ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα Βαρώσια ως νέα καίρια κίνηση της Άγκυρας

Το Κυπριακό και το φυσικό αέριο καθορίζουν τους νέους σχεδιασμού της Άγκυρας για το μέλλον της τ/κ κοινότητας

Μισό αιώνα μετά την εισβολή της στην Κύπρο η Τουρκία θέλει να έχει περάσει στο επόμενο βήμα στο νησί που είναι η μετεξέλιξη της «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου». Κράτος, που σύμφωνα με πηγές της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα αλλά και τα Κατεχόμενα, θα διατηρεί οικονομικές και ανεπίσημες σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα τρέχει εκ πρώτης όψεως πίσω από τον στόχο της διεθνούς αναγνώρισης και θα δημιουργήσει μαζί με την Τουρκία ένα νέο αμυντικό πλαίσιο στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί η οριστική κατάργηση της όποιας πρότασης και προοπτικής λύσης ομοσπονδιακού τύπου και η προσάρτηση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην «ΤΔΒΚ». Η συζήτηση για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που εγκαινίασε η νέα «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας και την ανέδειξε στη δημόσια σφαίρα, εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων κινήσεων της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τις πηγές της «Κ», με το σταδιακό άνοιγμα των Βαρωσιών, η τουρκική πλευρά στοχεύει στην επίτευξη τουλάχιστον τριών στόχων:

1. Ριζική τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων όπως τη γνωρίζουμε από το 1974 και εντεύθεν.
2. Συζήτηση για οριστικό καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, στο πλαίσιο ενός πλαισίου συνεννόησης με την ε/κ πλευρά.
3. Μέσα από την επιστροφή στους Ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών τους στα Βαρώσια, την οριστική επιστροφή των Μαρωνιτών στα σπίτια τους και τη ριζική ανασυγκρότηση της «ΤΔΒΚ», η τουρκική πλευρά επιδιώκει να εκπέμψει στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι πρόκειται για ένα κράτος που αν και μη αναγνωρισμένο, τηρεί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

«Δύο κράτη» και ΦΑ

Στηριζόμενη στα παραδείγματα Ταϊβάν και Κοσσόβου, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει τόσο με την ε/κ πλευρά όσο και τη διεθνή κοινότητα νέα πλαίσια συνεργασίας, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, τα οποία δεν θα έχουν ως τερματικό σταθμό την αναγνώριση του «Τουρκικού Κράτους της Κύπρου» ως ανεξάρτητου, αλλά τη σταδιακή ανάδυση του ως μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας της περιοχής, με την οποία θα συνεργάζεται η ε/κ πλευρά και η διεθνής κοινότητας, δίχως να σπαταλείται ενέργεια και χρόνος για το εγχείρημα της διεθνούς αναγνώρισης.

Νέο αμυντικό πλαίσιο

«Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας, είτε καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Ε/κ γείτονες είτε όχι, η ριζική ανασυγκρότηση της ΤΔΒΚ, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 αποτελεί μονόδρομο για τους Τ/κ», λέει στην «Κ» τουρκική πηγή, του κύκλου του Προεδρικού στην Άγκυρα και προσθέτει: «Στο βόρειο τμήμα του νησιού χρειαζόμαστε νέο σύνταγμα, νέο εκλογικό νόμο, νέο καθεστώς για τη βουλή, νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικότητες της νέας περιόδου. Όλα αυτά θα έρθουν στο προσκήνιο σταδιακά κατά το επόμενο διάστημα». Το νέο εγχείρημα της τουρκικής πλευράς για την Κύπρο περιλαμβάνει και την αμυντική πτυχή, καθώς εντείνεται στην Άγκυρα η συζήτηση για μια «κυρίαρχη ναυτική βάση» που θα υποστηρίζεται από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο σαν μοχλοί στήριξης του μέλλοντος της «ΤΔΒΚ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση