ενός Δημοκρατικού στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χορηγηθεί στην αμερικανική οικονομία «το γενναιόδωρο δημοσιονομικό πακέτο» που πραγματικά χρειάζεται.

Μιλώντας χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εν λόγω οικονομολόγος επικαλέστηκε την εκτίμηση του ΔΝΤ που στην τελευταία έκθεσή του προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,3%. Οπως έχει τονίσει το ίδιο το Ταμείο, πρόκειται για εκτίμηση πολύ πιο αισιόδοξη από την αμέσως προηγούμενη, του περασμένου Ιουνίου, όταν αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας προέβλεπε συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 8% για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαντί, όμως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η αμερικανική οικονομία να εμφανίσει τελικά πολύ χειρότερη εικόνα. Οπως τόνισε «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια έντονα επιθετική ανάκαμψη του κορωνοϊού» και υπενθύμισε ότι μόλις προ ολίγων εβδομάδων τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ δεν υπερέβαιναν τις 40.000 ημερησίως, ενώ τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα επίπεδα των 100.000 σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Προειδοποίησε δε πως η εκτίναξη των νέων κρουσμάτων ενδέχεται να εξωθήσει τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν τα χνάρια των Ευρωπαίων και να προχωρήσουν σε νέα αναστολή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τέσσερις ώς έξι εβδομάδες για να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού. Στην περίπτωση αυτή ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος.
Την ίδια στιγμή η αμερικανική οικονομία δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται, καθώς τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατεπειγόντως την άνοιξη έχουν όλα λήξει και η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος επιδεινώνει την κατάσταση. Ο λόγος για τη δέσμη ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τη γνωστή ως CARES Act, τα μέτρα της οποίας έχουν λήξει ή ετοιμάζονται να λήξουν εντός των ημερών. Και στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου διήρκεσαν εβδομάδες χωρίς, όμως, να επιτευχθεί συμβιβασμός που να προσφέρει στήριξη στην αμερικανική οικονομία.

Ευάλωτη
«Δεν υπάρχει στήριξη στην οικονομία, τουλάχιστον δεν είναι ορατή βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Ζαντί, ενώ είπε πως στην καλύτερη περίπτωση νέα μέτρα στήριξης θα αποφασιστούν τον Ιανουάριο όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Και ώς τότε θα είναι ευάλωτη η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Μέσα στην εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ δήλωσε πως αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η βασική του προτεραιότητα θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία και να προωθήσει μια νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Οπως σχολίασε, όμως, ο οικονομολόγος και κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, αυτό δεν σημαίνει πως ο εν λόγω γερουσιαστής θα συναινέσει σε ένα ικανοποιητικά μεγάλο πακέτο. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τους Ρεπουμπλικανούς στο σύνολό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X