Χριστιάνα Στυλιανού
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια έντονη τάση αναβίωσης της electrosynth σκηνής από μουσικούς που επιμένουν στο dark wave και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα synths με εμμονή στον ήχο των ’80s. Έτσι σύγχρονα μουσικά πρότζεκτ φαίνεται να έχουν καθιερωθεί, βρίσκοντας τη δική τους θέση στον χάρτη της σκοτεινής μουσικής, όπως το ντουέτο «Σελοφάν». Το ντουέτο γεννήθηκε πριν από 11 χρόνια μέσα από ένα ερωτικό big bang που ήταν μοιραίο να γίνουν «Partners in Hell» όπως ονομάζεται και το έκτο τους άλμπουμ. Η μουσική τους κατακλύζεται από αναλογικά συνθεσάιζερ και πολλή ευαισθησία. Από τους στίχους της Ιωάννας άλλοτε ξεχύνεται ένας συναισθηματικός καταιγισμός, χαρμολύπης κι άλλοτε συμβολικά παιχνιδίσματα της πραγματικότητας που έρχονται να συναντήσουν τις μίνιμαλ μελωδίες του Δημήτρη. Με αφορμή την εμφάνισή τους στη Λευκωσία, ο Δημήτρης και η Ιωάννα μιλούν στην «Κ» και λένε πως οι βασικές επιρροές τους είναι οι φίλοι τους και οι ιστορίες τους, η νυχτερινή ζωή, η ταινία Liquid Sky, τα Batcave αλλά και τα νέο-ρομαντικά παιδιά του ’80, η Divine και οι drag queens.
–Πώς θα συστηνόσασταν σε κάποιον/α που δεν έχει ιδέα ποιοι είναι Selofan;
–Θα του έλεγα να έρθει να μας δει/ακούσει ζωντανά και να μου πει μετά τι ένιωσε. Δεν θα ήθελα να του χαλάσω την έκπληξη με κάποια περιγραφή. Το μόνο που θα αναφέρω είναι πως τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε βγάλει έξι δίσκους, όλοι υπάρχουν στο διαδίκτυο, ψάξτε το λοιπόν και τα λέμε κάπου εκεί έξω.
–Το να χαρακτηρίσουμε τον ήχο σας ως «darkwave» ή είναι ίσως απλουστευτικό, εσείς πώς θα περιγράφατε τη μουσική που δημιουργείτε;
–Ναι, είναι πιο πολύπλοκο από αυτό. Το darkwave είναι η βάση, είναι κατά βάση σκοτεινή η μουσική μας, πράγμα που δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι χορευτική. Έχουμε και πολλά ηλεκτρονικά κομμάτια, άλλα πιο industrial, synthpunk και άλλα πιο πειραματικά και μελωδικά.
–Το «γκοθ» είναι πολύ συχνά συνυφασμένο με αρκετά στερεοτυπικές αντιλήψεις; Εσείς πώς θα το ορίζατε;
–Το γκοθ ήταν μια υποκουλτούρα που άνθισε τη δεκαετία του 1980 αρχικά στην Αγγλία. Επέζησε, αν και τρομερά μεταλλαγμένο, ώς τις ημέρες μας, διατήρησε πάντως την ιδιότητά του ως μουσική όχι μαζικής κατανάλωσης. Οπότε αυτομάτως εάν είσαι γκοθάς, ανήκεις σε ένα κλειστό κύκλωμα ρομαντικών και ευαίσθητων ανθρώπων.
–Η μουσική και οι στίχοι σας μοιάζουν να εμφωλεύουν τις πιο σκοτεινές ας το πούμε πλευρές της ανθρώπινης φύσης, τις λιγότερο συμβατικές και ίσως κοινωνικά αποδεκτές...
–Για εμάς τους ίδιους σίγουρα. Λαμβάνουμε όμως και μηνύματα από ανθρώπους που λένε πως η μουσική μας τους έχει βοηθήσει σε δύσκολες φάσεις της ζωής τους. Αν αυτό ισχύει, τότε κάτι κάνουμε σωστά.
–Ποιες προσλαμβάνουσες και συνειρμοί σας εμπνέουν για να γράψετε στίχους και μουσική;
–Τα πάντα μπορεί να λειτουργήσουν σαν έμπνευση, εάν έχεις τις κεραίες σου τεντωμένες, από κάτι που διάβασες έως κάτι που θα πει ο διπλανός σου στο λεωφορείο. Επίσης, τα ακούσματά μας την εποχή που γράφουμε μουσική και φυσικά τα προσωπικά μας βιώματα.
–Στη Λατινική Αμερική έχουν βγάλει μέχρι και μπύρα με το όνομά σας! Όταν πρωτοξεκινήσατε πιστεύατε ότι η μουσική σας θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο;
–Όχι, δεν περιμέναμε τίποτα, ίσως επειδή κανείς μας δεν έχει μουσική παιδεία και αυτό είναι απελευθερωτικό. Κάνουμε μουσική πρωτίστως για δική μας αποσυμφόρηση. Βοήθησε το ίντερνετ και η χρονική στιγμή νομίζω και διαδόθηκε η μουσική μας. Ήμασταν ανάμεσα στις αρχικές μπάντες που επανέφεραν αυτόν τον ήχο στο προσκήνιο πριν από μια δεκαετία, έχουμε και δική μας δισκογραφική τη Fabrika Records. Και αυτό σίγουρα βοήθησε πολύ.
–Μιλήστε μου για το νέο σας μουσικό πρότζεκτ «Jovana».
–Χαίρομαι που με ρωτάς αυτό, γιατί το αγαπώ πολύ αυτό το πρότζεκτ. Και αυτό συνέβη χωρίς πρόγραμμα, γράψαμε δηλαδή ένα κομμάτι που ενώ μας άρεσε δεν ταίριαζε με το ύφος των Selofan καθόλου, οπότε πάνω σε αυτό και λόγω εγκλεισμού στο σπίτι εν μέσω πανδημίας «χτίσαμε» την Τζοβάνα. Το τραγούδι με το οποίο η Τζοβάνα έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη ζωή μας, είναι και το πρώτο του δίσκου και μιλάει για αξέχαστες βόλτες με τρένα. Δυστυχώς, πήρε άλλη διάσταση μέσα στο κεφάλι μου μετά το φρικτό δυστύχημα. Η Τζοβάνα προέρχεται από την δεκαετία του ’80, με φρέσκο ηλεκτρονικό ήχο, ελληνικό στίχο και γυναικεία τσαχπινιά. Βγάλαμε τον ομώνυμο δίσκο σε 500 αριθμημένα αντίτυπα και κυκλοφορήσαμε δύο βίντεο κλιπ. Εκεί μπορείτε να τη γνωρίσετε καλύτερα.
–Οι βασικές επιρροές, όχι μόνο μουσικές, της γενικότερης αισθητικής των Selofan;
–Οι φίλοι μας και οι ιστορίες τους, η νυχτερινή ζωή, η ταινία Liquid Sky, τα Batcave αλλά και τα νέο-ρομαντικά παιδιά του ’80, η Divine και οι drag queens γενικά, οι Virgin Prunes, ο Marc Almond και οι τροβαδούροι του έρωτα, το παζάρι στον Ελαιώνα, το Βερολίνο των καμπαρέ και του Τείχους και η Αθήνα του σήμερα.
Πληροφορίες
Οι «Σελοφάν» θα βρίσκονται ζωντανά την Κυριακή 16 Απριλίου στο Red Music Stage στη Λευκωσία.