ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται το σίριαλ μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκίας για την προμήθεια F-35

Χθες ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί η διαφωνία με την Αγκυρα.

Του Βασίλη Νέδου

«Παράθυρο» συνεννόησης με την Αγκυρα αφήνει η Ουάσιγκτον για το θέμα των F-35, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ακύρωσης της παραγγελίας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Χθες, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου περί διακοπής παραδόσεων εξοπλισμού για τα πέμπτης γενιάς μαχητικά προς την Τουρκία, ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί η διαφωνία με την Αγκυρα. «Είχα πολλές συζητήσεις με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και είμαι πεπεισμένος ότι θα τακτοποιήσουμε τα πράγματα με τους στρατηγικούς εταίρους μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Σάναχαν, κατά την υποδοχή στο Πεντάγωνο του Μογγόλου ομολόγου του Νιαμαατζίν Ενκμπολντ.

Ο κ. Σάναχαν επανέλαβε, μάλιστα, την πάγια αμερικανική αντιπρόταση στους S-400, δηλαδή την πώληση στην Τουρκία πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ». «Πιστεύω ότι θα επιλύσουμε το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν τον σωστό αμυντικό εξοπλισμό με τα Πάτριοτ και τα F-35», δήλωσε, επίσης, ο κ. Σάναχαν.

«Σοβαρές ανησυχίες»

Το Ρόιτερς επικαλείται, ωστόσο, ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δίνει μια πολύ διαφορετική διάσταση για την κατάσταση. Ο αξιωματούχος προειδοποιεί ότι η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (πραγματοποιείται αύριο). «Εχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα δηλωμένα σχέδια να προχωρήσουν στην απόκτηση των πυραύλων S-400 και θα υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις, στο πλαίσιο του νόμου περί κυρώσεων (σ.σ. λεγόμενος CAATSA) αλλά και το πρόγραμμα των F-35, εάν συνεχίσουν», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Πιέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από τις ΗΠΑ και τους μεγαλύτερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ προς την Τουρκία θα είναι ασφυκτικές αύριο, καθώς η Ουάσιγκτον αλλά και πολλές ακόμη μεγάλες δυνάμεις επιθυμούν την εντατικότερη συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, με κύριο στόχο τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά άνευ πρακτικής σημασίας δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η συνθήκη του Μοντρέ προβλέπει ότι κανένα πολεμικό σκάφος τρίτης χώρας δεν μπορεί να παραμείνει στη Μαύρη Θάλασσα για περισσότερο από 21 ημέρες. Οι υπόλοιπες δύο παράκτιες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δεν διαθέτουν παρά μικρές και απαρχαιωμένες ναυτικές δυνάμεις, κάτι που καθιστά την Τουρκία απαραίτητο συστατικό για την προώθηση μιας τέτοιας τακτικής στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον, στο σκηνικό πιέσεων που φαίνεται να δημιουργείται γύρω από την Τουρκία, συντείνει και η περαιτέρω πτώση της τουρκικής λίρας, που πλέον έχει φθάσει τις 5,6 λίρες έναντι του δολαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X