ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Παραδοσιακού Προιόντος - Κ. ΤΟΜΑΖΟΥ Αλλαντικά Ορεινής

Λούντζα με ιστορία και συνέχεια

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο Κώστας Τομάζου μεγάλωσε βλέποντας μέσα στο σπίτι τους παππούδες και τους γονείς του να φτιάχνουν λούντζα, λουκάνικα και χοιρομέρι. Μπολιάστηκε με την παράδοση του τόπου, τα αλλαντικά της Πιτσιλιάς έγιναν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Η αγάπη για τα παραδοσιακά αλλαντικά τον ώθησε να φτιάξει το 1992 στο σπίτι, μαζί με τη γυναίκα του Σκεύη, ένα μικρό εργαστήριο. Όταν η Κύπρος έγινε κράτος μέλος της ΕΕ μετακόμισαν στον Άγιο Επιφάνιο Ορεινής για να δημιουργήσουν νέο σπιτικό, με αυτόνομο σύγχρονο εργαστήριο που πληρούσε τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

«Από το 2012 συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο να κάνουμε αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα» λέει υπερήφανος ο κ. Τομάζου· με το δικό του λιθαράκι έχει καταφέρει να αφήσει κάτι πίσω. Η λούντζα του ήταν η καλύτερη στη τυφλή γευσιγνωσία του «Γ», ανάμεσα σε δέκα άλλες μικρών παραγωγών. Παρότι δεν φέρει το σήμα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) των αλλαντικών Πιτσιλιάς, έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, είναι κρασάτη και καπνιστή. Το κρέας κόβεται από την πλάτη του χοίρου, αλατίζεται, μπαίνει στο κρασί, μετά καπνίζεται, ωριμάζει με φυσικό αέρα και στεγνώνει σιγά σιγά.

Μαζί τους ρίζωσαν και οι κόρες τους Γεωργία και Αλεξάνδρα, μπήκαν δυναμικά στην επιχείρηση με τόλμη και μεράκι. Η μια παρασκευάζει αλλαντικά, η άλλη είναι υπεύθυνη πωλήσεων. «Τώρα αυτές πήραν τα ηνία», λέει ο κυρ Κώστας με πλατύ χαμόγελο. «Με την πείρα μας τις βοηθούμε για να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάνε πιο ψηλά».

Άγιος Επιφάνιος Ορεινής, επαρχία Λευκωσίας, Τ/ 99491464

Τα αλλαντικά Κώστας Τομάζου Ορεινής βρίσκουμε στις υπεραγορές Αθηαινίτη (Nicosia Mall και Παλλιουριώσσα), στο κατάστημα Ανδρέας & Αυγουστής στον Στρόβολο και σε επιλεγμένα μικρά καταστήματα της επαρχίας Λευκωσίας.

Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση