ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρατά τους κατασκόπους της Δύσης στο σκοτάδι

Η απουσία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας εκθέτει τους περιορισμούς των δορυφόρων και των πληροφοριοδοτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, μόλις ξυπνήσει η αναλυτής Ρέιτσελ Λι, ανοίγει τον υπολογιστή της και αρχίζει να «ξεκοκαλίζει» εφημερίδες, ιστότοπους, περιοδικά και εκπομπές της Βορείου Κορέας, σε μία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του απομονωμένου κομμουνιστικού κράτους της κορεατικής χερσονήσου.

Αυτή η επίπονη έρευνα που πραγματοποιεί, η αναλυτής της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την Βόρειο Κορέα τα τελευταία 20 χρόνια, μέσα δεξαμενές σκέψης και ειδησεογραφικά πρακτορεία, παραμένει κρίσιμη στις υπηρεσίες κατασκοπείας και τους διπλωμάτες της Δύσης, για την αξιολόγηση του προφίλ των ατόμων που θα μπορούσαν να κερδίσουν, ή να χάσουν, την εύνοια της Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο πιο πρόσφατο τους δημοσίευμα οι Financial Times, οι περιορισμοί στη γλώσσα και η μη γνώση των εσωτερικών λειτουργιών που υπάρχουν στο βαθύ κράτος της βορειοκορεάτικης γραφειοκρατίας, έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια, λόγω της μακράς απουσίας του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, από τη δημόσια σφαίρα.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές οι οποίες κάνουν λόγο σε ζητήματα υγείας του ηγέτη και αναφέρουν ποικίλα σενάρια όπως μια, «μη αναστρέψιμη κωματώδη κατάσταση» μέχρι και τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν, προκαλούν παγκόσμιο φόβο για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και του «πυρηνικού» αυτού κράτους.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός, παρά τις εικασίες για τη σοβαρότητα της κατάσταση του.

«Απλώς εύχομαι να είναι καλά. Ελπίζω να είναι καλά. Πιθανότατα θα μάθετε σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Οι Πληροφοριοδότες

Η Σου Μι Τέρρι, πρώην αναλυτής της CIA, η οποία ενημέρωνε τους προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση στη χώρα, δήλωσε στους Financial Times, «πιστέψτε με, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δεν ξέρουν τι συμβαίνει!».

«Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που δεν γνωρίζουν, είναι και ο υπόλοιπος κόσμος. Υπάρχει λόγος για τον οποίο κανείς δεν ήξερε για 48 ώρες, ότι ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε πεθάνει. Το ανακαλύψαμε μόνο επειδή οι Βορειοκορεάτες αποφάσισαν να μας το πουν», συμπλήρωσε η τώρα Ανώτερη Αναλύτρια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Η κ. Τέρρι όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στηρίχθηκε σε υποκλοπές, δορυφορικές εικόνες και τις πληροφορίες από τους ελάχιστους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας που ήταν στις «υπηρεσίες» της CIA.

«Ο έλεγχος των πληροφοριών τους είναι τόσο αυστηρός. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαμε να γνωρίζαμε τώρα για την όλη κατάσταση, είναι εάν μια από τις κορυφαίες ελίτ της χώρας, βρίσκεται υπό την μισθοδοσία μας, αλλά ακόμη και τότε, θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν;»

Οι «Κύκλοι Πληροφοριών»

Οι διαρθρωτικοί διαχωρισμοί εντός της πολιτικής πυραμίδας της Πιονγκγιάνγκ περιορίζουν περαιτέρω τις πληροφορίες που σχετίζονται με τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας, ανέφεραν οι αναλυτές στους Financial Times.

Η Ζούνγκ Πακ, πρώην αναλυτής της CIA, περιέγραψε το σύστημα του Κιμ Γιονγκ Ουν ως ένα κύκλο πολλαπλών πληροφοριών, κάτι που σημαίνει ότι το καθεστώς δεν αποκρύβει στοιχεία μόνο από τον ευρύτερο πληθυσμό, αλλά και από τμήματα του εσωτερικού του.

«Η γραφειοκράτες της χώρας δεν συνομιλούν μεταξύ τους», είπε η Πακ στους FT. «Ο Κιμ έχει προβεί στον διωγμό εκατοντάδων ανθρώπων. Θέλει να διατηρεί μια κατάσταση όπου κανείς δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί και οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να “σκαρφαλώσουν” τις κλίμακες».

Ο Θάε Γιονγκ Χο, πρώην ανώτερος διπλωμάτης της Βορείου Κορέας στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, αμφισβήτησε εάν ακόμη και το Πεκίνο, το οποίο διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ, γνωρίζει πολλά για την ασθένεια του ηγέτη της χώρας.

Κοιτώντας από τον ουρανό

Οι δορυφορικές εικόνες και τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα είναι επίσης κρίσιμα για την ανάλυση της Βόρειας Κορέας, παρέχοντας στρατιωτικές πληροφορίες στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και τη Δύση, σχετικά με τα πυραυλικά, πυρηνικά και χημικά όπλα της απομονωμένης χώρας.

Σύμφωνα με τους FT, η τεχνολογία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των δραστηριοτήτων της Πιονγκγιάνγκ, όπως η χαρτογράφηση παράνομων μεταφορών και στις προσπάθειες εντοπισμού των κινήσεων του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Όπως έγινε γνωστό, το προηγούμενο Σάββατο, 25 Απριλίου, η «38 North», μία δεξαμενή σκέψης της Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα μέσω δορυφορικών εικόνων, ανέφερε ότι ένα τρένο, που «πιθανώς ανήκει στον Κιμ Γιονγκ Ουν», εντοπίστηκε κοντά στο συγκρότημα του ηγέτη στο Ουονσάν, από τις 21 Απριλίου.

Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι τέτοιες πληροφορίες πρέπει πάντα να διαδίδονται με προσοχή, καθώς το 2011, το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό κανάλι «Chosun Ilbo» αποκάλυψε ότι ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, χρησιμοποιούσε τρία τρένα, με τα δύο να κινούνται ταυτόχρονα για να αποτρέψουν τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ το τρίτο να χρησιμεύει ως εφεδρικό.

Μυστικές συναντήσεις

Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Κιμ έχει εισέλθει σε συνομιλίες με άλλους διεθνείς ηγέτες. Από το 2018, έχει παρευρεθεί σε συνόδους κορυφής με τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, και τον Μουν Ζαε-Ιν της Νοτίου Κορέας. Επίσης, έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές οι συναντήσεις του ηγέτη επέτρεψαν και περισσότερες συναναστροφές μεταξύ διπλωματών.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, πολλές άλλες συναντήσεις μεταξύ της Βορείου Κορέας ή και των αντιπροσώπων της, εξακολουθούν να διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε Ασία και Ευρώπη.

Οι συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με τους FT, φέρουν την κωδική ονομασία «Track Two» και δεν δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ, ενώ οι θεματικές τους επικεντρώνονται σε ζητήματα οικονομικής ή εξωτερικής πολιτικής.

Τα σενάρια διαδοχής

Σύμφωνα με την Ζούνγκ Πακ, η συνεχιζόμενη απουσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη ολοένα και αυξάνει τα ερωτήματα περί διαδοχής του από την αδερφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν και οι FT, οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να παραμένουν στο σκοτάδι. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, επειδή το Καθεστώς του Κιμ, δεν θέλει να ξέρουμε», καταλήγει η κα Πακ.

«Απώτερος σκοπός τους είναι το Καθεστώς να είναι ανθεκτικό έναντι οποιουδήποτε πραξικοπήματος».

Πηγή: Financial Times
Φωτογραφίες: Financial Times, Bloomberg, New York Times, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Υγεία  |  Coronavirus  |  ΗΠΑ  |  Κίνα  |  Ευρώπη

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ