ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στιούαρτ: H έλλειψη εμπιστοσύνης εμπόδιο στο Κυπριακό

Τι ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ύστερα από συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη

ΚΥΠΕ

Η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ίσως το ένα σημαντικό στοιχείο που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι ο ΓΓ των ΗΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση που γίνεται, ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, συζήτησε με τον κ. Τατάρ για μια σειρά από θέματα και πρώτα απ' όλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΟΗΕ στους Τουρκοκύπριους για την τρομερή πυρκαγιά που σημειώθηκε πρόσφατα και την εκτίμησή του σε όλα εκείνα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, που συνέβαλαν πάρα πολύ [στην κατάσβεση].

«Νομίζω ότι [αυτό είναι] μια εξαιρετική απεικόνιση της αλληλεγγύης μεταξύ των Κυπρίων όταν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και ναι, μιλήσαμε για την ανάγκη οικοδόμησης μεγαλύτερων δεσμών σε όλο το νησί, οικονομικών, κοινωνικών και ούτω καθεξής», είπε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι συζήτησε το θέμα αυτό σήμερα το πρωί με τον κ. Αναστασιάδη και ότι η οικοδόμηση μεγαλύτερων δεσμών θα αυξήσει την εμπιστοσύνη.

«Νομίζω ότι είναι ίσως το μοναδικό σημαντικό πράγμα που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό», ανέφερε.

Σε ερώτηση «αν σκοπεύει να συμπεριλάβει στην έκθεσή του την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της ισότητας στην Κύπρο», ο κ. Στιούαρτ απάντησε πως ο Γενικός Γραμματέας εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός για μια πολιτική διαδικασία και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες των ΗΕ είναι να δημιουργήσουν συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέτοιο κοινό έδαφος.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα των αγνοουμένων και «αν Ελληνοκύπριοι που ομολόγησαν τις δολοφονίες αθώων Τουρκοκυπρίων θα δικαστούν», είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για αυτό το θέμα.

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ( ΔΕΑ) που έχει καθιερωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων πραγμάτων. Υπάρχουν πολλές πληγές του παρελθόντος σε αυτό το νησί, και στις δύο πλευρές, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτό είναι ένα από τα πολλά πράγματα που οδηγεί σε δυσπιστία και δυσκολεύει την πρόοδο της πολιτικής διαδικασίας», απάντησε.

Ολγκούν: Κοινό έδαφος μπορεί να βρεθεί με την «ισοδυναμία των δύο κρατών»

Το κοινό έδαφος για να μπορέσει να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την «ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών», δήλωσε ο Εργκιούν Ολγκούν, υποστηρίζοντας ότι αυτή η «ισοδυναμία» είναι εφικτή με μια συμφωνία «μεταξύ δύο κρατών».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Εργκιούν Ολγκούν μίλησε για «ε/κ κράτος» που βρίσκεται «απέναντί μας», υποστηρίζοντας ότι είναι ένα «ε/κ κράτος που έχει σφετεριστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίζεται ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».

Δεν είναι βοηθητικό για τη δημιουργία συνθηκών συμφωνίας στην Κύπρο, συνέχισε, το να είναι η μία εκ των δύο πλευρών κράτος και η άλλη χωρίς στάτους. «Για να επιτευχθεί μια ισοδυναμία το στάτους της μιας πλευράς πρέπει να είναι και της άλλης. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία», επεσήμανε.

Εξήγησαν, είπε, στον κ. Στιούαρτ πως για να δημιουργηθεί το κοινό έδαφος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί "η κυριαρχική ισότητα των πλευρών και το ίσο διεθνές καθεστώς".

Σύμφωνα με τον κ. Ολγκούν, μεταξύ των πλευρών υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης, «κι αυτό εξηγήσαμε στον κ. Στιούαρτ», ότι πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη. «Πώς δημιουργείται η εμπιστοσύνη; Όχι με το να απορρίπτεται το στάτους της μιας πλευράς. Η εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρξει με τον σεβασμό, με τον αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε.

Δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα της ε/κ πλευράς, συνέχισε, «είναι ισότιμη πλευρά στην Κύπρο, το κράτος τους. Ωστόσο, όπως έχουν οι ίδιοι κρατικό δικαίωμα, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν κρατικό δικαίωμα και οι Τ/κ. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η εμπιστοσύνη».

Επιπλέον, συνέχισε, θα βοηθήσει σοβαρά στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης εάν οι "περιορισμοί" και τα «εμπάργκο» που "εφαρμόζονται με χίλιους δυο τρόπους εναντίον των Τ/κ από τους Ε/κ", κατά την έκφρασή του, "αρθούν".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X