ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρια γιατρός στην Βρετανία μιλά στην «Κ»

Η Κατερίνα περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία και το πώς έχει αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών

Η νεαρή Κατερίνα Ευσταθίου σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και τώρα εργάζεται ως Junior Doctor στο Whiston University Teaching Hospital της πόλης. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έχει κάνει τα πρώτα της βήματα ως επαγγελματίας, πρόσφατα χρειάστηκε να συντάξει το πρώτο της πιστοποιητικό θανάτου εξαιτίας της νόσου COVID-19 ασθενούς στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Μιλώντας στην «Κ», καταθέτει την εμπειρία της και το πώς έχει αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη η ζωή στην Βρετανία, αλλά και η στάση κράτους και απλών πολιτών απέναντι στους επαγγελματίες υγείας, παρά την αρχική αδιαφορία που επικράτησε και οδήγησε την χώρα στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε.

Μέχρι πριν από περίπου δύο βδομάδες, αναφέρει, η κατάσταση στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ήταν ήρεμη. Μάλιστα, το προσωπικό δεν χρησιμοποιούσε ούτε τον προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς πριν από μια βδομάδα έφτασαν οι μάσκες προσώπου, εξηγεί. Η επιστημονική κοινότητα φώναζε εξ αρχής για μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς βλέπαμε τι γινόταν στην Ιταλία, λέει η Κατερίνα, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε τον κόσμο να λάβει μέτρα από νωρίς, μας οδήγησε στο να γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. «Στο δικό μας νοσοκομείο ο αριθμός των ασθενών έφτασε σε σημείο να διπλασιάζεται και να τριπλασιάζεται σε διάστημα μερικών ημερών», αναφέρει χαρακτηριστικά η νεαρή γιατρός. 

Η Κατερίνα δεν είναι επαγγελματίας υγείας πρώτης γραμμής, όσον αφορά την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, αλλά βιώνει καθημερινά την αγωνία, τόσο για τον εαυτό, όσο και για φίλους της νοσηλευτές και γιατρούς που έχουν ασθενήσει. Όπως είπε, όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο και είχαν καταγραφεί και οι θάνατοι επαγγελματιών υγείας, γιατροί και νοσηλευτές φοβούνταν να προσέλθουν στην εργασία τους. «Υπήρχε πανικός εξαιτίας του θανάτου νοσηλευτών και ιατρών. Εγώ φοβόμουν να πάω δουλειά υπό τον φόβο μην νοσήσω και αυτό αποβεί μοιραίο. Την ίδια ώρα, οι μαθητευόμενοι ιατροί αρνούνταν να μπουν να δουν ασθενείς με κορωνοϊό», είναι τα λόγια της Κατερίνας.

Η Κατερίνα φορώντας τον προστατευτικό εξοπλισμό, εν ώρα βάρδιας στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.

Μη συμμόρφωση

Το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ είναι οι πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την Κατερίνα. Οι πολίτες μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, αν και σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένες πόλεις, ειδικά το Λονδίνο. Ωστόσο, προσθέτει, δεν υπήρχαν ούτε αυστηροί έλεγχοι από τις αρχές, καθώς η ίδια η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν κάλεσε εξ αρχής τον κόσμο να προσέξει, ούτε επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς. Σε αυτό το σημείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι διοργάνωναν μεγάλα μουσικά πάρτι, όπου συγκεντρωνόταν πλήθος κόσμου. Πλέον, όμως, η κατάσταση φαίνεται πως έχει αλλάξει, λέει, εξηγώντας ότι ακόμα και μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο έχουν αδειάσει, με πολλούς πολίτες να έχουν αρχίσει να συνειδοτοποιούν το μέγεθος του προβλήματος.

Σεβασμός στους επαγγελματίες υγείας

Αυτό που παρατηρείται έντονα τις τελευταίες μέρες, ανέφερε η Κατερίνα, είναι ο σεβασμός του κράτους, των απλών πολιτών και των αρχών, απέναντι στους επαγγελματίες υγείας. Αυτό που η ίδια έχει βιώσει και της έχει αποτυπωθεί στο μυαλό, είναι το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια από απλούς πολίτες στον δρόμο, ενώ μετέβαινε πεζή στο σπίτι της μετά την βάρδια της στο νοσοκομείο. Δύο γυναίκες που περπατούσαν πλησίον της, περιέγραψε, όταν είδαν ότι μέσα από το σακάκι της έφερε την ιατρική στολή, της έδωσαν μεγαλοφώνως τα συγχαρητήριά τους και την ευχαριστούσαν, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλο αγώνα, διακινδυνεύοντας την δική τους ζωή, για να αντιμετωπίσουν την νόσο.

Σε αυτό, λέει, ίσως να συνέβαλε και το γεγονός ότι, ακόμα και ο Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αρχικά δεν λάμβανε σοβαρά υπ’ όψιν το μέγεθος του προβλήματος, όταν ασθένησε και ακολούθως αποθεραπεύθηκε, ευχαρίστησε θερμά τους γιατρούς που τον φρόντισαν. Πλέον, οι διαφημιστικές πινακίδες έχουν αντικατασταθεί με ευχαριστήρια μηνύματα προς τους επαγγελματίες υγείας, αναφέρει η Κατερίνα, ενώ χαίρουν τον πλήρη σεβασμό από τον λαό και τις αρχές της χώρας. Αυτό είναι κάτι που και η ίδια το έχει βιώσει σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και μέσα στον δρόμο, κατά τις μετακινήσεις της.

Εύσημα στην Κύπρο

Καθώς ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή και για την κατάσταση στην Κύπρο, όπου βρίσκεται η οικογένειά της, η Κατερίνα αναφέρει ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, για τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει από πολύ νωρίς. Το γεγονός, λέει, ότι απαγορεύθηκαν από νωρίς οι πτήσεις και ότι ελήφθησαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, αλλά και το ότι υπήρχε σωστή ενημέρωση του κοινού εκ μέρους των αρχών, απέτρεψαν την κατάσταση από το να εξελιχθεί όπως στην Βρετανία και σε άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X