ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάθοδος Γεραπετρίτη με φόντο το Κυπριακό

Επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Κύπρο και διαβουλεύσεις με επίκεντρο την επανέναρξη των συνομιλιών

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη Κύπρο -με την Αθήνα να αναζητεί με την Λευκωσία στενό συντονισμό για όλα τα θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών -αλλά με έμφαση στη διπλωματική προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών του Κυπριακού, που επιχειρεί η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ο κ. Γεραπετρίτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον τελευταίο να αναφέρεται σε κοινούς στόχους Ελλάδας και Κύπρου στη περιοχή: «Υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινές επιδιώξεις. Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Oι δύο χώρες διακρίνονται από εξωστρέφεια στην εξωτερική τους πολιτική και είναι χώρες που δίδουν λύσεις σε προβλήματα αντί να τα δημιουργούν μέσα από τη συμπεριφορά τους».

«Είναι πράγματι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Η συγκυρία είναι αρκετά επιβαρυμένη περιφερειακά και διεθνώς, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει στο πλαίσιο της κοινής μας κατανόησης και της συναντίληψης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να προάγονται τα συμφέροντά μας να φροντίσουμε έτσι ώστε το Κυπριακό να τύχει της δίκαιης, βιώσιμης λύσης την οποία όλοι επιθυμούμε», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη λίγο μετά τις 9πμ στο Προεδρικό.

«Νομίζω είναι ακόμη μια ιστορική ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ, η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο χάρη και στις δικές σας προσωπικές προσπάθειες και στη στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Νομίζω ότι οι καιροί θα δείξουν ότι είναι μεγάλη η πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία», προσέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παρακάθησε σε διευρυμένες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Αναζητούν συντονισμό

Πέραν του μεγάλου εύρους ζητημάτων που συζητήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η κάθοδος Γεραπετρίτη στη Κύπρο -πέραν και των λόγων γνωριμίας- συνδέεται άρρηκτα με το Κυπριακό, ενόψει και της επίσκεψης του ΥΠΕΞ, κ. Κόμπου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καθώς κι επιμέρους προσπαθειών κινητικότητας που επιχειρούνται (ταξίδι Κύπριου διαμεσολαβητή στη Νέα Υόρκη, συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικοινωνία ΓΓ του ΟΗΕ-ΠτΔ, κοκ). Τρία βασικά χαρακτηριστικά, που δημιουργούν τους άξονες στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας ξεχωρίζουν σε αυτό το επίπεδο μετά το πέρας της επίσκεψης Γεραπετρίτη:

  • H πτυχή της κρίσιμης διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την επόμενη Τρίτη 11 Ιουλίου η οποία πέραν του ζητήματος της διαπραγμάτευσης Δύσης-Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας έχει και προεκτάσεις στο Κυπριακό -με τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να την αποκαλεί «ορόσημο» στη προσπάθεια επανεκκίνησης διαλόγου στο Κυπριακό. Στα πλαίσια της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν (όπως και ο κ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν) με την Λευκωσία να ποντάρει στην αποστολή συγκεκριμένων μηνυμάτων στην Άγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό, εκ μέρους της Αθήνας.
  • Ο περαιτέρω συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας στο ζήτημα της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου στο Κυπριακό καθώς και επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν στο θέμα της διασύνδεσης Κυπριακού και ευρωτουρκικών που επιχειρεί η Λευκωσία μετά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και που η Αθήνα στηρίζει απρόσκοπτα και
  • Η διάσταση της περιφερειακής συνεργασίας με φόντο την ανατολική Μεσόγειο που στο επίπεδο των Τριμερών -σε επίπεδο αρχηγών κρατών- είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα. Κύπρος κι Ελλάδα αναμένεται να συντονιστούν στο ζήτημα διοργάνωσης μιας ακόμη Τριμερούς -με το Ισραήλ- το επόμενο διάστημα καθώς και να εξετάσουν το εν λόγω διπλωματικό εργαλείο σε σχέση με την Αίγυπτο καθώς κι άλλα κράτη της περιοχής -ιδίως υπό το βάρος της σημερινής ανταλλαγής πρεσβευτών Καίρου-Άγκυρας. 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση