ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ομάδα Βιταμίνα με το «Φρικασέ» μπαίνει στον κόσμο του Λειβαδίτη

Αρχικός και τωρινός στόχος της ομάδας ήταν και είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά με όχημα και πρόσχημα την τέχνη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με αφορμή τα κείμενα του Τάσου Λειβαδίτη η ομάδα βιταμίνα γιορτάζει τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, με ένα λογοτεχνικό δρώμενο αφιερωμένο στον ποιητή, υπό τον τίτλο «Φρικασέ». Όπως μου λέει ο μουσικός Δημήτρης Σπύρου με αυτό το δρώμενο προσπαθούν να αποδώσουν, με απλό τρόπο, το σύμπαν και την πεζογραφική ατμόσφαιρα του Λειβαδίτη ώστε να ακουστεί το κείμενο με όσο πιο καθαρό τρόπο γίνεται. Όσο για τον τίτλο: «Μας άρεσε ο τίτλος γιατί μας έδινε μια ελευθερία στον τρόπο αποτύπωσης των λέξεων και έτσι το κρατήσαμε. Ο τίτλος σίγουρα παραπέμπει στο γνωστό φαγητό αλλά καμία σχέση, κανείς δεν θα μαγειρεύει επί σκηνής!».

 

–Ένα ακόμη μουσικο-λογοτεχνικό εργόχειρο, με έμπνευση από τον κόσμο του Λειβαδίτη, ποιο σύμπαν του αποκαλύπτετε;
–Ο Τάσος Λειβαδίτη γνωστός κυρίως για το πλούσιο ποιητικό του έργο γεννήθηκε το 1922 και έκδωσε 26 ποιητικές συλλογές. Το 1966 κυκλοφόρησε την πρώτη και τελευταία του συλλογή διηγημάτων με γενικό τίτλο «Το εκκρεμές». Πρόκειται για μικρά αυτοτελή διηγήματα όπου επικρατεί έντονα το όνειρο, το παράλογο και η παράνοια. Από αυτή τη συλλογή κάναμε μια συρραφή κειμένων και από μέσα ξεπήδησε το «φρικασέ». Ένα μουσικό λογοτεχνικό δρώμενο με αφορμή αυτά τα κείμενα και προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με απλό τρόπο το σύμπαν και την πεζογραφική ατμόσφαιρα του Λειβαδίτη ώστε να ακουστεί το κείμενο με όσο πιο καθαρό τρόπο γίνεται.


–Γιατί Φρικασέ;
–Ο αρχικός ιδέα του τίτλου ήταν «ιστορία μικρής φρίκης» λόγω και της φύσης των κειμένων του Λειβαδίτη που έχουν έντονο το στοιχείο της φρίκης, του παραλόγου αλλά και του ονείρου. Μέσα από διάφορα λογοπαίγνια που λέγαμε με το άλλο μισό της παράστασης τον Ηλία Σωφρονίδη, όταν διαβάζαμε τα κείμενα, μας ερχόταν συνέχεια οι φράσεις «πω πω φρίκη, πολύ Φρικασέ αυτό και πολύ φρικασέ το άλλο». Μας άρεσε ο τίτλος γιατί μας έδινε μια ελευθερία στον τρόπο αποτύπωσης των λέξεων και έτσι το κρατήσαμε. Ο τίτλος σίγουρα παραπέμπει στο γνωστό φαγητό αλλά καμία σχέση, κανείς δεν θα μαγειρεύει επί σκηνής!


–Μιλάτε για αμφιταλάντευση μεταξύ εφιάλτη και παράνοιας… άρα μεταξύ μιας δυστοπίας και μιας άλλης; Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα;
–Αυτά ισχύουν για το έργο του Λειβαδίτη και τους κόσμους που έφτιαχνε μέσα από τα κείμενά του. Αν με ρωτάς για την εποχή που ζούμε όμως θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι εύκολα ή δύσκολα ανάλογα σε ποια μεριά του γηπέδου παίζεις μπαλίτσα και σε ποια θέση. Είναι πιο εύκολο να αναλύεις την ανθρωπότητα με γεμάτο στομάχι και διαφορετικό όταν δεν έχεις να φας. Δανειζόμενος μια φράση του Λειβαδίτη «ο κάθε άνθρωπος όπως μπορεί ζει σε αυτό τον κόσμο», χωρίς κατανόηση δεν υπάρχει σωστή απάντηση για οποιαδήποτε κατάσταση. Σίγουρα ζούμε σε περίεργες εποχές με τεράστιες αλλαγές που χρειάζεται ιδιαίτερους τρόπος χειρισμού αλλά και αυτό και πάλι εξαρτάται σε τι διάθεση βρίσκεται ο καθένας μας και πόσο φως διακρίνει μέσα στο σκοτάδι. Ακόμη και τα ίδια τα κείμενα του Λειβαδίτη που τα διακρίνει το στοιχείο της παράνοιας και του εφιάλτη έχουν έντονο το χιουμοριστικό στοιχείο και μια μικρή νύξη ελπίδας.

–«Πιστεύω στους μεγάλους εφευρέτες, τους ήρωες, τους ποιητές, που αλλάζουνε, με μια χειρονομία, τη γεωγραφία και τα πεπρωμένα», εσείς το πιστεύετε στην ομάδα Βιταμίνα; Πού εσείς πιστεύετε;
–Φέτος γιορτάζουμε τα πέντε χρόνια λειτουργίας της βιταμίνας, μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με κοινή αγάπη στις τέχνες , τη λογοτεχνία, τη μουσική, τον χορό και το θέατρο. Αρχικός και τωρινός στόχος της ομάδας ήταν και είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά με όχημα και πρόσχημα την τέχνη, φτιάχνοντας μικρές ιδανικές συνθήκες. Πιστεύουμε στους απλούς ανθρώπους που κάνουνε καλό στους γύρω τους και ποτέ δεν θα φανεί το έργο τους, γιατί δεν τους ενδιαφέρουν τα φώτα , οι δόξες και οι διθύραμβοι. Πιστεύουμε στους ανθρώπους που ξέρουν πως δεν έχουν τις απαντήσεις και δεν σταματάν να ψάχνουν τις ερωτήσεις. Πιστεύουμε στην ευγένεια και την κατανόηση που ακόμη υπάρχει μεταξύ κάποιων ανθρώπων. Τέλος, πιστεύουμε στην ουσία που κάνει τους ανθρώπους να συνεχίζουν και να πιστεύουν και αυτή η ουσία είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η ελπίδα. Πιστεύουμε στην ελπίδα άνευ όρων και άνευ ορίων.


«Φρικασέ»: Μουσική /ερμηνεία: Δημήτρης Σπύρου, αφήγηση / ερμηνεία: Ηλίας Σωφρονίδης


Πληροφορίες


Πότε/πού: 5, 6 και 7 Οκτωβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. Πολυχώρος Συνεργείο Ελευθερίας 91, Λεμεσός.

Στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας ΡΙΚ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση