ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θολό τοπίο για μετάλλαξη «Όμικρον» και εμβόλια - Τα τελευταία δεδομένα

Για προστασία από βαριά νόσηση έκανε λόγο ο CEO της ΒiοΝTech – Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ

Kathimerini.gr

Ο επιστήμονας που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA της Pfizer κατά του κορωνοϊού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΒiοΝTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε χθες ότι θα απαιτηθούν δύο εβδομάδες προκειμένου να φανεί αν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο κατά της παραλλαγής «Ομικρον». Ο Σαχίν τόνισε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το υπάρχον εμβόλιο προστατεύει από βαριά νόσηση και θάνατο και απέναντι στην παραλλαγή «Ομικρον».

«Κατ’ εμέ δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», είπε ο Σαχίν. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα». Ο επιστήμονας διευκρίνισε ότι περιμένει μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την παραλλαγή «Ομικρον», αλλά το ποσοστό της μείωσης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θεωρεί ωστόσο ότι η μειωμένη προστασία θα αφορά τη μετάδοση και τη νόσηση, όχι τη βαριά νόσηση και τον θάνατο. Επίσης τόνισε ότι για την παραλλαγή «Ομικρον» ισχύει ό,τι και για τη «Δέλτα», ότι δηλαδή η τρίτη δόση βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χόροβιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα εμβόλια που διατίθενται σήμερα είναι αποτελεσματικά και έναντι της νέας μετάλλαξης», προσθέτοντας ότι πληρέστερα στοιχεία θα έχει τις επόμενες ημέρες. Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν.

Οι σχετικές εργαστηριακές έρευνες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται νέο εμβόλιο κατά της «Ομικρον», σε περίπτωση που απαιτηθεί. Ακόμη και στην περίπτωση που η «Ομικρον» δεν αποδειχθεί πιο θανατηφόρος από τη «Δέλτα», αν αποδειχθεί πιο μεταδοτική –όπως δείχνουν τα πρώτα δεδομένα– και αν η μεταδοτικότητα αυτή δεν κάμπτεται από το τείχος του εμβολιασμού, τότε αναμένεται σημαντική έξαρση κρουσμάτων, με αποτέλεσμα περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, κυρίως μεταξύ ανεμβολίαστων.

Ο Σαχίν εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περίπου 100 μέρες από τη στιγμή που το νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο και εγκεκριμένο από τις αρχές για να φθάσουν στην αγορά οι πρώτες 30 εκατομμύρια δόσεις. Ο Γερμανοτούρκος επιστήμονας αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το αν η «Ομικρον» θα κυριαρχήσει, όπως κυριάρχησε η «Δέλτα» ή αν θα χαθεί, όπως συνέβη με όλες τις ενδιάμεσες παραλλαγές («Εψιλον», «Ζήτα» κ.τ.λ.). «Ακόμη και αν κυριαρχήσει, αυτό δεν είναι λόγος πανικού», ανέφερε.

Ο Σαχίν εξήγησε ότι η ανοσολογική μνήμη έχει δύο σκέλη, πρώτον τα αντισώματα που επιτίθενται απευθείας στον ιό, εξουδετερώνοντάς τον και δεύτερον τα λεμφοκύτταρα τύπου Τ, που «θυμούνται» τον ιό και τον εξουδετερώνουν αφού αυτός προσβάλλει τα κύτταρα, αποτρέποντας έτσι τη βαριά νόσηση και τον θάνατο. Ενώ οι περίπου 30 μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στην πρωτεΐνη-ακίδα της παραλλαγής «Ομικρον» του Sars-Cov2 αναμένεται να δυσχεράνουν την αναγνώρισή του από τα υπάρχοντα αντισώματα, τα λεμφοκύτταρα Τ παραμένουν αποτελεσματικά.

Οι δηλώσεις Μπανσέλ

Χθες το πρωί παρατηρήθηκε «βουτιά» στις αγορές, μετά τη συνέντευξη του Στεφάν Μπανσέλ στους Financial Times, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι αναμένει «σημαντική πτώση» της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. «Δεν μπορώ να πω πόση, αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μιλώ λένε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά», είπε ο Μπανσέλ. Παρατηρώντας την πτώση στις αγορές μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων αυτών, σχολιαστές επισήμαναν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών που παράγουν εμβόλια είναι «οι νέοι κεντρικοί τραπεζίτες».

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες από όλο τον κόσμο αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έστειλαν συγχαρητήρια στους ερευνητές της Νότιας Αφρικής που αποκωδικοποίησαν ταχύτατα το γονιδίωμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και μοιράστηκαν τα δεδομένα ανοικτά. Οι Νοτιοαφρικανοί απάντησαν ότι είναι ειρωνικό να τιμωρούνται με κλειστά σύνορα επειδή προειδοποίησαν τον πλανήτη και ότι το 75% των αντιδραστηρίων που χρειάζονται για να μελετήσουν τον ιό θα κατέφθαναν στη χώρα με τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας που τώρα απαγορεύθηκαν.

Tα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αφρική (24% στη Νότια Αφρική, χαμηλότερα σε πολλές άλλες χώρες) προβληματίζουν έντονα τη διεθνή κοινότητα, αφού η έλλειψη εμβολιασμών αυξάνει τις πιθανότητες να προκύψουν επικίνδυνες μεταλλάξεις. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να επιτρέψει την άρση των πατεντών, την οποία ζητεί εδώ και έναν χρόνο η Ινδία και η Νότια Αφρική. Ερωτηματικά παραμένουν ως προς τη στάση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στο θέμα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εμβόλια  |  Υγεία  |  Coronavirus  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ  |  Αφρική  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X