ΑΜΠΕ
H πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας Τσουνέκο Σασαμότο (Tsuneko Sasamoto), η οποία αποτύπωσε με το φακό της τη ζωή των πολιτών κατά την ταραχώδη εποχή Showa της χώρας, έφυγε από την ζωή 2 εβδομάδες πριν γιορτάσει τα 108 χρόνια της.
Η Σασαμότο απεβίωσε πλήρης ημερών στις 15 Αυγούστου στην παραθαλάσσια πόλη Καμακούρα, νότια του Τόκιο, επιβεβαίωσε στο CNN η Ιαπωνική Εταιρεία Επαγγελματιών Φωτογράφων, της οποίας η Σασαμότο ήταν επίτιμο μέλος.
Γεννημένη στο Τόκιο το 1914, σπούδασε εικονογράφηση και σχέδιο. Στην συνέντευξη που εξασφάλισε μετά την αποφοίτησή της με τον επικεφαλή της Ιαπωνικής Βιβλιοθήκης Φωτογραφίας Kenichi Hayashi εκείνος τη ρώτησε αν ήθελε να γίνει η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία της από τον εκδοτικό οίκο «Shinchosha», το 1940 έγινε επίσημα μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας της Ιαπωνίας, ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα ως φωτογράφος ειδήσεων.
Έγινε γνωστή για τα συναρπαστικά πορτραίτα των πολιτών που ζούσαν στη μεταπολεμική κοινωνία ενώ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), η Sasamoto αποθανάτισε με τον φακό της ιστορίες πατριωτικής φύσης και πορτρέτα διπλωματών.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η φωτογράφος επέστρεψε στο Τόκιο και έγινε ελεύθερη επαγγελματίας, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα Chiba Shimbun, σύμφωνα με το εκδοτικό οίκο.
Συνέχισε να καταγράφει τις φωνές όσων ζούσαν την δύσκολη εποχή Σόουα στην Ιαπωνία.
Η Sasamoto απέσπασε αναγνώριση για την αποχρωματισμένη οπτική της μεταπολεμικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τα εντυπωσιακά πορτρέτα της, στα οποία περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, συγγραφείς και σύζυγοι απεργών ανθρακωρύχων, σημειώνει η Εθνική Πινακοθήκη.
Το 1950 έγινε μέλος της Japan Professional Photographers Society.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής της η φωτογράφος είχε αποκαλύψει το «μυστικό» της μακροζωίας της που ήταν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το βράδυ και κάθε μέρα ένα κομμάτι σοκολάτας.
«Δεν πρέπει ποτέ να γίνεις τεμπέλης. Είναι άκρως σημαντικό να παραμείνεις θετικός για τη ζωή σου και να μην τα παρατήσεις ποτέ» είχε πει στην ιστοσελίδα «Art and Design». «Πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας και να παραμένετε ενήμεροι, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά», συμπλήρωσε.