ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Βουλή οι σύμβουλοι - Διαφωνίες Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για πτυχία και μισθούς

Μετά τον Σεπτέμβρη και την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα αποφασιστεί εάν θα απομακρυνθούν όσοι συνεργάτες αξιωματούχων της Δημοκρατίας δεν πληρούν τα κριτήρια

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Το ζήτημα των συμβούλων των αξιωματούχων της Δημοκρατίας θα απασχολήσει την Τετάρτη (05/07/2023) την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Συγκεκριμένα, θα αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, με τελικό στόχο να προκύψει ένα συγχωνευμένο κείμενο, το οποίο θα οδηγηθεί μετά τον Σεπτέμβρη στην Ολομέλεια προς ψήφιση, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον σάλο που προέκυψε για τα κριτήρια επιλογής συμβούλων ή άλλων συνεργατών σε καθορισμένους αξιωματούχους της Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, στη συνεδρίαση η βάση συζήτησης θα είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπου προκύπτει ζήτημα, θα εμβολιάζεται με πρόνοιες της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ. Όσον αφορά το περιεχόμενο των δύο κειμένων, δεν εντοπίζονται μεγάλες αποκλίσεις, με εξαίρεση τρία σημεία, που παρουσιάζουν διαφορές, η μία νομοτεχνικού και οι άλλες πολιτικού χαρακτήρα, και τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή, ώστε να αποφασίσουν τα μέλη της.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ζήτησε στοιχεία από Προεδρικό, Υπουργεία/ Υφυπουργεία και Γραφείο Προέδρου της Βουλής, για τα συμβόλαια των συμβούλων που απασχολούν. Όσον αφορά την έρευνα από πλευράς της κυβέρνησης για τα συμβόλαια των συμβούλων, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ανάφερε στην «Κ» ότι θα καλυφθεί από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από τη στιγμή που το Προεδρικό ανέλαβε τη συλλογή των στοιχείων που άρχισε να λαμβάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον εκείνων των συμβούλων, που τυχόν να μην πληρούν τα κριτήρια, η κα Πική σημείωσε ότι η πρόθεση του Προεδρικού είναι να ψηφιστεί πρώτα ο νόμος στη Βουλή, και αν με βάση τις πρόνοιές του υπάρχουν σύμβουλοι που δεν πληρούν τα κριτήρια, τότε θα σταματήσει η συνεργασία μαζί τους, κάτι για το οποίο έχουν ενημερώσει και τους ίδιους.

«Η πρόταση του ΑΚΕΛ συνδέει τους μισθούς των συμβούλων με τις κλίμακες του Δημοσίου, το οποίο είναι προβληματικό», δήλωσε στην «Κ» η υφυπουργός παρα τω Προέδρω.

Συμφωνούν για φραγμό σε εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου, αλλά διαφωνούν στη νομοτεχνική προσέγγιση

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών θα καταβληθεί προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, την οποία θα εκπροσωπήσει αύριο η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, και της πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, ο οποίος κατάθεσε την πρόταση νόμου από πλευράς κόμματός του, η κεντρική διαφορά με το κείμενο της κυβέρνησης είναι νομοτεχνικού χαρακτήρα. Σε δηλώσεις του στην «Κ» είπε ότι τόσο η δική τους προσέγγιση όσο και αυτή της κυβέρνησης, στοχεύουν στο να αποτρέψουν την προοπτική να μετατρέπονται οι σύμβουλοι σε εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου στην κυβέρνηση, μετά και την απόφαση Δικαστηρίου για τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο είναι διαφορετική η νομοτεχνική προσέγγιση του ζητήματος, και εδώ η Νομική Υπηρεσία έχει αποφασίσει ότι η πρόνοια του κυβερνητικού νομοσχεδίου έχει πιο ασφαλή προσέγγιση για αποφυγή της μετεξέλιξης ενός συμβούλου σε υπάλληλο αορίστου χρόνου. Για το ίδιο θέμα, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας.

Τα πτυχία και οι απολαβές

Την ίδια ώρα στα δύο κείμενα που κατατέθηκαν στη Βουλή υπάρχουν και ορισμένες διαφορές, τις οποίες η υφυπουργός παρά των Προέδρω χαρακτήρισε πολιτικής φύσεως. Από αυτά τα ζητήματα θεωρεί πιο ουσιαστικό την πρόσληψη συμβούλου με κριτήριο την απόκτηση πτυχίου. Εξήγησε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο ζητά από όσους αξιωματούχους προσλαμβάνουν συνεργάτες, αυτοί να είναι πτυχιούχοι, ακολουθώντας τα κριτήρια που έχει και ο νόμος των κοινοβουλευτικών συνεργατών. Εδώ η κα Πική επεσήμανε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες συνεργατών, με μία από αυτές να αφορά την πρόσληψη χωρίς πτυχίο.

Μία άλλη διαφορά έχει να κάνει με τις απολαβές των συνεργατών. Ο κ. Λουκαΐδης ανάφερε ότι στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ υπάρχουν οροφές για τις αμοιβές, ενώ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν υπάρχουν οροφές, αλλά ελάχιστες απολαβές. Από την πλευρά της, η κα Πική, υπεραμύνθηκε της εισήγησης της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «η πρόταση του ΑΚΕΛ συνδέει τους μισθούς των συμβούλων με τις κλίμακες του Δημοσίου, το οποίο θεωρούμε ότι είναι λίγο προβληματικό, γιατί είναι τόσο περιοριστικό. Λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας μίνιμουμ μισθός, και από εκεί και πέρα, ο κάθε υπουργός, ο οποίος έχει τον προϋπολογισμό τον οποίο του εγκρίνει η Βουλή (σήμερα είναι μεταξύ 62 και 65 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο), θα μπορεί, αν επιθυμεί, να προσλάβει ένα άτομο, το οποίο πραγματικά έχει τα προσόντα και την εμπειρία, που να δικαιολογούν ότι θέλει να προσλάβει πρόσωπο με πολλές ικανότητες ή δύο συμβούλους των 30 χιλιάδων ευρώ. Και επειδή δεσμευόμαστε μέσα στο νομοσχέδιο, ότι θα δημοσιεύεται μετά ο κατάλογος με τα προσόντα και με τον μισθό που παίρνει ο κάθε σύμβουλος, θα λογοδοτεί κανείς πλέον σε όλο τον κόσμο, γιατί έδωσε σε κάποιον π.χ. 50 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και σε κάποιον άλλο 30 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα προσόντα και τις εμπειρίες που έχουν».

Η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ζήτησε στοιχεία από Προεδρικό, Υπουργεία/ Υφυπουργεία και Γραφείο Προέδρου της Βουλής, για τα συμβόλαια των συμβούλων που απασχολούν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανάφερε στην «Κ» ότι ακολούθησε αίτημα τους για περαιτέρω διευκρινίσεις και αναμένουν νέα στοιχεία από το Προεδρικό. Παράλληλα τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της Έρευνας η Υπηρεσία θα προβεί σε ανακοινώσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της έρευνας, τη διάρκεια και το πότε θα τους αποσταλούν από το Προεδρικό τα στοιχεία που ζήτησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Προεδρικό προτίθεται να αποστείλει τα ίδια στοιχεία, που αφορουν τους συμβούλους, και στη Βουλή, μετά από σχετικό ερώτημα βουλευτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση