ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

10 βιβλία που είναι must read και μπορείς να τα βρεις δωρεάν στο Read Library

Δέκα και πλέον βιβλία-θησαυροί, που επιβάλλεται να διαβάσει ο κάθε βιβλιόφιλος, διατίθενται δωρεάν στη ψηφιακή βιβλιοθήκη Read

must.com.cy

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από τη ζωή δυο μεγάλοι δημιουργοί, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός η UNESCO όρισε αυτήν την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Στόχος της ήταν να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης και το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συνετέλεσαν στην πνευματική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι επίσης γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή γιορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με τη γιορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. O Άγιος Γεώργιος των Καταλανών σώζει την πριγκίπισσα από τον φοβερό δράκο, ένας μύθος βαθιά ριζωμένος που τιμάται κάθε χρόνο με πολλές εκδοχές. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι την ημέρα αυτή στη Βαρκελώνη διακινούνται περισσότερο από μισό εκατομύριο βιβλία και μερικά εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Αυτήν την ημέρα το βιβλίο γιορτάζει όποια μορφή κι αν έχει. Είτε είναι έντυπο και μας χαρίζει ώρες απόλαυσης ή γνώσης μέσα από τις σελίδες του με την αναντικατάστατη αίσθηση της υφής του χαρτιού του και της μυρωδιάς του μελανιού του, είτε είναι ηλεκτρονικό και μας προσφέρει όλη τη γνώση και ψυχαγωγία άμεσα και εύκολα, χαρίζοντάς μας μια άλλη διάσταση στην εμπειρία της ανάγνωσης, αφού λειτουργεί ως «πολυμεσικό» ή «πολυτροπικό» εργαλείο γνώσης, δίνοντάς μας τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω υπερσυνδέσμων σε πολλαπλές πηγές πληροφόρησης.

Το ποιο είδος ανάγνωσης επιλέγει ο καθένας είναι καθαρά δική του επιλογή που, κυρίως, καθορίζεται από τις ανάγκες του. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει το βιβλίο στη ζωή μας. Παραφράζοντας τον Βρετανό συγγραφέα Φίλιπ Πούλμαν, χρειαζόμαστε την τέχνη, τις ιστορίες, τα ποιήματα και τη μουσική, όσο χρειαζόμαστε την αγάπη, το φαγητό και τον καθαρό αέρα. Μπορεί αν στερηθούμε το βιβλίο, οι συνέπειες να μην είναι άμεσα εμφανείς, όπως με την πείνα ή τη δίψα, θα μας λείπει όμως αυτή η συγκίνηση που προσφέρει το φτερούγισμα της ψυχής με την ανάγνωση κάποιου όμορφου κειμένου ή ποιήματος. Αυτού του είδους η στέρηση είναι αυτή που αφήνει μόνιμα κενά χαράς και πνευματικής ανάτασης, που μπορεί να αγνοούμε παντελώς αν δεν μας έχει δοθεί ποτέ η ευκαιρία να τις νιώσουμε.

Το βιβλίο δίνει σταγόνες απίστευτης δροσιάς στη δίψα της ψυχής και του μυαλού μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή είναι μια καλή αφορμή να ανακαλύψουμε τις νέες πρακτικές ανάγνωσης, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή στο χώρο του βιβλίου. Όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην εύκολη και άμεση πρόσβαση στο βιβλίο και στον πολιτισμό.

Ίσως να αλλάζει ο τρόπος που συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό συναντιούνται πλέον. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να φανταστεί ένα μέλλον χωρίς το βιβλίο. Χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε το χώρο του βιβλίου μέσα μας ως έναν χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών, γνώσεων και συναισθημάτων.

Συνήθως αδημονούμε να διαβάσουμε το νέο βιβλίο του αγαπημένου μας συγγραφέα, ενώ, αναβάλλουμε συνεχώς να διαβάσουμε ένα κλασικό βιβλίο. Έτσι περνούν οι μέρες, τα χρόνια και δεν έχουμε προλάβει να διαβάσουμε Θερβάντες, Σαίξπηρ, Καβάφη, Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Βερν και τόσους άλλους αξιόλογους συγγραφείς από την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία. Η αλήθεια είναι πως μια ζωή δεν είναι αρκετή για να προλάβει κανείς να διαβάσει όλον τον λογοτεχνικό πλούτο του κόσμου.

Μετά από αναζήτηση διαφόρων λιστών, που υπάρχουν στο διαδίκτυο, οι οποίες προέκυψαν από έρευνες διαφόρων φορέων και ψηφοφορίες αναγνωστών, προτείνω τα δέκα και ένα παρακάτω βιβλία ( 6 στα ελληνικά και 5 στα αγγλικά), που φαίνεται να είναι πρώτα στις προτιμήσεις των αναγνωστών που έλαβαν μέρος στις αναφερόμενες ψηφοφορίες ή έρευνες. Σίγουρα πολλά αξιόλογα βιβλία μένουν εκτός της λίστας, αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα μόνο και μόνο γιατί θέλησα να περιοριστώ αυστηρά στον αριθμό αυτό γιατί διαφορετικά θα είχαμε μια ατελείωτη λίστα.

Όλα τα παρακάτω βιβλία διατίθενται, σε ηλεκτρονική μορφή, δωρεάν μέσω της εφαρμογής Read Library. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο για περισσότερα βιβλία και πληροφορίες.

Δον Κιχώτης , Μιγκέλ Ντε Θερβάντες

Ο Δον Κιχώτης είναι είναι κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε, το οποίο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615. Είναι ένα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική, αλλά και την παγκόσμιαλογοτεχνία. Πρόκειται για ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης.

1984, Τζιόρτζ Όργουελ

 Ο Όργουελ έγραψε το δυστοπικό αυτό βιβλίο το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον (ανύπαρκτο) πολιτικό ηγέτη της χώρας, «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» .

Άμλετ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Άμλετ, ένα από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, αλλά και το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα του έργου. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη παρουσίαση του έργου χρονολογείται τον Ιούλιο του 1602. Το 1603, το έργο παρουσιάστηκε στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Στην Ελλάδα, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με Άμλετ τον Αλέξη Μινωτή. Το 1955, το έργο ξαναπαρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, με τον Αλέξη Μινωτή σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή.

Φόνισσα, Αλένδρος Παπαδιαμάντης

Η Φόνισσα είναι νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα, αποτελείται από 17 κεφάλαια και δημοσιεύθηκε στα Παναθήναια σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, έχοντας υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα». Η πλοκή εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.

Άπαντα Ποιήματα, Κωνσταντίνος Καβάφης

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933) ήταν Έλληνας ποιητής, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής.Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως ο Αλεξανδρινός. Δημοσίευσε ποιήματα του, ενώ δεκάδες άλλα παρέμειναν ως προσχέδια. Τα σημαντικότερα έργα του τα δημιούργησε μετά τα 40 του έτη.

Η τιμή και το χρήμα, Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Η Τιμή και το Χρήμα είναι μία νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη που πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς το 1914. Θεωρείται στην νεοελληνική πεζογραφία ως η πρώτη κοινωνική νουβέλα που ξεφεύγει από τις γνωστές ειδυλλιακές αναπαραστάσεις μιας ζωής ήρεμης, απαλλαγμένης από διλήμματα και κλυδωνισμούς.

To Kill a Mockingbird, Lee Harper

Το έργο της, Χάρπερ ΛΙ, Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, εκδόθηκε το 1960 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Το βιβλίο έχει ξεπεράσει τα 50.000.000 αντίτυπα, ενώ η υπόθεσή του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (1962), με βασικό πρωταγωνιστή το Γκρέγκορι Πεκ. Το βιβλίο τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ (1961) και αποτελεί κλασικό δείγμα της σύγχρονης Αμερικανικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας βραβεύτηκε το 2007 με το «Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας» για τη συνολική προσφορά της. Επίσης έλαβε πλείστες άλλες τιμητικές διακρίσεις, ενώ είναι γνωστό πως βοήθησε το φίλο της συγγραφέως, δημοσιογράφο Τρούμαν Καπότε στη συγγραφή του έργου του In Cool Blood (1966). Η συνέχεια του βιβλίου αυτού, με τίτλο Go set a watchman, κυκλοφόρησε το 2015.

Moby Dick or The wale, Herman Melville

Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα είναι μυθιστόρημα του 1851 γραμμένο από τον Αμερικανό συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ. Στο βιβλίο ο ναύτης Ισμαήλ αφηγείται την περιπέτεια του Αχαάβ, καπετάνιου του φαλαινοθηρικού πλοίου Πίκοουντ, με στόχο να εκδικηθεί τον Μόμπι Ντικ, μια γιγάντια λευκή φάλαινα φυσητήρα, επειδή στο προηγούμενο ταξίδι του Πίκοουντ ο Μόμπι Ντικ δάγκωσε το πόδι του Αχαάβ στο γόνατο.Το βιβλίο ανήκει στη λεγόμενη Αμερικανική Αναγέννηση και έχει ταξινομηθεί από τον όψιμο ρομαντισμό μέχρι τον πρώιμο συμβολισμό. Όταν δημοσιεύθηκε έλαβε ανάμεικτες κριτικές και ήταν εμπορική αποτυχία. Όταν πέθανε ο συγγραφέας του το 1891 δεν τυπωνόταν. Η φήμη του ως σπουδαίου αμερικανικού μυθιστορήματος άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα, με την εκατονταετηρίδα της γέννησης του Χέρμαν Μέλβιλ. Ο Ουίλιαμ Φώκνερ είπε ότι ευχόταν να το είχε γράψει ο ίδιος και ο Ντ. Χ. Λώρενς το αποκάλεσε «ένα από τα πιο περίεργα και υπέροχα βιβλία στον κόσμο» και «το σπουδαιότερο βιβλίο που έχει γραφτεί για τη θάλασσα». Η εναρκτήρια πρόταση «Λέγε με Ισμαήλ» είναι ανάμεσα στις πιο διάσημες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

The Ιdiot, Fyodor Dostoyevsky

Ο Ηλίθιος είναι μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην επιθεώρηση «Ρώσος αγγελιοφόρος»(D/R) από το 1868 μέχρι το 1869. Ο τίτλος είναι ειρωνική αναφορά στον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, τον πρίγκιπα Λεφ Νικολέγιεβιτς Μύσκιν, ένα νεαρό άνδρα, του οποίου η καλοσύνη, απλόχερη απλότητα και αδολία οδηγούν άλλους χαρακτήρες που συναντά να θεωρούν λανθασμένα ότι δε διαθέτει ευφυΐα ή επίγνωση. Στον χαρακτήρα του πρίγκηπα Μύσκιν ο Ντοστογιέφσκι θέλησε να απεικονίσει ένα θετικά καλό και όμορφα άνθρωπο.Το μυθιστόρημα εξετάζει τις επιπτώσεις της τοποθέτησης ενός τέτοιου μοναδικού ανθρώπου εν μέσω διαφωνιών, παθών, επιθυμιών και εγωισμού της κοινωνίας, τόσο στον ίδιο, όσο και στους άλλους γύρω του.

The Picture of Dorian Gray, Oscar Wilde

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο κυκλοφόρησε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott's Monthly Magazine στις 20 Ιουνίου 1890, για το τεύχος Ιουλίου του ίδιου έτους. Οι εκδότες του περιοδικού, φοβούμενοι την ανηθικότητα του μυθιστορήματος, λογόκριναν το έργο και αφαίρεσαν περί τις 500 λέξεις πριν την δημοσίευση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ουάιλντ. Ακόμα κι έτσι όμως, το έργο κατάφερε να εξοργίσει το βρετανικό κοινό, οδηγώντας μέχρι και σε κραυγές για δίωξη του συγγραφέα για προσβολή της βικτωριανής ηθικής. Η άμεση απάντηση του Ουάιλντ σε αυτό ήταν μια σειρά από επιθετικές επιστολές-απαντήσεις στον Τύπο της εποχής. Εν συνεχεία, ο Ουάιλντ αναθεώρησε την ιστορία για να την εκδώσει σε βιβλίο, προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές, διαγράφοντας αμφιλεγόμενα αποσπάσματα και προσθέτοντας καινούργια κεφάλαια, καθώς και μια εισαγωγή ποτισμένη με αφορισμούς και σαρκασμό, η οποία έχει γίνει έκτοτε διάσημη ως αυτόνομο κείμενο. Η τροποποιημένη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ward Lock & Co τον Απρίλιο του 1891. Μερικοί μελετητές όμως θεωρούν ανώτερο το αρχικό μυθιστόρημα που είχε δημοσιευτεί στο Lippincott's. 

Anna Karenina, Leo Tolstoy

Η Άννα Καρένινα είναι μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό «Ρούσκιι Βέστνικ» μεταξύ 1873 και 1877, ενώ εκδόθηκε για πρώτη φορά ως βιβλίο το 1878. Μαζί με το Πόλεμος και Ειρήνη θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Τολστόι περιγράφει το πώς το πάθος ενός ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσει στο προσωπικό δράμα και την καταστροφή, ενώ εντυπωσιάζει το ψυχογράφημα των χαρακτήρων του έργου.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

lasithiotakisa@sppmedia.com

Πηγή για τις πληροφορίες που δίνονται, πιο πάνω, για κάθε βιβλίο: Βικιπαίδεια

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βιβλίο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση