ΚΥΠΕ
Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (Ε.ΚΑ.ΤΕ) απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου με την οποία θέτει θέμα για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής για τη Μπιενάλε Βενετίας, του ελέγχου της Επιτροπής και της εγκυρότητας της διαδικασίας και ζητά άμεση συζήτηση και διαβούλευση. Επίσης, το ΕΚΑΤΕ με άλλη ανακοίνωσή του αναφέρεται στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και καταθέτει εισηγήσεις.
Στην επιστολή προς τον ΥΠΠΑΝ, την οποία δημοσιοποιεί, το ΕΚΑΤΕ εκφράζει προβληματισμό για το θεσμό της Μπιενάλε της Βενετίας, μετά τα πολλά και κατ’ επανάληψη παράπονα τα οποία, όπως λέει, λαμβάνει και τα οποία εγείρουν θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Το Επιμελητήριο αναφέρει ότι η διαχείριση της όλης διαδικασίας δείχνει «έλλειψη οράματος» όσον αφορά την κεντρική σημασία που θα έπρεπε να έχει ο θεσμός για την Κύπρο, όσο και στην έλλειψη ανατροφοδότησης της καλλιτεχνικής κοινότητας από αυτόν.
Τα θέματα τα οποία απασχολούν, σημειώνει το ΕΚΑΤΕ, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιλογή των επιμελητών και καλλιτεχνών, οι ημερομηνίες προκήρυξης του διαγωνισμού (δηλαδή το μικρό χρονικό διάστημα από την προκήρυξη μέχρι την προθεσμία υποβολής αιτήσεων), η έλλειψη αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης προς τους ενδιαφερόμενους και η γενική έλλειψη διαφάνειας.
«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ποτέ δεν ανακοινώθηκε πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για επιμελητές, ενώ για την επερχόμενη Μπιενάλε, δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ούτε για επιμελητή αλλά ούτε για καλλιτεχνική πρόταση», σημειώνει.
Αναφέρει ακόμα ότι προβληματίζει το γεγονός ότι η Μπιενάλε δεν είναι προσιτή στο ευρύ κοινό, καθώς δεν υπάρχει έκθεση των έργων που έχουν συμμετάσχει, ώστε να υπάρχει μια ενημέρωση για το κυπριακό κοινό, με εξαίρεση την εκπροσώπηση του Χριστόφορου Σάββα, ο οποίος είναι ήδη γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Κύπρου.
Το ΕΚΑΤΕ με άλλη ανακοίνωσή του χαιρετίζει την πρόθεση της Κυβέρνησης για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια «για την απουσία ουσιαστικών αλλαγών για την αναβάθμιση του πολιτισμού», όπως αναφέρει.
«Μέσα από το Προτεινόμενο Νομοσχέδιο φαίνεται δυστυχώς η προχειρότητα σχεδιασμού του, η οποία και θα προκαλέσει στη συνέχεια την προβληματική λειτουργία του Υφυπουργείου», προσθέτει και σημειώνει ότι είναι απαρατήρητο να προηγηθεί διάλογος με τους κλάδους των καλλιτεχνών.
Το ΕΚΑΤΕ εισηγείται, συγκεκριμένα, να σταλεί το Νομοσχέδιο για παρατηρήσεις στους διάφορους πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και επηρεαζόμενοι, αφού αντιπροσωπεύουν μερίδες καλλιτεχνών και αυτή την στιγμή δεν είναι εμπλεκόμενοι.
Επίσης, εισηγείται να υπάρχουν πρόνοιες στη νομοθεσία που αφορά το Υφυπουργείο οι οποίες να εξασφαλίζουν την εποικοδομητική επικοινωνία του με τους πολιτιστικούς φορείς, όπως για δημιουργία Επιτροπών από εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων.