«Συναισθήματα, σκέψεις και ανησυχίες που βίωνα λόγω της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ήταν η αφορμή δημιουργίας της νέας σειράς έργων την οποία ονόμασα “Εσωτερικοί διάλογοι”». Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την έβδομη ατομική έκθεση της Ντίνη Χριστοφόρου και είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής της πορείας των τελευταίων δύο χρόνων. Η εικαστικός Ντίνη Χριστοφόρου μίλησε στην «Κ» για τη νέα της δουλειά που παρουσιάζει στη The O Gallery στη Λάρνακα και συζητώντας μεταξύ άλλων και για το κίνημα #metoo ανέφερε πως οι γυναίκες πρέπει να σπάζουν τη σιωπή τους, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτή η απάνθρωπη αδικία που κάποιοι θεωρούν ότι «δικαιούνται» να διενεργούν λόγω της θέσης τους.
Έργα από την έκθεση στην The O Gallery στην Λάρνακα
–Μιλήστε μου για την έκθεση που παρουσιάζετε στη The O gallery.
–Τα έργα που θα παρουσιάσω είναι κυρίως τοπία, δουλεμένα στην ολότητά τους με λάδι, χρησιμοποιώντας την τεχνική της αφαίρεσης, αλλά και δημιουργίες εντελώς φανταστικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονους χρωματισμούς σε διάφορες αποχρώσεις. Τα χρώματα είναι απλωμένα πάνω σε πολλαπλές στρώσεις μπογιάς με αποτέλεσμα τη δημιουργία απαλών και τραχιών επιφανειών. Παρά την αντίθεση και την ένταση των χρωμάτων, ο τρόπος που σμίγουν είναι απαλός, χωρίς να προκαλεί στον θεατή την εντύπωση σύγκρουσης ή κάποιο αίσθημα έντασης, αποπνέοντας περισσότερο αισθήματα γαλήνης και ηρεμίας. Επίσης, το κοινό θα δει πίνακες μεγαλύτερων διαστάσεων συγκριτικά με προηγούμενές μου εκθέσεις. Στόχος μου ήταν να δείξω τις χρωματικές μου δημιουργίες σε μεγαλύτερες διαστάσεις.
–Ποιοι είναι αυτοί οι εσωτερικοί διάλογοι που μπορούμε να δούμε μέσα από τα έργα σας;
Η ανελέητη κατάχρηση εξουσίας από μερικούς εις βάρος γυναικών και ανήλικων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα χωρίς εξαιρέσεις» τόνισε η εικαστικός, μιλώντας για το κίνημα #metoo
–Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από έργα που δημιούργησα τα δύο τελευταία χρόνια, αφότου ξεκίνησε η πανδημία να πλήττει τη χώρα μας. Συναισθήματα, σκέψεις και ανησυχίες που βίωνα λόγω της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ήταν η αφορμή δημιουργίας της νέας σειράς έργων την οποία ονόμασα «Εσωτερικοί διάλογοι». Ο κάθε πίνακας έχει τη δική του ψυχή και εκφράζει όλα τα συναισθήματά μου την ώρα που μου δημιουργήθηκε η ανάγκη για την εξωτερίκευσή τους και την απεικόνισή τους πάνω στον καμβά. Η επιλογή των χρωμάτων και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η σπάτουλα δίνουν την εντύπωση μιας ανάλαφρης και ανάγλυφης διάστασης και μεταφέρουν σκέψεις και συναισθήματα προς τον θεατή.
–Τι είναι το χρώμα για εσάς;
–Το χρώμα για μένα είναι ομορφιά και συναίσθημα. Μου αρέσει να περιτριγυρίζομαι από αυτό. Είναι σαν ένα όμορφο μπουκέτο από διάφορα χρωματιστά λουλούδια, σαν ένα καταπράσινο δάσος ή σαν τον μαγευτικό βυθό της θάλασσας. Το χρώμα ξυπνά συναισθήματα και επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου. Επηρεάζει τη διάθεσή μας και συγκεκριμένα χρώματα έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα συναισθήματα. Ο θεατής όμως κάποιου έργου τέχνης αφήνεται να μορφοποιήσει τη δική του σκέψη και να ερμηνεύσει αυτό που βλέπει μέσα από το δικό του προσωπικό φακό.
–«Στόχος της είναι να εμπνεύσει την αίσθηση του αόρατου κόσμου που υπάρχει μόνο αν πιστέψουμε σε αυτόν». Μιλήστε μου για τον δικό σας αόρατο κόσμο...
–Αόρατος κόσμος είναι αυτός που υπάρχει μέσα μας, στις σκέψεις μας και στη φαντασία μα, τον οποίο δεν βλέπουμε στον εξωτερικό μας κόσμο αν πρώτα δεν το βιώσουμε ως μια εσωτερική πραγματικότητα. Ο δικός μου αόρατος κόσμος αποτελείται από φανταστικά τοπία γεμάτα μαγευτικά χρώματα και αυτά είναι που αποτυπώνω μέσα από τη ζωγραφική μου. Ο δικός μου αόρατος κόσμος με βοηθά να είμαι θετική και να συνεχίσω να ονειρεύομαι και να ελπίζω σε καλύτερες μέρες για το νησί μας και για όλο τον κόσμο.
Φως στο συναίσθημα
Έργα από την έκθεση στην The O Gallery στην Λάρνακα
–Τι είναι αυτό που σας έμαθε η πανδημία;
–Η πανδημία μ’ έμαθε πόσο βασικό είναι να προχωρούμε μπροστά με θετικότητα και σιγουριά ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι παρούσες συνθήκες. Να εστιάζουμε καθημερινά στα μικρά και απλά και να μη θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε με πάθος και να μη δίνουμε δύναμη στο συναίσθημα του φόβου, γιατί έτσι παραμένουμε στάσιμοι και χωρίς όνειρα.
–Πιστεύετε ότι είναι η εποχή που πρέπει να δοθεί φως στο κομμάτι του συναισθήματος;
–Πιστεύω πως αυτή την εποχή που οι περιορισμοί έχουν αλλάξει τη ζωή μας, η έκφραση των συναισθημάτων μας μάς βοηθά να νιώσουμε το αίσθημα της ελευθερίας και να ανακουφιστούμε για λίγο. Είναι σημαντικό να δοθεί φως στο συναίσθημα, αν θέλουμε στην κοινωνία μας συναισθηματικά υγιείς ανθρώπους.
–Βλέποντας το κίνημα #metoo να έχει λάβει διαστάσεις, ποια είναι η δική σας θέση;
–Το κίνημα #metoo παρόλο που ξεκίνησε από το 2006, νέες καταγγελίες έφεραν ξανά στο προσκήνιο την έκταση της σοβαρής κακοποίησης που ακόμη συμβαίνει σε διάφορους χώρους. Νιώθω πολύ ευγνώμων που υπάρχουν άτομα με ψυχική δύναμη και θάρρος τα οποία δίνουν φωνή στα σοβαρά αυτά αδικήματα. Η ανελέητη κατάχρηση εξουσίας από μερικούς εις βάρος γυναικών και ανήλικων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα χωρίς εξαιρέσεις. Οι γυναίκες πρέπει να σπάζουν τη σιωπή τους, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτή η απάνθρωπη αδικία που κάποιοι θεωρούν ότι «δικαιούνται» να διενεργούν λόγω της θέσης τους. Προσωπικά δεν έχω βρεθεί σε τέτοια κατάσταση αλλά υποστηρίζω έντονα αυτό το κίνημα αλλά και παρόμοια του που βγάζουν στην επιφάνεια τέτοιου είδους αδικήματα.
Πληροφορίες
The O Gallery, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2022. Γλάδστωνος 11, Νικολαΐδης Κόμπλεξ, Κατάστημα 3, Λάρνακα. Τηλέφωνο 99659202, info@the-ogallery.com