ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Art Athina: Η ελληνική φουάρ στο Ζάππειο

Με 80 χώρους τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έκθεση NFT ανοίγει η Art Athina

Kathimerini.gr

Της Μάρως Βασιλειάδου

Χρώμα και ντιζάιν, έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τη ζωή, δουλειά καταξιωμένων με διεθνή παρουσία, πρόσφατη παραγωγή νεότερων και νεότατων εικαστικών, πολλή ζωγραφική, λιγότερη γλυπτική αλλά και κεραμική. Αυτά είδαμε χθες στη δημοσιογραφική ξενάγηση της Art Athina στο Ζάππειο Μέγαρο, στον χώρο που οι διοργανωτές θέλουν να ονομάζουν «σπίτι» τους επειδή συνδέεται ιστορικά με την εικαστική σκηνή της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Καλλιτέχνες και γκαλερίστες σε δημιουργική αναστάτωση για την εγκατάσταση των περιπτέρων στη φετινή Art Athina, που ανοίγει σήμερα για το κοινό στο Ζάππειο Μέγαρο. [Στέφανος Σάμιος]

Μιλώντας με αρκετούς από τους συμμετέχοντες γκαλερίστες είναι φανερό πως η φετινή φουάρ, που επιστρέφει ζωντανά στην πόλη έπειτα από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας, έχει δυναμικό χαρακτήρα και την επιθυμία να παρουσιάσει την εικαστική σκηνή της χώρας σε όλο το εύρος της. Οι επιλογές των έργων που κάθε αίθουσα τέχνης φιλοξενεί γίνεται με κριτήριο προφανώς την εμπορικότητα, αλλά επίσης επιδιώκει να εκφράσει την ιδιαίτερη προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό δυναμικό της, ενώ δεν λείπουν οι αισθητικά ενδιαφέρουσες ιδέες που «σκηνογραφούν» τον ουδέτερο χώρο του περιπτέρου.

Πατ Αντρέα, «Les secrets de la mariée».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται σήμερα και η συγκεκριμένη γιορτή με τις πολλές παράλληλες δραστηριότητες διαρκεί έως την Κυριακή. Ετσι, στη χθεσινή περιήγηση στον χώρο του Ζαππείου αρκετά περίπτερα δεν ήταν ολοκληρωμένα και επικρατούσε η αναμενόμενη αναστάτωση παραμονές της μεγάλης ετήσιας εικαστικής διοργάνωσης, που φέτος συμπληρώνει 25 παρουσιάσεις. Στην έκθεση συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό –αριθμός ρεκόρ– και πλαισιώνεται από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 15 ενότητες. Πυρήνας της Art Athina είναι οι ελληνικές γκαλερί, όπως τόνισε η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης που διοργανώνει τη φουάρ, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται το ενδιαφέρον στα εγχώρια πράγματα. Χάρη στις πρωτοβουλίες της καλλιτεχνικής διευθύντριας Σταματίας Δημητρακοπούλου γίνεται ένα σημαντικό άνοιγμα στη διεθνή σκηνή με τις ενότητες: «Highlights» με προσκεκλημένες 13 γκαλερί από το εξωτερικό, «Feature» με αίθουσες τέχνης που επιλέγει η Βρετανίδα επιμελήτρια Κέιτ Καρούζο, «Design» με ελληνικές και ξένες συμμετοχές και με συζητήσεις ειδικών της σύγχρονης τέχνης. Αναζητήσαμε τους εκπροσώπους των δύο γκαλερί από το Κίεβο, της Voloshyn και της Ya Gallery, αλλά δυστυχώς δεν είχαν φτάσει ακόμη. Για τη συμμετοχή τους η διοργάνωση ανέλαβε το κόστος του περιπτέρου, υποστηρίζοντας τους Ουκρανούς καλλιτέχνες που συνεχίζουν να εργάζονται παρά τον πόλεμο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με το «Film & New Media Space», ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες Αrt Athina, δείχνει πως η διοργάνωση διαθέτει κοινωνικά αντανακλαστικά όπως και την επιθυμία να συμβάλει στη γνωριμία του κοινού με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και την ιστορία της.

Δήμος Κηπουρός, «Marigolds», 2022.

Για πρώτη φορά έργα NFT έρχονται στην Art Athina από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Daata, η οποία παρουσιάζει την έκθεση Vomitorium του εικαστικού ντουέτου Felix & Gabe. Επιπλέον, θεσμοθετείται το βραβείο της διοργάνωσης για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Αλεξ Μυλωνά. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Κώστας Στάμος, «Sunday Night…», 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση