Του Γιάννη Αδειλίνη
Ο «Γ» φέτος δοκίμασε κρασιά αποκλειστικά από νέες γηγενείς και τοπικές ποικιλίες της Κύπρου. Στην τυφλή γευσιγνωσία ανάμεσα σε 15 ετικέτες από λευκό οίνο, το Κτήμα Γερόλεμο επικράτησε με το Σπούρτικο και τη Μοροκανέλλα του 2023 που βρέθηκαν με ισοψηφία στην πρώτη θέση.
Δεύτερη γενιά οινοποιών ο Χαρίλαος Αθηνοδώρου και ο αδελφός του Αθηνόδωρος, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους που εμφιάλωνε κρασί από τη δεκαετία του ’80, δημιούργησαν το 2009 ένα σύγχρονο οινοποιείο στο Όμοδος. Αξιοποίησαν τα αμπέλια που κληρονόμησαν από την οικογένεια, τα μεγάλωσαν και σήμερα διαχειρίζονται γύρω στα 300 δεκάρια αμπελώνα με το 90% να αποτελείται από γηγενείς ποικιλίες. Για την αναβίωσή τους δούλεψαν με πάθος.
Το Σπούρτικο δεν ήταν πρώτη τους επιλογή· φυτεύτηκε μαζί με το Μαραθεύτικο για να το βοηθήσει στην επικονίαση και την καρπόδεση. Όταν είδαν στην οινοποίηση τις δυνατότητές του το κυκλοφόρησαν σε ετικέτα.
Τη Μοροκανέλλα τη σύστησε ο οινολόγος τους και στην αρχή αγόραζαν σταφύλια από άλλους παραγωγούς. Η μεγάλη ζήτηση και η ποιότητα της γηγενής ποικιλίας, τους οδήγησε να φυτέψουν ξεχωριστούς αμπελώνες με Μοροκανέλλα.
Το Κτήμα Γερόλεμο έχει αγκαλιάσει τον οινοτουρισμό και στους χώρους του δέχεται Κύπριους και ξένους επισκέπτες ενισχύοντας στη βιωσιμότητά του. Από πέρυσι προσφέρει και κυριακάτικα οινικά brunch που έχουν αποδοχή από τους ντόπιους και «προς ευχάριστη έκπληξη το 80% είναι νεολαία» λέει ο Χαρίλαος. «Η εκτίμηση των ξένων προς το κυπριακό κρασί είναι απίστευτα έντονη τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με την αποδοχή και τα καλά σχόλια των ντόπιων καταναλωτών, μας κάνει υπερήφανους για τα κρασιά που παράγουμε».
Όμοδος, επαρχία Λευκωσίας Τ/99696031, www.ktimagerolemo.com
Τα κρασιά του Κτήματος Γερόλεμο βρίσκουμε σε επιλεγμένες υπεραγορές, κάβες και στο οινοποιείο.
Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου