ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς τρικομματική «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης»

ΚΥΠΕ

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου, ο οποίος θεωρεί πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία του κόμματός του με τα κόμματα Δημοκρατικό και Αναγέννησης. Αυτό σημαίνει μια τρικομματική «κυβέρνηση» 29 «βουλευτών» αφού το ΚΕΕ διαθέτει 24 έδρες, το ΔΚ 3 και το ΚΑ 2.

Ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη συνεργασία του ΚΕΕ με το ΡΤΚ είναι οι θέσεις της αντιπολίτευσης στο Κυπριακό, ενώ η συνεργασία με το Κόμμα του Λαού δεν ευοδώθηκε γιατί ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι θεωρεί ότι μια «κυβέρνηση» συνεργασίας δύο κομμάτων θα είναι πιο σταθερή από μια τριών, θέση με την οποία διαφώνησε ο κ. Σουτζούογλου.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας Χαμπέρ Κίπρις αναφέρουν ότι ΚΕΕ, ΔΚ και ΚΑ θα έχουν 8 «υπουργεία» το πρώτο, που είναι και ο μεγαλύτερος εταίρος, κι από ένα τα μικρότερα.

Ο πρόεδρος του ΚΑ, Ερχάν Αρικλί, μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» δήλωσε ότι ανέφεραν στο ΚΕΕ ποια «υπουργεία» δεν θέλουν, προσθέτοντας ότι αν τους δοθεί το «υπουργείο συγκοινωνιών και έργων», «θα ήταν καλά». Ο κ. Αρικλί είπε επίσης ότι πρώτη επιλογή του ΚΕΕ για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» ήταν με το ΡΤΚ.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου είπε ότι δεν έχει γίνει δεύτερη συνάντηση με το ΚΕΕ μετά την αρχική, αλλά εξέφρασε ετοιμότητα να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε μοντέλο εξουσίας.

Στο μεταξύ, η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει σήμερα τους όρους που περιλαμβάνονται στη γραπτή απάντηση με τις θέσεις του που έβαλε ως όρους το ΡΤΚ για να συνεργαστεί με το ΚΕΕ. Μεταξύ αυτών είναι το πέρασμα στο ευρώ, ν’ αλλάξει η «νομοθεσία» για την παραχώρηση «υπηκοοτήτων», επιπλέον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των πολιτών από τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αλλαγή στον "εκλογικό νόμο», μεταρρύθμιση της «τοπικής αυτοδιοίκησης» με βάση τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό χάρτη, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να απαλλάσσεται από τον φόρο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε υποδομές στην «αρχή ηλεκτρισμού» και να έχει τη δική της αυτόνομη δομή.

Για το Κυπριακό, στην επιστολή του προς το ΚΕΕ, το ΡΤΚ ανέφερε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πολύπλευρη πολιτική προς την κατεύθυνση μιας λύση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να επικεντρωθούν στην εφαρμογή ΜΟΕ που θα συμβάλλουν σε μια συνολική επίλυση και πως θα πρέπει να γίνουν εργασίες για το άνοιγμα του Βαρωσιού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαιζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι το ΡΤΚ έχει «τις θέσεις του στο Κυπριακό. Για μένα το πρόβλημα είναι εκεί». Μιλώντας σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» είπε ότι θα απαντούσε και το κόμμα του γραπτώς στο ΡΤΚ. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία με το ΡΤΚ, πρόσθεσε, τότε η εναλλακτική είναι η συνεργασία του ΚΕΕ με ΔΚ και ΚΑ. Ανακοίνωσε ότι τα συλλογικά όργανα του ΚΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο σχηματισμός της «κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X