ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η Γλύπτρια: Παυλίνα Παυλίδου» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου

Αποτελεί τη δεύτερη έκθεση της τριλογίας που αφορά Κύπριες γυναίκες καλλιτέχνιδες της α’, β’ και γ’ γενιάς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση Η Γλύπτρια: Παυλίνα Παυλίδου, που αποτελεί τη δεύτερη έκθεση της τριλογίας που αφορά Κύπριες γυναίκες καλλιτέχνιδες της α’, β’ και γ’ γενιάς (γενιά του 1910, 1920 και 1930 αντίστοιχα). Η τριλογία ξεκίνησε με την έκθεση Λουκία Νικολαΐδου: εξιστορήσεις (2020).

Η ερευνητική έκθεση η γλύπτρια: Παυλίνα Παυλίδου ασχολείται με το έργο της Παυλίδου (1924-1990). Η έρευνα επιδίωξε αρχικά την ανίχνευση των γλυπτών της και ακολούθως η έκθεση επιχειρεί μια σφαιρική παρουσίαση του έργου της, αφού εγχώρια ελάχιστες αναφορές υπάρχουν για την ίδια και το έργο της καθώς εγκαταστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε στο εξωτερικό από νωρίς. Ως εκ τούτου, το σύνολο του έργου της παραμένει αθέατο και άγνωστο στο κυπριακό κοινό.

Στην ερευνητική έκθεση παρουσιάζεται επιλογή γλυπτών της, σχέδια, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό που προέκυψε μετά από έρευνα σε κρατικά αρχεία στην Κύπρο και κυρίως από το πλούσιο αρχείο της οικογένειάς της στο εξωτερικό. Η Παυλίδου δημιούργησε κυρίως σε μπρούντζο χωρίς να λείπουν και άλλα υλικά. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία θεματικής της δουλείας της πέραν της ανθρώπινης φιγούρας, την οποία προσέγγισε με γεωμετρία και εξαιρετική ευαισθησία. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη επιμελημένη παρουσίαση της δουλειάς της Παυλίδου στην Κύπρο και επιδιώκει να παρουσιάσει, έστω και 32 χρόνια μετά τον θάνατο της, το τόσο σπουδαίο και διαχρονικό της έργο.

Βιογραφικό 

Η Παυλίνα Παυλίδου (1924-1990) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε γλυπτική στο Camberwell School of Art and Crafts στο Λονδίνο (1956-1959) και συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη. Εκεί εργάστηκε για λίγο καιρό και παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση, το 1960. Την περίοδο 1961-1977 έζησε στο Παρίσι. Το 1967, παρουσίασε τη μοναδική ατομική της έκθεση στην Κύπρο, στο Χίλτον Λευκωσίας. Το 1979 μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο του Μονακό όπου έζησε μέχρι τον θάνατό της. Κατά τη διάρκεια της ζωής της τιμήθηκε με διάφορα βραβεία γλυπτικής στη Γαλλία [1983: Πρώτο βραβείο στο Salon d'Avignon, 1983: Χρυσό μετάλλιο στο Salon de Chambéry, 1983: Ειδική Μνεία στο Salon d'Evian, 1983: Δίπλωμα “Hors concours” στο Salon d'Arles, 1983: Βραβείο “Hors concours” στο Salon της Aix-en-Provence, 1987: Βραβείο Γλυπτικής στο Salon d'Art de Hodenc-l'Évêque, Beauvais]. Εξέθεσε τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις, σε πολυάριθμες εκθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό, με κυριότερες από αυτές στις γκαλερί La Medusa, Ρώμη (1960 και 1980), Νέες Μορφές, Αθήνα (1960), International Galleries, Σικάγο (1964), Alwin Gallery, Λονδίνο (1966), Berthe Hess Corner Gallery, Λονδίνο (1984), Art et communication, Παρίσι (1987), Galérie 5.4, Παρίσι (1989).

Επιμελητική ομάδα: Άντρια Αυγουστή, Μαρία Ευσταθίου, Μαρία Λεωνίδου, ΑνναΜαρία Χαραλάμπους γραφικά έκθεσης / έκδοση: Πόπη Πισσουρίου

Παράλληλες δράσεις:

Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες μελετά και προσεγγίζει το υλικό στο οποίο της δίνεται πρόσβαση, και σε συνεργασία με μία ηθοποιό σχεδιάζει μια θεατρική ανταπόκριση δομημένη γύρω από την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στην ιστορία της Π. Παυλίδου (Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα)

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: ΓΚΑΡΑΖ, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Μαίου 2022 στις 19:30 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουνίου 2022. Ώρες και Μέρες: Τρ.-Σαβ.: 17:00-20:00. Αμμοχώστου 16, 1016 Λευκωσία 

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22001508

Facebook @Γκαραζ - Garage

Instagram @garage_art_space

Σημ. 1.: Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου και οι συντελεστές της έκθεσης επιθυμούν να εκφράσουν θερμές ευχαριστίες προς την οικογένεια Μαρτίνη, που έθεσε στη διάθεση μας πολύτιμες πηγές πληροφόρησης, υλικό και μαρτυρίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμο Λεμεσού, την Πινακοθήκη Λεμεσού, την Κρατική Πινακοθήκη, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, την κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου και τον κ. Κυριάκο Μαυρή.

Σημ.2.: Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

X