ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στόχος του να οδηγήσει την τέχνη στον λαό, λέει ο X. Φουκαράς

Στόχος του είναι να οδηγήσει την τέχνη του στον λαό, λέει ο εικαστικός Χρίστος Φουκαράς μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΚΥΠΕ

Στόχος του είναι να οδηγήσει την τέχνη του στον λαό, λέει ο εικαστικός Χρίστος Φουκαράς μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο εικαστικός με αφετηρία την Κισσόνεργα, όπου γεννήθηκε και συνεχίζει να ζει και να εργάζεται μαζί με την σύζυγό του, επίσης ζωγράφο, Μαριάμ Σουχάνοβα-Φουκαρά, λέει ότι τα πρώτα μαθήματα τέχνης τα πήρε από τον σημαντικό εικαστικό και δάσκαλο Κώστα Οικονόμου, με τον οποίο ανέπτυξαν μια σημαντική και ιδιαίτερη σχέση.

Έχει σπουδάσει στη Μόσχα, στην Ακαδημία Ζωγραφικής «Σούρικωφ» το 1970-1976. Το 1971 και ενώ σπουδάζει ακόμα, ίδρυσε, όπως είπε, με μια ομάδα ομοϊδεατών, την κίνηση «Η Τέχνη στον λαό», με την οποία περιόδευσαν στα χωριά, θέλοντας να φέρουν κοντά στον κόσμο τις τέχνες.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του και πριν την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε στην Αθήνα όπου, βαθιά επηρεασμένος από τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου οργάνωσε στην γκαλερί Ώρα έκθεση με τίτλο “Ιούλης 1974”. Ακόμη εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στη Μέση εκπαίδευση για σχεδόν 3 δεκαετίες.

Παράλληλα με το ζωγραφικό του έργο ο Χρίστος Φουκαράς αναφέρει πως ασχολείται με τη ξυλογλυπτική και το ανάγλυφο με τσιμέντο, ενώ όπως είπε, έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Αθήνα, τη Σύρο, τη Μόσχα. Ακόμη συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στη Βουδαπέστη, την Πράγα, το Βερολίνο, τη Σόφια, τη Μόσχα, το Παρίσι, το Λονδίνο. Έχει λάβει επίσης μέρος στην Μπιενάλε του Κουβέιτ, στην Τριενάλε του Νέου Δελχί και στην Μπιενάλε του Καΐρου εξασφαλίζοντας το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις της η μελετήτρια της παράδοσης, Άννα Τσέλεπου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως εκείνο που κάνει ξεχωριστό τον Κισσονεργίτη εικαστικό Χρίστο Φουκαρά στον χώρο της τέχνης είναι η απαράμιλλη αγάπη του για την φύση και τον άνθρωπο.

Η φύση και οι άνθρωποι του τόπου μας, είπε η κ. Τσέλεπου, με τα οποία ασχολείται και η ίδια, έχουν τεθεί στο επίκεντρο της τέχνης του Χρίστου Φουκαρά , καθώς και η αγροτική ζωή της υπαίθρου οι συνήθειες του κόσμου της.

Οι ομορφιές του τόπου μας αλλά ταυτόχρονα και το δράμα της Κύπρου γίνονται έργα τέχνης από τον Φουκαρά. Η βασανιστική πορεία του κόσμου της Κύπρου, τα τραγικά επεισόδια της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου αποτυπώνεται στα έργα του καλλιτέχνη, συνέχισε.

Η κ. Τσέλεπου αναφέρθηκε και στο σπίτι του καλλιτέχνη, που όπως λέει, αποτελεί ένα «ζωντανό μουσείο» κι έναν χώρο που πρέπει να προστατεύσει η πολιτεία και να αναδείξει. «Είμαστε τυχεροί εμείς οι Παφίτες που ζει και εργάζεται ανάμεσα μας», κατέληξε η κ. Τσέλεπου.

Η Γεωργία Ντέτσερ, πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος 2017, που συνεργάστηκε με τον εικαστικό Χρίστο Φουκαρά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το έργο του καλλιτέχνη είναι εμπνευσμένο από τα χρώματα και τις εικόνες της πατρίδας μας, ενώ μεγάλο μέρος του είναι αφιερωμένο στα τραγικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

«Πιστός στην παραστατική ζωγραφική με διάφορες τεχνοτροπίες, ποιητικά αφηγηματικός, χρησιμοποιεί έντονα χρώματα», όπως είπε, σε συνθέσεις που συνδυάζουν τη βυζαντινή παράδοση με τη λαϊκή τέχνη και διακρίνονται για την ισορροπία τους, αλλά και τη βαθιά ευαισθησία για όσα συντελούνται γύρω του.

Ο Χρήστος Φουκαράς είναι επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και έχει τιμηθεί ανάμεσα σε άλλα και με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη από το ΑΚΕΛ το 2011. Επίσης φέτος ήταν από τους τέσσερις εικαστικούς που τιμήθηκε για την προσφορά του στον πολιτισμό από το ΑΚΕΛ Πάφου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση