ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τέχνη έχει δύναμη, η τέχνη ενοχλεί

Για 14η συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζεται η έκθεση «Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς» στην isnotgallery, στη Λευκωσία

Η isnotgallery παρουσιάζει για 14η συνεχόμενη χρονιά τον θεσμό «Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς». Ένας θεσμός του οποίου η ονομασία αλλάζει για να ταιριάζει κάθε φορά στις εκάστοτε κοινωνικές περιστάσεις. Στη φετινή διοργάνωση, λαμβάνουν μέρος 18 καλλιτέχνες, των οποίων οι πρακτικές ποικίλουν. Στην «Κ» μίλησε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Άντρος Ευσταθίου, για την πορεία αυτού του θεσμού τα τελευταία 14 χρόνια, για τα NFT’s που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε γκαλερί στην Κύπρο αλλά και για την ουκρανική εισβολή. «Το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγαλώνω σε μια πατρίδα που υπάρχει εισβολή τα τελευταία 48 χρόνια, μόνο και μόνο από αυτή την πράξη του Πούτιν για εμένα είναι σαν να εισβάλει στην δική μου την πατρίδα», τόνισε ο Άντρος.

–Ποια ήταν τα συστατικά της επιτυχίας του θεσμού αυτού έτσι ώστε να συνεχίζεται αδιάλειπτα τα τελευταία 14 χρόνια;

–Αρχικά ήταν η ιδέα πίσω από τον θεσμό, ότι ήλθαμε εμείς πριν από 14 χρόνια σε καιρούς που ήταν πολύ καλοί και προτείναμε μια ενναλακτική έκθεση. Βγάλαμε το θέμα του οικονομικού από τη μέση, το ότι εθεωρείτο στο κόσμο της τέχνης ότι όσο πιο ακριβό τόσο πιο καλό σημαίνει και δείξαμε στο κοινό, ότι αυτό δεν ισχύει ότι υπάρχουν έργα τέχνης πολύ καλά, αλλά και που είναι φτηνά. Επίσης, σκοπός ήταν και είναι να προωθήσουμε τους καινούργιους καλλιτέχνες, ότι ο νέος καλλιτέχνης δεν είχε αλλά και δεν έχει το βήμα ακόμα να πουλήσει τα έργα του και εμείς του το δίνουμε. Θέλουμε να δείξουμε στο κοινό ότι η αξία του έργου είναι πέρα από το οικονομικό ή από το πόσο «νέος» είναι ο καλλιτέχνης. Ακόμη ένα συστατικό είναι ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια με το να εναλλασσόμαστε με τις εποχές.

Η τέχνη βγαίνει έξω από τα σύνορα του μυαλού. Πρώτη φορά γκαλερί στην Κύπρο θα δείξει NFT’s και είμαστε πολύ περήφανοι που το κάνουμε εμείς αυτό

–Πώς καταφέρνετε μέσα σε αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια να δίνετε κάτι καινούργιο στο κοινό;

–Παρακολουθούμε γενικά το τι συμβαίνει γύρω μας. Πάντα ψάχνουμε νέους δημιουργούς και νέες τεχνικές, είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Μας ενδιαφέρει πολύ να δείξουμε το κάτι το νέο. Παράδειγμα, φέτος έχουμε κάποια έργα που θα γίνουν και σε NFT’s. Είναι η καινούργια τεχνολογία στον χώρο της τέχνης.

«Τα NFT’s ήρθαν και θα μείνουν»

–Πολύ ενδιαφέρον αλλά και αμφιλεγόμενο το θέμα με τα NFT’s.

–Ακόμη και εμείς ακόμα έχουμε μεγάλες συζητήσεις για τα NFT’s, αλλά επειδή συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες με φρέσκα μυαλά που τους ενδιαφέρει το θέμα της τέχνης το πώς και πού εκτίθεται, έτσι δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω εμείς. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε πολύ χαρούμενοι ότι συνεργαζόμαστε με άτομα που τους ενδιαφέρει και παρακολουθούν τι συμβαίνει παγκόσμια και δεν μένουν στον στενό κύκλο της Κύπρου. Πάντα υπάρχει το ερώτημα του τι είναι τέχνη. Η τέχνη βγαίνει έξω από τα σύνορα του μυαλού. Πρώτη φορά γκαλερί στην Κύπρο θα δείξει NFT’s και είμαστε πολύ περήφανοι που το κάνουμε εμείς αυτό. Δίνουμε στο κοινό μια καινούργια πληροφορία και έτσι κάνουμε τον κόσμο να νιώσει πιο οικεία με την ιδέα αυτής της καινούριας τεχνικής.

–Εσένα ποια είναι η άποψή σου;

–Ο κόσμος της τέχνης τα τελευταία τρία χρόνια λόγω πανδημίας ανοίχτηκε πάρα πολύ. Ειδικά στο εξωτερικό επειδή βλέπουν τη τέχνη ως επένδυση, πολλές εταιρίες, αγοραστές, δημοπρασίες είδαν τα κέρδη να δεκαπλασιάζονται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια επειδή έπρεπε κάπου να επενδύσουν τα χρήματά τους. Επένδυσαν πάρα πολύ στον χώρο της τέχνης, έτσι πιστεύω ότι το NFT ήρθε λόγω αυτού του οικονομικού μοντέλου. Δεν είναι το καλλιτεχνικό κομμάτι στα NFT’s αλλά περισσότερο το οικονομικό κομμάτι. Είναι ένα χρηματιστήριο της τέχνης σε ψηφιακή μορφή. Τα NFT’s ήλθαν και θα μείνουν για πολύ καιρό έτσι νομίζω εγώ. Αλλά τα πράγματα εξελίσσονται, δεν μπορούμε εμείς να μείνουμε στάσιμοι και να εθελοτυφλούμε. Παντού γύρω μας υπάρχει εξέλιξη και χώρος της τέχνης ειδικά δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.

Το μεταφυσικό και υπερφυσικό

–Επίσης, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι με το να βγάλετε ως κεντρική εικόνα της έκθεση σας τη φωτογραφία/κολάζ του Πούτιν κάνετε μια δήλωση. Τι έχετε να πείτε ως ένας ενεργός άνθρωπος της κοινωνίας για τις τελευταίες εξελίξεις;

–Το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγαλώνω σε μια πατρίδα που υπάρχει εισβολή τα τελευταία 48 χρόνια, μόνο και μόνο από αυτή την πράξη του Πούτιν για εμένα είναι σαν να εισβάλλει στη δική μου την πατρίδα. Δεν με ενδιαφέρει ο Πούτιν ή ο Ζελένσκι, με ενδιαφέρει ότι ακόμα το 2022 μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη με τη δύναμη των όπλων. Το ίδιο μας έκανε και εμάς η Τουρκία. Εγώ τώρα ως γκαλερί δέχομαι πλήγμα, έχω Ρώσους πελάτες, νομίζεις ότι δεν σταμάτησαν την επικοινωνία λόγω του ότι έβαλα τον Πούτιν. Παίρνω θέση σε πολλά θέματα και με παραμέρισαν πολλοί, δεν με ενδιαφέρει όμως, εγώ συνεχίζω να λέω την άποψή μου και τη γνώμη μου. Είμαι καθαρός απέναντί τους. Το ότι έβαλα τον Πούτιν ως πόστερ ήξερα από πριν τι θα ακολουθήσει, αλλά δεν μπορώ να μένω απαθής, δεν μπορώ να κρυφτώ μέχρι να περάσει. Εγώ παίρνω θέση με οποιοδήποτε κόστος. Αλλά είναι δύσκολοι καιροί και τώρα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου ούτε ως Άντρος ούτε ως γκαλερί, είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Για να καταλάβεις όσα τα πόστερ που έβαλα στην Παλιά Λευκωσία τα έσκισαν. Άνοιξαν μου δουλειές, εννά πρέπει να τυπώσω ξανά για να τα βάλω (γέλια).

–Πώς η τέχνη τελικά βοηθάει σε δύσκολους καιρούς;

–Η τέχνη πάντα βοηθάει, επειδή είναι κάτι που δημιουργείται από τις ανάγκες των ανθρώπων και βγαίνει μέσα από το συναίσθημα. Η τέχνη είναι κάτι μεταφυσικό και υπερφυσικό. Δεν εξηγείται με λόγια, απλώς το νιώθεις. Σε δύσκολους και άσχημους καιρούς κάτι που μπορεί να σου δώσει χαρά είναι η τέχνη σε κάθε της μορφή. Εδώ βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία μέσα στον πόλεμο και προσπαθούν να σώσουν τα μνημεία τους με διάφορους τρόπους. Διότι ξέρουν ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα λήξει, αλλά τα μνημεία δεν θα μπορούν να επανέλθουν πίσω. Η τέχνη έχει δύναμη. Σκέφτου, ένα πόστερ έβαλα και κάποιος μπήκε στον κόπο να σκίσει 30-40 κομμάτια…η τέχνη ενοχλεί.

Μνήμες και μαθήματα μέσα στα χρόνια

«Επιτελούμε ένα έργο. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά εμείς το μετατρέπουμε σε δύναμη, μας αφυπνίζει».

–Όντως τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολοι καιροί…Τι είναι αυτό που μάθατε μέσα από τις δυσκολίες;

–Από το 2013 και μετά δυστυχώς ήλθαν μόνο δύσκολοι καιροί, από οικονομική κρίση, σε πανδημία, σε πόλεμο. Αυτά τα πράγματα εμάς ως γκαλερί προσπαθούμε να μη μας επηρεάζουν. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα των εκθέσεών μας, δεν κόψαμε καθόλου πίσω, αντιθέτως πάντα προσπαθούμε να δείξουμε πράγματα στο κοινό μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείχνουμε και ρίχνουμε φως σε θέματα, ειδικά όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Επιτελούμε ένα έργο. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αλλά εμείς το μετατρέπουμε σε δύναμη, μας αφυπνίζει. Θέλουμε να είμαστε σωστοί και προς τα γεγονότα που συμβαίνουν ανά το παγκόσμιο, δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και σιωπηλοί. Ίσως αυτό πηγάζει και από εμένα, έτσι είναι και η δική μου ιδεολογία, όταν ίσως πάει κάτι λάθος, πεισμώνω πολύ και αναλαμβάνω δράση.

–Τι είναι αυτό που σας έχει μείνει ή κάνει εντύπωση κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρονών; Μια ανάμνηση.

–Έχω έντονα χαραγμένη στο μυαλό την πρώτη φορά που έγινε ο θεσμός που μου έφερε τα έργα του ο Άγγελος Μακρίδης. Θυμούμαι τότε που για πρώτη φορά έπρεπε να παρουσιάσω αυτή την έκθεση και συζητούσα μαζί του για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου για τους καλλιτέχνες και τα έργα. Του έλεγα ότι οι πιο μεγάλοι, αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, δεν μου έδιναν έργα, διότι θα έπρεπε να ρίξουν τις τιμές τους. Και έρχεται στη μνήμη μου έντονα η σκηνή που εμφανίζεται στην γκαλερί ένα πρωί ο Άγγελος με δύο τσάντες γεμάτες με τα γλυπτά του και μου λέει «έλα ρε, σου έφερα γλυπτά να βάλεις στην έκθεση» από μονός του. Στην αρχή έπαθα σοκ και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε, τον ρωτούσα ξανά και ξανά εάν όντως θα μου έδινε τα έργα του να τα βάλω κάτω από τις συγκεκριμένες τιμές. Μου εξήγησε ότι πιστεύει αυτή την ιδέα και ήθελε να με βοηθήσει. Ήταν μια μεγάλη ώθηση για εμένα, για την γκαλερί αλλά και να προσελκύσω τον κόσμο να δει την έκθεση. Αυτό το κουβαλώ πάντα μαζί μου και του το λέω. Νιώθω ότι του χρωστάω πολλά. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι ο κόσμος θα τον δει διαφορετικά ή θα κρίνει την καλλιτεχνική του αξία, επειδή έβαλε το έργα του 500 ευρώ και αυτό λέει πολλά για τον ίδιο.

Πληροφορίες

Isnotgallery, Οδυσσέως 11, Λευκωσία. Διάρκεια έκθεσης έως 15 Απριλίου. Τρίτη-Παρασκευή, ώρες 10:00-13:00 και 15:00-18:00 - Σάββατο / 10:00-13:30. Κυριακή-Δευτέρα κατόπιν ραντεβού. Τηλέφωνο 99569498, www.isnotgallery.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση