ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Motortown» του Simon Stephens, η 168η παραγωγή της ΕΘΑΛ

Βραβευμένο ως «Καλύτερο Ξένο Έργο» από το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Theater Haute»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η υπόθεση:

Ο Ντάννυ, ένας 27χρονος Βρετανός στρατιώτης που υπηρετούσε στη Βασόρα, επιστρέφει στη γενέτειρα του, στο Ντάγκεναμ για να βρεθεί σε ένα διαφορετικό πεδίο μάχης. Εκεί θα συναντήσει ξανά τον αυτιστικό αδερφό του Λη, μια παλιά του αγάπη, την Μάρλυ και τον παιδικό του φίλο Τομ. Παράλληλα, σε ένα ξέφρενο οδικό ταξίδι θα γνωρίσει τον Πωλ, την Τζεΐντ, τον Τζάστιν και την Έλεν, ανθρώπους που κινούνται εκτός ηθικής, την ώρα που ξεσπά η βία που κουβαλά μαζί του.

Το έργο:

To Motortown, βραβευμένο ως «Καλύτερο Ξένο Έργο» από το έγκυρο γερμανικό περιοδικό “Theater Haute”, είναι γραμμένο το 2005 τις ημέρες των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο και σύμφωνα με τον Simon Stephens, τον συγγραφέα, σκοπός του ήταν να γράψει ένα έργο για την Αγγλία σε πόλεμο, για τις συνέπειες του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», ένα έργο για τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ.

Σκοτεινό, αμφιλεγόμενο και βίαιο… δεν απαντά, αλλά θέτει ερωτήματα…ένα από αυτά κατά πόσο έχουμε κι εμείς, μερίδιο ευθύνης για τους πολέμους που γίνονται για το πετρέλαιο. Από την κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε το αντιπολεμικό κίνημα. Πόσο άμοιροι ευθυνών είμαστε όταν κατεβαίνουμε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις με τα αυτοκίνητα μας και επιστρέφοντας από αυτές συνεχίζουμε εκείνον ακριβώς τον τρόπο ζωής που ενθαρρύνει τέτοιους πολέμους; Πολλά τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το Motortown: η κουλτούρα του ρατσισμού και του σεξισμού, η κουλτούρα της κατανάλωσης που ρίχνει στο περιθώριο όσους δεν έχουν αγοραστική δύναμη, οι συνέπειες της οικονομικής εξαθλίωσης, η αναζήτηση της ταυτότητας μέσα και έξω από τους κόλπους της οικογένειας.

Ο Ντάννυ, ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου αντλεί έμπνευση από ένα άλλο θεατρικό ήρωα με την ίδια μοίρα, τον Βοΰτσεκ. Επιστρέφει σε μια πατρίδα που τον έστειλε στον πόλεμο και τώρα τον περιθωριοποιεί. «Μια χαρά ήταν ο πόλεμος. Μου λείπει. Το ζόρι είναι να γυρίζεις πίσω» ομολογεί κάποια στιγμή. Είναι οριακός χαρακτήρας ο Ντάννυ και εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας: «Ήταν ήδη οριακός πριν από τον πόλεμο ή έπαθε τη ζημιά στον πόλεμο»;

Πόσο αλήθεια μας αφορά ένα τέτοιο έργο; Κοινωνικές και πολεμικές ταραχές, ανησυχητική άνοδος σε παγκόσμιο επίπεδο ακραίων ομάδων, ενεργειακή κρίση, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυρηνικές απειλές και κάπως έτσι, ο πλανήτης μοιάζει με πεδίο μάχης σήμερα. Όσο για την Κύπρο, χώρα σπαραγμένη από εισβολή, γείτονα σε περιοχές που τυλίγονται συνεχώς στις φλόγες, δέκτη μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών…σίγουρα ένα τέτοιο έργο φαντάζει ανατριχιαστικά επίκαιρο.

Η παράσταση:

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική επιμέλεια: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και Μιχάλης Δημητριάδης
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Εμπεδοκλής
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Βοηθός σκηνοθέτη: Άνθη Κάσινου
Φωτογραφίες: Γιώργος Γιάννου
Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Πρωταγωνιστούν: Φώτης Καράλης, Κλείτος Κωμοδίκης, Αλεξία Αλέξη, Γρηγόρης Γεωργίου, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Άνθη Κάσινου, Λουκάς Ζήκος και Ελεάνα Παπαδοπούλου.
Dj performer: Μιχάλης Δημητριάδης

Περισσότερες Πληροφορίες

Πρεμιέρα: 02 Απριλίου 2022│ Θέατρο ΕΘΑΛ│ 20:30

Παραστάσεις:
Θέατρο ΕΘΑΛ: 05, 08 και 09 Απριλίου 2022 στις 20:30
03 και 10 Απριλίου 2022 στις 18:30
Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία): 13, 14, 15 & 16 Απριλίου 2022 στις 20:30

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 25877827

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 18

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ
Πάγιος χορηγός: Δήμος Λεμεσού
Χορηγοί: Shoebox, Οπτικά Νικολαΐδη
Χορηγός επικοινωνίας: LOVE FM, Η Καθημερινή
Στηρίζουν: ΡΙΚ, Kανάλι 6, mpec (CAMPAK Productions)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση