ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποψήφιες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες – Ζητούν μεγαλύτερη στήριξη

Κρίνουν εξαιρετικά χαμηλό το ποσό της κρατικής στήριξης

ΚΥΠΕ

Εξαιρετικά χαμηλό κρίνουν οι πέντε υποψήφιες κυπριακές πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 (ΠΠτΕ), το ποσό της κρατικής στήριξης των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ, για λειτουργικά έξοδα, καταθέτοντας κοινό αίτημα όπως το ποσό που θα παραχωρηθεί στην πόλη που θα επιλεγεί, ανέλθει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, το θέμα απασχόλησε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν κοινού αιτήματος των πέντε υποψήφιων πόλεων (Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αγίας Νάπας και Κουρίου), υπό τον συντονισμό του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη.

Στη συνάντηση, προστίθεται, παρευρέθηκε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου και η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και η Διευθύντρια Προγραμματισμού Ανθή Φιλιππίδου, οι Δήμαρχοι όλων των υποψήφιων πόλεων, εκπρόσωποι των ΔΣ των οργανισμών που διεκδικούν τον τίτλο και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και διευθύντριές τους.

Όπως σημειώνεται, οι πέντε υποψηφιότητες ήγειραν ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό και στην οικονομική βιωσιμότητά τους σε περίπτωση που κερδίσουν τον τίτλο και συγκεκριμένα τη συνολική χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού για λειτουργικές δαπάνες, τον προγραμματισμό για κεφαλαιουχικές δαπάνες, καθώς και τις προοπτικές στρατηγικού σχεδιασμού.

Προστίθεται ότι συζητήθηκε εκτενώς το από κοινού αίτημα των πέντε υποψήφιων πόλεων για αύξηση του κονδυλίου που θα λάβει η πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο.

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση, όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, οι εκπρόσωποι των υποψήφιων πόλεων εξέφρασαν συλλογικά την άποψη ότι το ποσόν των 6.5 εκ. ευρώ, που το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε να επιχορηγήσει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030, είναι εξαιρετικά χαμηλό για την επιτυχημένη υλοποίηση ενός τόσο μεγάλης κλίμακας έργου διεθνούς χαρακτήρα.

«Οι υποψήφιες πόλεις κατέθεσαν από κοινού το αίτημα να αυξηθεί το ποσό αυτό σε 15 εκατομμύρια ευρώ, υποδεικνύοντας ότι οι προϋπολογισμοί άλλων κρατών μελών της ΕΕ για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, δεν υπήρξαν ποτέ χαμηλότεροι των €20 εκατ. στα χρονικά υλοποίησης του θεσμού», αναφέρεται.

Όσον αφορά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, το κοινό αίτημα των υποψήφιων πόλεων είναι η κυβερνητική δέσμευση για σκοπούς κεφαλαιουχικών δαπανών και όπως σημειώνουν, σε αυτές θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται η υλοποίηση έργων και πολιτιστικών αναπτύξεων ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν και υποστηριχθούν απαραίτητες υποδομές στην κάθε πόλη για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των πόλεων τόνισαν ότι ο σημαντικός αυτός ευρωπαϊκός θεσμός οφείλει να αποτελεί εθνικό στόχο και η Κύπρος, ως κράτος, οφείλει να επιδείξει εμπράκτως τη στήριξη και δέσμευσή της και οικονομικά, ώστε η πόλη που θα επιλεχθεί για το 2030 να μπορέσει να φέρει επιτυχημένα σε πέρας αυτό το απαιτητικό και μεγάλης εμβέλειας έργο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υφυπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε τις υποψήφιες πόλεις ότι θα συζητήσει τα ζητήματα που τέθηκαν με όλα τα αρμόδια τμήματα αλλά και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X