ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Χαλλουμιού - ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΑΛΑΤΑ

Κρατά την παράδοση ζωντανή

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Μια οικογένεια κτηνοτρόφων στην Πάχνα συνεχίζει με πείσμα τη σπουδαία τυροκομική παράδοση της Κύπρου. Σε έναν ιδανικό τόπο με δικό της μικροκλίμα, ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια, επιτρέπει στα ζώα να βόσκουν στη φύση και να παράγουν γάλα πρώτης ποιότητας. Το Αγρόκτημα Σαλάτα δημιουργήθηκε το 2016, επειδή το αιγοπρόβειο χαλλούμι που έφτιαχνε η μητέρα της οικογενείας κα Κατερίνα στο σπίτι γινόταν ανάρπαστο. Οι γιοί της Κώστας, Πάμπος και Τομάζος Σαλάτας, γνωρίζοντας την τεχνογνωσία, τα μυστικά της τυροκόμησης και την εμπειρική μάθηση που κληρονόμησαν από τη μητέρα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δική τους σύγχρονη μονάδα με όλες τις πιστοποιημένες διαδικασίες. Μεγάλωσαν το κοπάδι με τα ζώα και πρόσθεσαν στην γκάμα και άλλα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα καθώς και σταφίδα σουλτανίνα.

Το χαλλούμι όμως παραμένει η σημαία του Αγροκτήματος Σαλάτα, με παραγωγή που φτάνει τους 50-60 τόνους ετησίως από το δικό τους γάλα, το οποίο συμπληρώνεται με κάποιες ποσότητες από άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής. «Κρατάμε την παράδοση και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί ο πελάτης μας ξέρει τι τρώει», λέει ο Κώστας. Ο ίδιος φροντίζει τα 800 ζώα που διαθέτουν και θέλει να τα διπλασιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού θεωρεί ότι το αιγοπρόβειο γάλα θα καταστεί ανεπαρκές στο μέλλον για τους παραδοσιακούς τυροκόμους.

Στην οικογένεια Σαλάτα διδάχθηκαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε φυσικά ο κόπος τους. Παρότι δεν εξαργυρώνεται, αισθάνονται υπερήφανοι που διατηρούν και εξελίσσουν την τοπική παράδοση.

Πάχνα, επαρχία Λεμεσού, Τ/ 99688781, 99679957

Τα τυροκομικά προϊόντα του Αγροκτήματος Σαλάτα βρίσκουμε σε μικρές υπεραγορές και φρουταρίες στη Λεμεσό και στην Πάφο, κάθε Σάββατο στο παζαράκι πίσω από την Υδατοπρομήθεια Λεμεσού και με παραγγελίες για κατ' οίκον παράδοση.

Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση