ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Αντιμέτωπο με εχθρότητα εποχής Τιεν Aν Mεν το Πεκίνο, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση

Το περιεχόμενο του εγγράφου φέρνει στη δημοσιότητα βάσει πληροφοριών το Reuters.

Kathimerini.gr

Η πανδημία του κορωνοϊού εκτόξευσε διεθνώς τα εχθρικά αισθήματα για την Κίνα στο υψηλότερο σημείο από την εποχή της εξέγερσης της Τιεν Αν Μεν, αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο που παρουσιάστηκε μέσα στο μήνα στην ηγεσία του Πεκίνου συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζινπινγκ από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.

Το περιεχόμενο του εγγράφου φέρνει στη δημοσιότητα βάσει πληροφοριών το Reuters.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει ένα κύμα αντικινεζικών αισθημάτων με κύριο εκφραστή τις ΗΠΑ, συνεπεία της πανδημίας και πρέπει να είναι έτοιμο –στο χειρότερο σενάριο εργασίας- ακόμη και για μία ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παγκοσμίων δυνάμεων, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του περιεχομένου της, και τους οποίους επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.

Η έκθεση συνετάχθη από το Κινεζικό Ινστιτούτο των Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων, το οποίο είναι ένα think tank στενά σχετιζόμενο με το Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας, τον κορυφαίο δηλαδή  οργανισμό των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας..

Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν διαθέτει κάποια σχετική πληροφόρηση».

Όπως σημειώνει το Reuters, ο βαθμός στον οποίο η αυστηρή αξιολόγηση αντανακλά και τις πεποιθήσεις της κινεζικής ηγεσίας  δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί.

Ωστόσο  ακόμη και η παρουσίαση της έκθεσης  δείχνει πόσο σοβαρά υπολογίζει το Πεκίνο την απειλή ενός ογκούμενου αντίκτυπου που θα μπορούσε να απειλήσει τις στρατηγικές επενδύσεις της Κίνας στο  εξωτερικό, αλλά και την ασφάλειά της.

Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την άνοδο της Κίνας ως μίας απειλή τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας, και ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να υπονομεύσουν την δημόσια εμπιστοσύνη του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, άνθρωπος με γνώση αυτής είπε στο πρακτορείο ότι κάποιοι στις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας το περιγράφουν ως την κινεζική εκδοχή του «τηλεγραφήματος Νόβικωφ», του τηλεγραφήματος που είχε συνάξει το 1946 ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Νικολάι Νόβικωφ. και το οποίο επεσήμαινε τους κινδύνους των αμερικανικών στρατιωτικών και οικονομικών φιλοδοξιών την επομένη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Ασία  |  Υγεία  |  Coronavirus  |  ΗΠΑ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X