ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ.Κυριακίδου: Η επιστροφή στην ομαλότητα απαιτεί μια συντονισμένη και ευρωπαϊκή προσέγγιση

Η Ευρώπη θα ξανασταθεί στα πόδια της, μαζί και ενωμένη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, σημείωσε η Επίτροπος Υγείας

ΚΥΠΕ

"Η επιστροφή στην ομαλότητα μετά το lockdown θα απαιτήσει μια προσεκτικά συντονισμένη και ευρωπαϊκή προσέγγιση μεταξύ των Κρατών Μελών, βασισμένη στην επιστήμη και στο πνεύμα της αλληλεγγύης", προειδοποίησε σήμερα, η Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή τον οδικό χάρτη για την άρση των μέτρων περιορισμού και τις σχετικές συστάσεις που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

"Είναι ζωτικής σημασίας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν αυξήσεις σε κρούσματα και να διατίθενται βασικά φάρμακα, εξοπλισμός και να έχουμε μεγάλη κλίμακα ικανότητας δοκιμών και ανίχνευσης", διευκρίνισε η αρμόδια Επίτροπος.

"Γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς και σταδιακός και ότι οι συνέπειες αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης στην υγεία θα είναι μακροχρόνιες, αλλά μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες και ένα εμβόλιο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό", ξεκαθαρίζει η Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρώπη θα ξανασταθεί στα πόδια της, μαζί και ενωμένη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος", σημείωσε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η οποία και παρουσίασε τον οδικό χάρτη από κοινού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι "η διάσωση ζωών και η προστασία των Ευρωπαίων από τον COVID19 είναι η πρώτη μας προτεραιότητα" και ανακοίνωσε ότι "ταυτόχρονα, είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην προστασία της οικονομικής δραστηριότητας".

"Παρόλο που οι συνθήκες στα Κ-Μ εξακολουθούν να διαφέρουν πολύ, όλοι οι Ευρωπαίοι ορθώς αναρωτιούνται πότε και με ποια σειρά μπορούν να αρθούν τα μέτρα περιορισμού", σημειώνει η Πρόεδρος.

"Ο υπεύθυνος σχεδιασμός επί τόπου, που εξισορροπεί με σύνεση τα συμφέροντα της προστασίας της δημόσιας υγείας με εκείνα της λειτουργίας των κοινωνιών μας, χρειάζεται μια σταθερή βάση", τονίζει.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν συνέταξε έναν κατάλογο κατευθυντήριων γραμμών, κριτηρίων και μέτρων που παρέχουν τη βάση για προσεκτική δράση. Η δύναμη της Ευρώπης έγκειται στην κοινωνική και οικονομική ισορροπία της. Μαζί μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και βοηθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεφύγει από αυτήν την κρίση", εξηγεί η Πρόεδρος.

"Η επιστροφή στην ομαλότητα θα είναι πολύ μακρά διαδικασία", με "σταδιακά βήματα που διαφέρουν από χώρα σε χώρα" γιατί "κάθε κράτος βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πανδημίας", διευκρίνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος, καθώς ορισμένα Κ-Μ αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ακόμη και μια σταδιακή διαδικασία άρσης των μέτρων αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση των νέων κρουσμάτων και μπορεί να προκαλέσει πολιτικές προστριβές, τονίζοντας ότι η απάντηση είναι ο συντονισμός.

Επί παραδείγματι "το άνοιγμα καταστημάτων σε μια χώρα μπορεί να προκαλέσει τους πολίτες μιας γειτονικής χώρας. Και αυτό μπορεί να διασπείρει τον κορωνοϊό και να δημιουργήσει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην άλλη χώρα", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 του μήνα, εξηγώντας ότι οι 27 πρέπει να εστιάσουν στην ενιαία αγορά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το διεθνή ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν προέκριναν τον επόμενο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) ως βασικό εργαλείο ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης, παραπέμποντας σε μαζικές αναπτυξιακές επενδύσεις. Η Πρόεδρος τη Κομισιόν δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η οικονομική απάντηση της ΕΕ, ήδη αγγίζει τα 3 τρισ.Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X