ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυσεπίλυτος γρίφος η επιστροφή στα θρανία

Προτεραιότητα οι τελειόφοιτοι τη στιγμή που διχάζονται οι απόψεις για την επαναλειτουργία σε άλλες τάξεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία, το πιθανότερο, κατά την τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων και συγκεκριμένα την περίοδο 1ης και 14ης Ιουνίου ή και την δεύτερη φάση αναλόγως του αριθμού κρουσμάτων. Όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ», στόχος της επαναλειτουργίας των σχολείων δεν είναι να προχωρήσουν στο να καλύψουν επιπλέον ύλη, αλλά να κάνουν- αν το επιτρέπει ο χρόνος- μία επανάληψη της εξεταστέας ύλης αλλά κυρίως στόχος είναι να δουν με τους μαθητές τα διαδικαστικά και πρακτικά θέματα των εξετάσεων.

Με μάσκες και σε μικρές ομάδες

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μία δεύτερη συζήτηση την Τρίτη για το πώς μπορεί να γίνει σταδιακά η επιστροφή μαθητών στα σχολεία με τους μαθητές, ωστόσο να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η γενική θέση των εκπαιδευτικών κύκλων είναι πως η επιστροφή στα θρανία θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη έστω κι αν αυτό αφορά αποκλειστικά τους τελειόφοιτους μαθητές. Αυτό που μελετάται επί του παρόντος είναι η προμήθεια καλής ποιότητας μασκών, τις οποίες θα φορούν οι μαθητές όταν εισέρχονται στο σχολείο. Ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρχει υποχρεωτικά χρήση αντισηπτικών. Στη συζήτηση μελετάται ο τρόπος ούτως ώστε να βρίσκονται ανά τάξη, 5-10 μαθητές.

Όσο όμως κι αν η επιστροφή των τελειοφοίτων βρίσκεται υπό συζήτηση για τους τρόπους, ανοικτό παραμένει το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες τάξεις και αν η επαναλειτουργία των σχολείων εμπερικλείει και μικρότερες τάξεις. Υπάρχουν οι οικονομικοί κύκλοι που υποστηρίζουν πως για να μπει σε τροχιά κανονικότητας η οικονομία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους οι παραγωγικές ηλικίες, οι πλείστοι των οποίων έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν πού να τα αφήσουν, δεδομένου και του ότι οι παππούδες δεν μπορούν να τα προσέχουν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ανοίξουν μικρότερες τάξεις, όπως του δημοτικού και του νηπιαγωγείου.

Υπάρχουν και οι κύκλοι βεβαίως που θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα θέτοντας δύο επιχειρήματα.
1. Είναι δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να ελέγξουν ένα μεγάλο αριθμό μαθητών να κρατά τις ανάλογες αποστάσεις.
2. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρει το κράτος να αυξήσει τον αριθμό κρουσμάτων και να προκληθεί χάος για να επαναλειτουργήσουν δύο επιπλέον βδομάδες περισσότερες τάξεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου διαμήνυσε πως θα ακολουθήσει τις συμβουλές των επιδημιολόγων στο εν λόγω ζήτημα, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το ποιες τάξεις θα πρέπει να ανοίξουν. 

Τι συμβαίνει αλλού

Ήδη αρκετές χώρες έχουν σχεδιάσει την επαναλειτουργία των σχολείων. Στην περίπτωση της Νορβηγίας, τα σχολεία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από τη Δευτέρα, για μαθητές 6-10 ετών. Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη έχει μειωθεί στους δεκαπέντε, ενώ η αυλή έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι μαθητές της μίας τάξης να μην έρχονται σε επαφή με μαθητές άλλης τάξης κατά τα διαλείμματα. Στη Νέα Ζηλανδία, επίσημα έχουν ανοίξει τα σχολεία, ωστόσο γονείς αποφεύγουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, φοβούμενοι ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Ως αποτέλεσμα, ένα στα έξι σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος έχει ήδη προνοήσει στο θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποστέλλοντας 11.250 ηλεκτρονικές συσκευές σε μαθητές που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παρέχοντας σε 6.700 πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι οποίοι δεν είχαν, ενώ 649.000 μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα μέσω εκπαιδευτικών καναλιών τις πρώτες τρεις μέρες του lockdown. Στη Γαλλία και την Ολλανδία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία τον Μάη για τις μικρότερες τάξεις μειώνοντας τον αριθμό ανά τάξη στους 15. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα μαθήματα της γ’ Λυκείου θα αρχίσουν στις 11 Μαΐου και μία βδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και γυμνασίου. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά στην Ελλάδα εκτός κι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οπότε θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση