Της Μαρίνας Οικονομίδου
Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ για κοινή υποψηφιότητα διαπίστωσε το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ, κατά την πολύωρη συνεδρία της Τρίτης. Όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση δόθηκε η εξουσιοδότηση στη γραμματεία του κόμματος να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλους υποψηφίους.
Οι προσπάθειες και τα αδιέξοδα
Η απογοήτευση για την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας από τους συμμετέχοντες. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες είχε υπάρξει μία συνεχής επαφή στελεχών των δύο κομμάτων με βολιδοσκοπήσεις. Υπήρξαν αρκετές επίσημες αλλά και ανεπίσημες επαφές του Στέφανου Στεφάνου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.
Η «Κ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή την απόφαση του Προέδρου του ΔΗΚΟ να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για κοινή υποψηφιότητα με το ΑΚΕΛ μόνο το όνομά του, αποσύροντας αυτό της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου που είχε βάλει ο ίδιος προ ημερών. Ο λόγος της υποβολής του ονόματός του αποκλειστικά, όπως εξήγησε, ήταν γιατί ο ίδιος θεωρείτο ο πιο εκλέξιμος βάσει ερευνών του κόμματος αλλά και της συζήτησης που είχε με τη βάση και τα συλλογικά όργανα.
Η Χριστιάνα, ο Μάρκος και το τελεσίγραφο
Υπενθυμίζεται πως το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει για την δυσκολία να δεχτεί το κόμμα επικεφαλής κάποιου κόμματος, ενώ έθεσε και το παράδοξο της υποψηφιότητας άλλου ηγετικού στελέχους, φωτογραφίζοντας την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Βεβαίως η κα Ερωτοκρίτου δεν είχε απορριφθεί επίσημα από το ΑΚΕΛ, με μέλη του Πολιτικού Γραφείου να την θεωρούν ως λύση, πριν την απόφαση του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου να την αποσύρει. Από την άλλη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγησε στο εκτελεστικό γραφείο πως το όνομα της κας Ερωτοκρίτου αποσύρθηκε καθότι το ΑΚΕΛ την απέρριπτε. Αξίζει να σημειωθεί πως Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος είχαν συνάντηση και με τον Μάρκο Κυπριανού για να τον πείσουν να κατέλθει με αρνητικό ωστόσο το αποτέλεσμα.
Τέρμα το ΑΚΕΛ…
Κατά τη διάρκεια του εκτελεστικού γραφείου ο βουλευτής Λευκωσίας Χρύσης Παντελίδης πήγε με έτοιμη ανακοίνωση ως πρόταση, όπου το κόμμα θα ανακοίνωνε το ναυάγιο της συνεργασίας και θα εξέφραζε τη λύπη του. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα, πολλά ήταν τα ονόματα που τέθηκαν στο τραπέζι και εν πολλοίς εξευτέλισαν τη διαδικασία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Χρύσης Παντελίδης υπήρξε από τους ένθερμους υποστηρικτές της συνεργασίας. Ο γ.γ του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης υπογράμμισε οτι η συζήτηση με το ΑΚΕΛ γίνεται εδώ και δυομιση μήνες και πως ενώ η επιθυμία για συνεργασία ήταν ειλικρινής δεν άκουσε ένα επιχείρημα για ποιό λόγο απορρίπτεται τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν πρέπει να συνεχίσει η ατέρμονη συζήτηση ονομάτων τη στιγμή που το ΔΗΚΟ έβαλε στο τραπέζι τα εν λόγω δύο πρόσωπα. Ο γ.γ του ΔΗΚΟ έθεσε την επιλογή της αυτόνομης καθόδου αλλά και τον διάλογο με άλλους υποψηφίους και συγκεκριμένα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, χωρίς ωστόσο να του δοθεί λευκή επιλογή. Στη συνεδρία, υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ΑΚΕΛικά στελέχη διαρρέουν ΔΗΚΟϊκά ονόματα και φέρνουν το ΔΗΚΟ στη δύσκολη θέση να τα απορρίψει καθώς κάποιοι είτε δεν κάνουν για τη θέση είτε δεν είναι εκλέξιμοι. Τη θέση ανακοίνωσης του ναυαγίου φέρεται να στήριξαν και οι Χρίστος Σενέκκης Ζαχαρίας Κουλίας. Ο Χρύσανθος Σαββίδης υπογράμμισε πως το ΔΗΚΟ δεν πρέπει να πάει ούτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ούτε με το ΑΚΕΛ. Αυτό δίδει δύο επιλογές στην ουσία, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την αυτόνομη κάθοδο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Παύλος Μυλωνάς από την άλλη σημείωσε πως αυτή τη στιγμή το κόμμα θα πρέπει να προσέξει και τις θέσεις των υποψηφίων. Όπως σημείωσε αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζητήσει συνεργασία θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το κυπριακό, διαφορετικά το κόμμα θα πρέπει να πάει με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.
Υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας διαλόγου με το ΑΚΕΛ, τάχθηκαν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πανίκος Λεωνίδου, Χρίστος Ορφανίδης και ο πρώην βουλευτής Σοφοκλής Φιττής.