ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη συναυλία για τους αγνοούμενους στη μνήμη Ξενοφώντα Καλλή

Από το Μαουτχάουζεν στην Κερύνεια!: Τραγουδούν ο Βασίλης Λέκκας και η Κατερίνα Παράσχου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Διοργανώνεται την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε Λεμεσό και Λευκωσία μεγάλη συναυλία για τους αγνοούμενους στη μνήμη Ξενοφώντα Καλλή, με τίτλο «Κατοχές: Από το Μαουτχάουζεν στην Κερύνεια!» με τη συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα και της Κατερίνας Παράσχου. Στη συναυλία συμμετέχει και η Χορωδία Ενηλίκων Ανθή Παπαφιλίππου. Η συναυλία διανθίζεται με κείμενα/ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Ανδρέα Παράσχου, σε απαγγελία Σταύρου Λούρα. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο υπό ίδρυση Σωματείο Συζύγων & Τέκνων Αγνοουμένων 1974.

Ο Βασίλης Λέκκας λέει στην «Κ», ερωτώμενος τι σημαίνει για εκείνον αυτή η συναυλία, η οποία είναι αφιερωμένη σε έναν αφανή ήρωα... που αναζητούσε αφανείς ανθρώπους/ήρωες, πως είναι η συνείδηση της κοινωνίας που αναγνωρίζει και τιμά έναν δικό της άνθρωπο που θεωρούσε αυτονόητο να αφιερώσει τη ζωή του για την αξιοπρέπεια εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την αξιοπρέπεια όλων ημών. Με τη σειρά της η Κατερίνα Παράσχου λέει πως αυτή η συναυλία είναι φόρος τιμής για ανθρώπους που χάθηκαν στο σκοτάδι του πολέμου και της εισβολής, αλλά έγιναν φως για την πατρίδα μας, με τον Ξενοφώντα Καλλή να είναι ο λαμπαδηδρόμος της αξιοπρέπειας των ανώνυμων ηρώων.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια και συνθέσεις των Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, που με τα έργα τους έχουν αγγίξει βαθιά χιλιάδες ανθρώπους. Το έργο που θα παρουσιαστεί αφορά σε τέσσερα μέρη για τις κατοχές που βίωσε η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Κύπρος. Γι’ αυτά τα τραγούδια ο Βασίλης Λέκκας λέει πως συνθέτες, όπως αυτοί που τραγουδάμε στη συναυλία αυτή, Ξαρχάκος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, έχουν εντυπωθεί μέσα του ολοκληρωτικά. «Είναι η αναπνοή, η μάνα, η οικογένεια, η κοινωνία μου. Είναι ο δρόμος, η γειτονιά, η θάλασσα, τα βουνά, η πατρίδα. Είναι για μένα το όλον!».

Η Κατερίνα Παράσχου λέει πως συνθέτες και τραγούδια όπως αυτά που τραγουδάνε στη συναυλία, νιώθει ότι τα βύζαξε με το γάλα της μάνας μου. «Είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μου από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας κατάλαβα την τεράστια βαρύτητα που έχουν καλλιτεχνικά και ιστορικά και ευτυχώς μέσα απ’ αυτά μάθαμε να σκεφτόμαστε, να μιλάμε και συνεπώς και να τραγουδάμε ακριβώς για να σμίξουμε τον κόσμο όπως λέει και ο Ρίτσος».

Ο Ξενοφών Καλλής ήταν η ψυχή και η συνείδηση της τραγωδίας των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 

Ο Ξενοφών Καλλής

Ο Ξενοφών Καλλής ήταν η ψυχή και η συνείδηση της τραγωδίας των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Έμοιαζε να τους γνωρίζει όλους προσωπικά «που πάππον ως αγγόνιν», και σίγουρα τους αφοσιώθηκε και τους πρόσφερε αφιλοκερδώς και με απόλυτη πίστη τη ζωή του. Γεννήθηκε στο Δάλι στις 13 Αυγούστου 1951, σε πολύτεκνη οικογένεια (οκτώ παιδιά). Φυσικά ουδείς στην οικογένεια Καλλή φανταζόταν ότι θα γινόταν η πιο μεγάλη οικογένεια του νησιού καθώς ο Ξενοφών θα κουβαλούσε μαζί του άλλα 2000 αδέλφια του αγνοούμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που αγνοούνται, από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, καθώς και συνεπεία του τραγικού δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974.
Διετέλεσε σύμβουλος του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη Διερευνητική επιτροπή των Αγνοουμένων, ηγήθηκε του Προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές ήταν εργαλείο στο πρόγραμμα εκ ταφών της ΔΕΑ, ενώ εσχάτως υπήρξε σύμβουλος του Προεδρικού Επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα. Άνθρωπος ταπεινός φρόντιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δουλευταράς, μεθοδικός, και πολύ οργανωμένος δεν άφηνε να του ξεφεύγει η παραμικρή λεπτομέρεια. Το σύστημα ποτέ δεν τον αγάπησε και η πολιτεία ποτέ δεν τον αντάμειψε για το τεράστιο έργο του αφού τον άφησε όλα τα χρόνια έκτακτο υπάλληλο της Κ.Δ.
Ο Ξενοφών Καλλής στάθηκε 33 χρόνια επί «του φοβερού βήματος» της πιο συγκλονιστικής τραγωδίας της Κύπρου, τους ήξερε όλους που τον «πκιο μιτσήν τριών γρονών που χαζίριν τζιαι παρπάταν/ ως τον μιάλον που ’ταν εκατόν τζι’ έδειγνεν τους την στράτα». Ήξερε κυρίως τις οικογένειες των αγνοουμένων - γονείς, αδέλφια συζύγους και παιδιά. Ήξερε τις τραγικές ιστορίες του καθενός, γνώριζε τον πόνο τους και ήξερε γι’ αυτό να τους προστατεύει.


Συντελεστές

Δημήτρης Παπαγγελίδης: κιθάρα-ενορχηστρώσεις
Μαριλίζα Παπαδούρη Παπαγγελίδη: τσέλο
Γιώργος Δημητρίου: μπουζούκι, λαγούτο
Αντώνης Πολυκάρπου: πιάνο
Μιχάλης Μεσσιος: κοντραμπάσο
Κρις Γκρέσιαν: ντραμς

 

Πληροφορίες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, Παττίχειο Λεμεσού, ώρα 8:30 μ.μ.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

 

Εισιτήρια https://www.ticketmaster.cy/showEventInformation.html

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση