ΠΗΓΗ: Reuters
Ανοιχτός στις συζητήσεις για μία συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποκλείει, ωστόσο, κάθε σοβαρή εδαφική παραχώρηση, επιμένοντας πως η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος προεκλογικά διεμήνυε την πρόθεσή του να τερματίσει σύντομα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικής υπεροχής: η Μόσχα ελέγχει ένα τμήμα της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια, ενώ προελαύνει με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022.
Στην πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά με το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη μεσολάβηση του Τραμπ, οι πέντε Ρώσοι, νυν και πρώην, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει στο «πάγωμα» των εχθροπραξιών κατά μήκος των μετώπων της πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με τα τρία από τα πέντε πρόσωπα που μίλησαν στο Reuters (όλα σε καθεστώς ανωνυμίας), ενδεχομένως να υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, δηλαδή των Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.
Παρότι η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι τέσσερις αυτές περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου τμήμα της Ρωσίας και τελούν υπό τη ρωσική πυρηνική «ομπρέλα», οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 70-80% των εδαφών, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ουκρανικών στρατευμάτων.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενη απόσυρση των στρατευμάτων της από τους σχετικά μικρούς θύλακες εδαφών που έχει υπό την κατοχή της σε Χάρκοκο και Μικολάιβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, υποστηρίζουν δύο από τους αξιωματούχους.
Οπως σημειώνουν δύο από τις πηγές, η απόφαση του απερχόμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν να επιστρέψει στην Ουκρανία τη χρήση των πυραύλων ATACMS κατά ρωσικών εδαφών θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει την όποια διευθέτηση και να εντείνει τις αξιώσεις της Μόσχας – δεδομένων των σκληρονοπυρηνικών φωνών εντός Κρεμλίνου που πιέζουν για προσάρτηση μεγαλύτερου τμήματος της Ουκρανίας.
Εγγυήσεις ασφαλείας
Παρότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή την παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος, εμφανίζεται ανοιχτή σε συνομιλίες για εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, υποστηρίζουν οι πέντε Ρώσπο αξιωματούχοι στο Reuters.
Σύμφωνα με τους ίδιους, άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις για τις οποίες θα μπορούσε να πιέσει το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν συμφωνία μείωσης του μεγέθους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και δέσμευση για τη διατήρηση της ρωσικής γλώσσας.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, ο Πούτιν δήλωσε πως οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την «πραγματικότητα» στο πεδίο του πολέμου, εκφράζοντας τον φόβο μιας βραχύβιας εκεχειρίας που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Διότι αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας από τους αξιωματούχους, ανώτερη πηγή με γνώση των συνομιλιών εντός του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί τη «σκληρή αλήθεια», ότι όλη η υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.