ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο κλασσικός πιανίστας Αντρέ Γουότς

Εγινε διάσημος στα 16 του χρόνια από τις παραστάσεις του υπό τον Λέοναρντ Μπερνστάιν - και έμεινε στο προσκήνιο για περισσότερο από μισό αιώνα

Kathimerini.gr

Ο Aντρέ Γουότς, κλασικός πιανίστας που έγινε διάσημος στα 16 του χρόνια από τις εμφανίσεις του υπό τη διεύθυνση του Λέοναρντ Μπέρνσταιν, πέθανε σε 77 ετών.

Ο Γουότς, γιος ενός Αφροαμερικανού στρατιώτη και μιας Ουγγαρέζας πρόσφυγα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρείται ως ένας από τους πρώτους μαύρους κλασικούς μουσικούς στο διεθνές στερέωμα. Ο ίδιος, ωστόσο, απεχθανόταν τους φυλετικούς χαρακτηρισμούς «λευκός» και «μαύρος».

Ο Γουότς πέρασε τα πρώτα του χρόνια στη Δυτική Γερμανία, όπου ο πατέρας του εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατό, και ασχολήθηκε με την κλασική μουσική από μικρή ηλικία. Η μητέρα του έπαιζε πιάνο και του εμφύσησε μια συμπάθεια για τον Ούγγρο συνθέτη Φραντς Λιστ.

Στα 16 του άρχισε να παίζει με τον Λέοναρντ Μπέρνσταιν, τον μουσικό διευθυντή της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, ο οποίος έμεινε έκπληκτος από το ταλέντο του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνθέτης και διευθυντής τον εμπιστεύτηκε να αντικαταστήσει τον Γκλεν Γκούλντ, έναν από τους πιο διάσημους πιανίστες του 20ού αιώνα, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

«Υπήρχαν 2.000 άνθρωποι που κάθονταν εκεί έξω, περιμένοντας να ακούσουν τον Γκουλντ, και τότε βγαίνει αυτό το 16χρονο παιδί», είχε πει ο ίδιος ο Γουότς στους New York Times χρόνια αργότερα. «Ολα συνέβησαν τόσο ξαφνικά που δεν είχα χρόνο να σκεφτώ ότι αυτή ήταν η μοναδική μου μεγάλη ευκαιρία. Απλώς έπαιξα με τον καλύτερο τρόπο που ήξερα. Το κοινό ξετρελάθηκε, το χειροκρότημα συνεχίστηκε και συνεχίστηκε. Ήταν κάπως τρελό».

Ακόμη και η ορχήστρα σηκώθηκε όρθια για να τον χειροκροτήσει.

Το 1964, ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του, κέρδισε το βραβείο Grammy ως ο πιο πολλά υποσχόμενος νέος καλλιτέχνης κλασικής δισκογραφίας. Αποφοίτησε το 1972 από το Ινστιτούτο Peabody του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, όπου σπούδασε με τον παιδαγωγό και ερμηνευτή Λέον Φλάισερ.

Εκτοτε δεν σταμάτησε να παίζει, σε sold out κονσέρτα, έργα των Σοπέν, Φρανκ, Σεν-Σανς και του αγαπημένου του Λιστ.

Με πληροφορίες από NYT, Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση