ΚΥΠΕ
Τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζουν ένθερμα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα πολιτικής για τον πολιτισμό του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Σε ανακοίνωση της, η Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα πολιτικής για τον πολιτισμό αναφέρει ότι «εμείς, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα πολιτικής για τον πολιτισμό του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, υποστηρίζουμε ένθερμα τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και αναμένουμε να εγκριθεί από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο».
«Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθεί ένας εξειδικευμένος πολιτειακός φορές με αρμοδιότητα για τα θέματα πολιτισμού και κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες και τμήματα με αρμοδιότητα σε θέματα πολιτισμού, ούτως ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας ενιαίας, συνεκτικής και αποτελεσματικότερης διαχείρισης», προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι εκτός των θεμάτων που άπτονται της πολιτιστικής δημιουργίας, θα πρέπει να εξασφαλισθεί μέσω του Υφυπουργείου μια ενιαία διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και εξυπακούεται ότι στο υφυπουργείο θα πρέπει να ενταχθούν και οι αρχαιότητες και τα αρχαία μνημεία.
«Θεωρούμε ότι με τη δημιουργία μιας ξεχωριστής πολιτειακής δομής για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή μιας πιο συγκροτημένης πολιτικής για τον πολιτισμό. Κάποιες ενστάσεις που εκδηλώνονται από συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα δεν μπορεί να αντιστρατεύονται ούτε τον κεντρικό στόχο και την πανθομολογούμενη ανάγκη για τη δημιουργία μιας πολιτειακής δομής για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ούτε και ένα νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει τύχει της απαραίτητης νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας», σημειώνει.
Ενώ αιτιάσεις που προβάλλονται, αναφέρει η Συμβουλευτική Επιτροπή, δεν είναι βάσιμες, αφού το υφυπουργείο θα υπάγεται απ’ ευθείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς να σχετίζεται με το Υπουργείο Παιδείας.
«Αναμένοντας από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή να ολοκληρώσει την εξέταση του Νομοσχεδίου, ελπίζουμε να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η προσδοκία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και να αποκτήσει η χώρα μας μια ενιαία πολιτειακή δομή για τη διαχείριση των τόσο σημαντικών ζητημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού», προσθέτει.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή αναφέρει ότι είναι στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για οποιανδήποτε διευκρίνιση τυχόν χρειαστεί.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα ακόλουθα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής:
Δρ Ανδρέας Πίττας, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων Ινστιτούτου, Δημήτρης Πιερίδης, Πρόεδρος του Μουσείου και Ιδρύματος Πιερίδη, Γιώργος Ξενής, Καθηγητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρίνος Ιωαννίδης, Καθηγητής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ερατώ Χατζησάββα, Αν. Καθηγήτρια, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, Κλίτσα Αντωνίου, Καθηγήτρια, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αν. Καθηγητής Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λουΐζα Χριστοδουλίδου, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σάββας Χριστοδουλίδης, Καθηγητής Θεωρίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Ηθοποιός-σκηνοθέτης, Θεόδουλος Γρηγορίου. Εικαστικός καλλιτέχνης, Μαργαρίτα Δανού, Αρχιτέκτονας, Σταύρος Κυριακίδης, πρ. μέλος του Δ.Σ. Συμφωνικής Ορχήστρας, Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, συνεργάτιδα της Λεβέντειου Πινακοθήκης, συγγραφέας, Ελένη Νικοδήμου, Εικαστικός, Ανδρέας Πάντζης, Σκηνοθέτης, Νάσα Παταπίου, Λογοτέχνιδα και Ιστορικός, Μαρία Παφίτη, Ιστορικός Τέχνης.