ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Τι «κρατά» η Κομισιόν από το γαλλογερμανικό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι ήδη αντιρρήσεις απέναντι στο σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν έχουν εκφράσει κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού Βορρά

Kathimerini.gr

Τα βασικά σημεία της χθεσινής γαλλογερμανικής πρότασης για το «ταμείο ανάκαμψης» που πρόκειται να υιοθετήσει η Κομισιόν απαριθμεί σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, ενόψει της παρουσίασης του δικού της σχεδίου στις 27 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη αντιρρήσεις απέναντι στο σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν έχουν εκφράσει κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού Βορρά, με την Αυστρία μάλιστα, μέσω δηλώσεων του Σεμπάστιαν Κουρτς, να απορρίπτει δημοσίως το σχέδιο Βερολίνου και Παρισιού, προαναγγέλλοντας και αντιπρόταση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:

Μέγεθος και χρόνος

Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν το ταμείο των 500 δισ. ευρώ να έχει μία σαφή καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας θα μπορεί να γίνει προσφυγή σε αυτό.

Πηγή χρηματοδότησης

Θα υπάρξει δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αγορά, χρησιμοποιώντας το αξιόχρεό της ΑΑΑ για να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο, πιθανόν κοντά στο μηδέν.

Πώς θα διατεθούν

Η Επιτροπή θα διοχετεύσει τα χρήματα μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. που αφορά την περίοδο 2021-2027, εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη πενταετία, κυρίως για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις κατά τη μετάβαση της ΕΕ σε μία «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία και για έρευνα και τεχνολογία.

Αποπληρωμή

Επειδή η Κομισιόν θα δανειστεί τα χρήματα, θα πρέπει να τα αποπληρώσει. Αυτά τα χρήματα (για την αποπληρωμή του δανεισμού) θα προέλθουν από μελλοντικούς πολυετείς προϋπολογισμούς της Ε.Ε., μετά το 2027. Δεν είναι ξεκάθαρο, τονίζει το πρακτορείο, αν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί θα έχουν πρόσθετα έσοδα από υψηλότερες εθνικές εισφορές ή από νέους φόρους που θα επιβληθούν από τις κυβερνήσεις και θα εκχωρηθούν στην ΕΕ ή από έναν συνδυασμό των παραπάνω.

Οροι

Οι επιχορηγήσεις απαιτούν «μία σαφή δέσμευση των κρατών – μελών να ακολουθούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα». Το γαλλογερμανικό έγγραφο σημειώνει ότι οι δύο χώρες θέλουν να καθιερώσουν ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία – που θα αφορά τη Google, την Apple, τη Facebook ή την Amazon – στην Ε.Ε. και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις – δηλαδή κανόνες για το πώς παρά για το πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X