Του Γιάννη Αδειλίνη
Δύο νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη βιολογική ελαιοκομία, με στοχοπροσήλωση και όραμα. Ο Δημήτρης Ταλιώτης και η Ηλέκτρα Κυθραιώτου αγόρασαν στη Βαβατσινιά το 2020 έναν εγκαταλελειμμένο ελαιώνα με κορωνέικη ποικιλία και ξεκίνησαν δυναμικά με προσωπική εργασία και πολύ ενέργεια. Ακολούθησαν πιστά μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσα από συστήματα αγροδασοπονίας και αναγεννητικής γεωργίας, και ονόμασαν την εταιρεία τους «Απαρθενάσα» που παραπέμπει σε παρθένο γεωργικό κτήμα εντός δασικής περιοχής.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε ένα χρόνο αργότερα κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του ελαιώνα, οι κόποι και οι προσπάθειές τους έγιναν στάχτη. Απογοητεύτηκαν αλλά δεν έσκυψαν το κεφάλι. Βρήκαν το κουράγιο και την όρεξη να συνεχίσουν, αναλαμβάνοντας το 2022 τη διαχείριση ενός ελαιώνα με Κορωνέικη ποικιλία που είχαν οι γονείς της Ηλέκτρας στη Σιά. Μπήκαν στη διαδικασία μετάβασης του συμβατικού ελαιώνα σε βιολογικό, ήρθαν σε επαφή με ακαδημαϊκά ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα και κατάφεραν σε μια πολύ δύσκολη χρονιά όπως η περυσινή, να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέτριας έντασης φρουτώδες, μέτριας έντασης πικρό και πικάντικο. Την κατάλληλη περίοδο συγκομιδής ο καρπός ελαιοποιείται αυθημερόν, στο ελαιοτριβείο δέχονται τις υποδείξεις τους, το ελαιόλαδο φιλτράρεται και αποθηκεύεται αμέσως σε ατσάλινα ντεπόζιτα και διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς φως για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του.
Σήμερα διαχειρίζονται γύρω στα 70 δεκάρια γης με 890 ελαιόδεντρα, παραμένουν πιστοί στο όραμά τους κι όπως λέει ο Δημήτρης «θέλουμε να δούμε στην Κύπρο μια ελαιολογία διεπιστημονική, ερευνητική, βασισμένη σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Να μιλούμε για τόπους, για ανθρώπους, για ποικιλίες και για τρόπους καλλιέργειας».
Σιά, επαρχία Λευκωσίας, Τ/ 99764816, aparthenasa.com
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Απαρθενάσα βρίσκουμε σε επιλεγμένα ντελικατέσεν και μέσω του online shop της εταιρείας.
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου