Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Πολλαπλές συσκέψεις έγιναν εντός της εβδομάδας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, των οικονομικών επιτελείων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και φορέων της οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα με τα μέτρα τα οποία άρχισαν να λαμβάνονται για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενός πακέτου δημοσιονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του στην «Κ», τονίζει πως βιώνουμε μια απρόβλεπτη και υπό εξέλιξη κατάσταση, στην οποία πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση ενεργά και να δώσει την απαραίτητη στήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται. Εκείνο που έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός είναι πως θα υπάρχει σημαντική δημοσιονομική επίπτωση, όχι μόνο από τα μέτρα στήριξης, τα οποία θα ληφθούν μέσω του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης, αλλά και από την εκτιμώμενη απώλεια των δημοσίων εσόδων που θα προκύψει στο μεσοπρόθεσμο. Το πακέτο στήριξης, πάντως, το χαρακτηρίζει ως «επιθετικό». Το πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί, θα στοχεύει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του επιπέδου των απολαβών των εργαζομένων που θα επηρεαστούν, σε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τον επιχειρηματικό τομέα μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και παροχής κρατικής ενίσχυσης στις περιπτώσεις που πλήττονται επιχειρήσεις.
Βάσει των υπολογισμών του Υπουργείου, ποιοι τομείς της οικονομίας πλήττονται εξαιτίας του κορωνοϊού;
Η Κύπρος είναι μια ανοιχτή οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες. Σίγουρα, ο τουρισμός είναι από τους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας και θα επηρεαστεί σημαντικά. Επίσης, θα επηρεαστούν και παρεμφερείς υπηρεσίες, όπως η επισιτιστική βιομηχανία και ό,τι έχει να κάνει με κοινωνική δραστηριότητα. Βεβαίως, μπορεί να επηρεαστούν και άλλοι τομείς από την πανδημία του κορωνοϊού. Όταν υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση λόγω ενός «σοκ» στην οικονομία, τότε οδηγεί σε χαμηλή ζήτηση και επηρεάζει αδιαμφισβήτητα όλους τους τομείς της οικονομίας. Θα ήθελα να προσθέσω δε πως υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής της αλυσίδας παραγωγής και από άλλες χώρες που είναι οι εμπορικοί μας εταίροι. Αναμφίβολα μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει όλες τις βιομηχανίες της Κύπρου εκεί που έχουν εισαγόμενα προϊόντα, όπως για παράδειγμα βιομηχανίες που ασχολούνται με φαρμακευτικά, πλαστικά, ξύλο και άλλα. Είναι μια κρίση της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας σε ένα πιο γενικό επίπεδο.
Διαβάστε την συνέντευξη του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινήτο σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.